hydra/Hydra


hydra 1.0

afbeelding

Bron: Corvana
( CC BY-SA 3.0 )

poliep die in zoet water leeft; zoetwaterpoliep

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hydra…

is een dier

  • [Afmeting] is slechts 1 cm lang
  • [Transparantie] is doorschijnend
  • [Vorm] heeft de vorm van een doorzichtig draadje
  • [Bouw] is ongewerveld
  • [Deel] heeft een voetschijf die een kleverige stof afscheidt, een lichaam dat bestaat uit een binnenste en een buitenste laag (endotherm en ectoderm), en aan de mondzijde bovenaan vangarmpjes met netelcellen
  • [Voortplanting] legt eieren of plant zich ongeslachtelijk voort
  • [Plaats] leeft in plassen, meren en rivieren
  • [Leeftijd] kan in theorie oneindig lang leven
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] staat bekend om zijn regeneratieve capaciteit: hij veroudert niet en sterft niet door ouderdom
  • [Gedrag] is een vleeseter; hecht zich vast aan planten of stenen

Rijk Animalia; Dieren
Stam Cnidaria; Neteldieren
Klasse Hydrozoa; Hydroïdpoliepen
Orde Anthoathecata
Familie Hydridae
Geslacht Hydra

Algemene voorbeelden


De hydra leeft in plassen, meren en rivieren, vastgehecht aan planten of stenen. De hydra zit vast door middel van een kleverige stof die wordt afgescheiden door de voetschijf. Zijn mond is omgeven door tentakels die de Hydra het uitzicht geven van een stukje uitgerafeld touw. Aquariumliefhebbers die levend voer gaan scheppen zien hem gemakkelijk over het hoofd, omdat hij slechts een cm groot en doorzichtig is, en zich bij de minste aanraking ineen trekt tot een knopje.

http://www.aquariana.be/algemeen-artikels-125/losse-artikels-artikels-153/127-ongenode-gasten,

De hydra, een zoetwaterpoliep die verwant is aan kwallen, jaagt op watervlooien met netelcellen. Maar het diertje jaagt zonder ogen. Toch kent het een dag-nachtritme en vuurt het soms de netelcellen af in reactie op licht. Amerikaanse onderzoekers hebben de reden daarvoor gevonden: de netelcellen van de hydra, maar ook tentakels om zich voort te bewegen, zijn uitgerust met simpele lichtgevoelige cellen.

http://www.nd.nl/artikelen/2012/maart/05/hydra-jaagt-zonder-ogen,

Koper heeft nu wel een langzaam giftige werking op slakken, hydra's, doch dan over een verloop van verschillende weken. De overkill van de slakken gebeurde echter in enkele luttele minuten zodat de toegediende dosis kopersulfaat zeker veel te sterk was.

http://home.tiscalinet.be/siervis/

Tussen de worteltjes van het eendekroos vinden veel slootdieren een schuilplaats: daphnia, cyclops en dergelijke. Zij kunnen te prooi vallen aan de hydra, een holtedier. Het kan zich langzaam verplaatsen langs de wortels van het eendekroos, meestal hangt het de vangarmen omlaag, wachtend op een watervlo. Ze zijn als kleine groene stokjes te zien, bijvoorbeeld tegen het glas. Het dier plant zich voort door middel van eieren (najaar). Maar door afsplitsing van delen van het lichaam kan het zich ook voortplanten.

http://www.waterwereld.nu/hydra.php,

hydra 2.0

afbeelding

( Publiek domein )

slangvormig monster met verschillende koppen, genoemd naar de meerkoppige waterslang die volgens de Griekse mythologie door Hercules werd verslagen
Vaak in figuurlijk gebruik.

Semagram (extra betekenisinformatie)


De hydra…

is een fabeldier; is een wezen

  • [Bouw] heeft de bouw van een slang en heeft verschillende koppen
  • [Plaats] huisde volgens de Griekse mythologie in het meer van Lerna
  • [Ongewone of afwijkende eigenschap of hoedanigheid] kon een afgehakte kop opnieuw laten aangroeien

    Algemene voorbeelden


    Als een honderdkoppige hydra kwam de vijand telkens weer te voorschijn, ondanks de slagen die men hem toebracht.

    Duisternis bedekt de aarde, Jerzy Andrzejewski,

    De verdrinking is in de buitenlandse pers als racistisch incident gebracht. Zo schreef een Marokkaanse krant naar aanleiding van de verdrinking over "de hydra van de xenofobie die door Europa kruipt".

    NRC,

    Hydra 3.0

    afbeelding

    Bron: Till Credner
    ( CC BY-SA 3.0 )

    (wetenschap; natuurkunde en astronomie)

    sterrenbeeld dat in de lente laag boven de zuidelijke horizon zichtbaar is en waarvan men de langgerekte, wat kronkelige vorm associeert met een slang

    Betekenisbetrekking


    metafoor
    Betrokken betekenissen 2.0 : 3.0

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Hydra…

    is een sterrenbeeld

        Hoofdsemagram: Waterslang


        Algemene voorbeelden


        Het sterrenbeeld Hydra - Waterslang [...]. Zichtbaarheid maart - mei (aangegeven zijn de maanden waarin het sterrenbeeld om 22 uur boven de horizon staat). In Nederland en België komt het sterrenbeeld maar nauwelijks boven de horizon uit en is het dus slecht waarneembaar [...]. Net zoals enkele andere sterrenbeelden houdt Hydra verband met één van de opdrachten van Heracles. Hydra heeft te maken met de tweede opdracht van Heracles.

        http://www.kuuke.nl/wp/alle-sterrenbeelden/hydra-waterslang/,

        Laag boven de zuidelijke horizon zien we het langgerekte sterrenbeeld Waterslang - Hydra. Dit is het grootste sterrenbeeld dat we kennen.

        http://www.kuuke.nl/wp/waarnemen/actuele-sterrenhemel-voor-mei-2014/,

        Het sterrenbeeld Hydra, de Waterslang, is in oppervlakte het grootste aan de hemel. Het kronkelt vanaf de weegschaal, onder Corvus, Crater en Sextans door tot aan Cancer en Monoceros. Het is meer dan 100 graden lang.

        http://www.astroforum.nl/astrowiki/index.php/Hydra

        De Waterslang of Hydra kunnen we dan terugvinden ten zuiden van de Raaf, de Beker en de Kreeft, een heel uitgesterkt sterrenbeeld dus. Want onder de Kreeft ligt de kop van Hydra en de staart ervan slingert zich langs de zuidelijke horizon tot onder de Maagd.

        www.astrolab.be/documents/cursussen/.../pks012001.doc,

        Een Nederlands-Amerikaans team van sterrenkundigen heeft vandaag bekendgemaakt een zeer ver verwijderd radio melkwegstelsel te hebben gevonden [...]. Het bevindt zich in het zuidelijke sterrenbeeld Hydra.

        http://www.strw.leidenuniv.nl/na/pr990603.html,