hutje


hutje 1.0

zeer klein, primitief of armoedig bouwwerk, als verblijf voor mensen gebouwd, vooral met leem, stenen, plaggen, bladertakken, riet of andere uit de natuur beschikbare materialen; kleine hut

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hutje…

is een bouwwerk

      Hoofdsemagram: hut


      Algemene voorbeelden


      Als ze zelf een hutje vlechten en dat dan met klei bekleden, ervaren ze zelf welke materialen en hechtingswijzen de stevigste constructie opleveren.

      http://www.klasse.be/archieven/archieven.taf?actie=detail=8470,

      Deze wandeling leidt ons langs grote hopen puin en vuilnis en langs een zwerver die midden op een braakliggend terrein een hutje heeft gebouwd.

      http://www.worldonrails.nl/dag24.html,

      Namik Rroshi leeft in een hutje nog kleiner dan de cel waarin hij negentien jaar leefde onder het communistisch regime in Albanië.,, Onder de communisten verloor ik mijn vrijheid, met de nieuwe kapitalisten al mijn geld '', zucht hij.

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • lemen hutje

      Terwijl het regime [...] comfortabel in het zadel zit, lijdt de bevolking onder een ernstig gebrek aan voedsel en medicijnen. Boer Ma'al Asi heeft geen adres maar wel een lemen hutje met twee vertrekken waarin hij met zijn vrouw, vier dochters, twee zoons en een kleindochter woont, aan een modderig erf.

      NRC,

      • armoedig hutje
      • schamel hutje

      Niemand moet verbaasd zijn als mijn cliënt ontwaakt uit de roes van het verlangen en ontdekt dat hij een kluizenaar is in een armoedig hutje op de toppen van het bedrog.

      De mensheid zij geprezen, Arnon Grunberg,

      Hij fotografeert uitgesproken typen, zoals een overdreven tanige Fin op een aanlegsteiger en een broeierig kijkende arbeider in een schamel hutje.

      NRC,

      met adjectivisch voltooid deelwoord


      • gevlochten hutje
      • scheefgezakt hutje

      De Tasmaniërs [...] woonden in gevlochten hutjes van takken en gras, met een voering van veertjes.

      http://www.meervrijheid.nl/index.html?mreilandbewoner.htm,

      Een meisje in een scheefgezakt hutje op het land zit op een dag zonder brood.

      http://www.sprookjestheater.nl/

      hutje 1.1

      gebouw van beperkte omvang en vaak van hout, dat eenvoudig is ingericht als woning, veelal voor een tijdelijk verblijf zoals in vakanties, of als schuilplaats in een afgelegen natuurgebied

      Algemene voorbeelden


      Na de verpletterende verkiezingsnederlaag huurt het beproefde echtpaar een hutje in het uitgestrekte gebied van wouden en meren aan de Canadese grens.

      De Standaard,

      Een groot deel van de wereldbevolking leeft met de handen voor de ogen geslagen, en dat is geen waardeoordeel. Om die toestand van niet-willen-weten te bereiken, is het onnodig om naar een hutje op het platteland te gaan. De burger van een moderne informatiemaatschappij is uiterst geroutineerd in het schiften van wat voor hem van belang is, en wat niet.

      NRC,

      Wie bezorgt de complete tekst van het liedje ,, Ons hutje bij de zee '' aan Lieve Gonnissen-Maertens, Manestraat 36, 8700 Tielt?

      De Standaard,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • houten hutje

      Een ander landelijk type was de houten schuur of schaapskooi, met gerabatte of gepotdekselde, zwart geteerde delen, onder een met riet gedekt zadeldak. Dit type werd al door Bauer toegepast toen hij voor de idealistische Waldenkolonie van de dichter Frederik van Eeden (1860-1932) een houten hutje te Bussum ontwierp. Enige jaren later ontwierp Ru Mauve (1878-1965), zoon van de schilder van schaapskudden Anton Mauve, een houten huis binnen dezelfde kolonie.

      http://www.euweb.nl/Blaricum/ateliers_info.html,

      Nu moest het bouwwerk van meneer D'Ouillard per se een uitgelezen parel worden qua uitstraling, en geen houten hutje, dus werd er van heinde en verre materiaal per helikopter aangevlogen.

      De Openbaring, Tom De Cock,

      Vaste verbindingen


      hutje 2.0

      ((vooral) in Nederland)

      in de verbindingen hutje bij mutje en hutje en mutje
      Voor meer informatie zie nog http://www.onzetaal.nl/taaladvies/advies/botje-bij-botje-leggen.

      Vaste verbindingen


      hutje bij mutje