hydraulica


hydraulica 1.0

(wetenschap; natuurkunde en astronomie)

wetenschap die zich bezighoudt met praktische toepassingen van de beweging en de druk van water en andere vloeistoffen, bijvoorbeeld het overbrengen van energie of de effecten van stroming; hydromechanica

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hydraulica…

is een wetenschap

  • [Deel] omvat de hydrostatica en de hydrodynamica
  • [Functie] kent praktische toepassingen in de techniek, bv. in hydraulische installaties, als pompen en aandrijfsystemen, en in leidingssystemen
  • [Activiteit of handeling] bestudeert de krachten, bv. druk, en de bewegingen van water en andere vloeistoffen

    Algemene voorbeelden


    De hydraulica is een onderdeel van de vloeistofmechanica, waarbij voornamelijk de beweging van water bestudeert wordt (Hydro is het Griekse woord voor water). De hydraulica steunt eveneens op de wetten van de continuüm mechanica, maar wordt aangevuld met specifieke eigenschappen van water en empirische formules gebaseerd op proefondervindelijk onderzoek. De vloeistofmechanica en hydraulica werden voornamelijk ontwikkeld vanaf de 17de eeuw.

    http://homepages.vub.ac.be/~fdesmedt/Hydraulica.pdf,

    Jarenlange kennis en ervaring, een perfecte beheersing van moderne hydraulica en werktuigbouwkundige methoden en uitstekende apparatuur zijn de ingrediënten voor Pers-, Schuif- en Vijzeltechniek.

    http://www.strukton.com/,

    De Codex Leicester bevat Leonardo's gedachten, experimenten en berekeningen over de invloed van de beweging van water, op aarde en in de lucht [...]. Het is een wetenschappelijk hoogstandje waarin astronomie, meteorologie, aardrijkskunde, geologie, hydraulica en zelfs paleontologie een rol spelen.

    De Standaard,