hypertonie


hypertonie 1.0

(specialistisch, geneeskunde [medische discipline])

hoge (spier)spanning; verhoogde spierspanning

Algemene voorbeelden


De tenderpoints vormen in de diffuse pijngebieden spiermaximaalpunten, die veelal symmetrisch voorkomen en daardoor te onderscheiden zijn van de drukpunten volgens McBurney. Ook wordt geen gevoeligheid in de oppervlakkige huidstructuur (Headse zones) gevonden. Klinisch is een duidelijke hypertonie (Hartspann) op de betroffen plaats vast te stellen, die gepaard gaat met ochtendstijfheid en rigiditeit. De patiënten geven de pijn in het bijzonder aan in de nek, de rug, bekken en extremiteiten.

http://www.gosmt.nl/Tekst/literatuurstudie.htm

Daarnaast bevordert Shiatsu het algemeen welbevinden. Dit komt tot uiting in het, verminderen of opheffen van hypertonie (verhoogde spierspanning), stimuleren van bloedsomloop en lymfecirculatie, bewerkstelligen van een goede spijsvertering en het regelen van de kliersecretie (afscheiding van door een klier aangemaakte stof, bijvoorbeeld een hormoon).

http://www.praktijk-stel.nl/

Combinatiemogelijkheden


met adjectief ervoor


  • collagene hypertonie
  • gelotische hypertonie
  • musculaire hypertonie
  • segmentale hypertonie

Zwelling en verharding van het collagene bindweefselvezels van het sarcolemma en het perimysium internum leiden tot inkapseling. Een normale celstofwisseling is dan niet meer mogelijk. Het omgekeerde is een zwelling en verharding van het perifibrillaire bindweefsel en de daarmee gepaard gaande verandering van de membraanfunctie, die een lokale ischaemie tot gevolg heeft, die storing in de celstofwisseling veroorzaakt. Bij beide mogelijkheden moet een collagene hypertonie in het spiervezelomhulsel ontstaan, die de storing in het chemisch proces in de cel onderhoudt.

http://www.gosmt.nl/Tekst/literatuurstudie.htm

Een te sterke behandeling van de gelose (gelotripsie) kan alleszins ook de tonus van de omliggende spieren verhogen en daardoor de reeds bestaande gelotische hypertonie versterken.

http://www.gosmt.nl/Tekst/literatuurstudie.htm

Door het werken met zeer kleine hefbomen kan men het mobiliseren met weinig inspanning en kracht uitvoeren, zelfs zware extremiteiten door 't kleine verplaatsen van het zwaartepunt en minimale rotaties van de masseur. De mobilisatie vermijdt schadelijke compressies, benut veelvuldig de vergemakkelijking van de beweging door tractie en vergroot indirect het pijnloze bewegingstraject van het gewricht door het elimineren van de musculaire hypertonie.

http://www.gosmt.nl/Vakinfo/Mas_manipul.htm

Blokkeringen gaan dus gepaard met segmentale irritatiereacties welke men kan vaststellen door anamnese en onderzoek. We zoeken naar segmentale hypertonie (voor het myotoom), verdichting van onderhuids weefsel middels Kibbler onderzoek (voor het dermatoom) en periostale triggerpoints (voor het sclerotoom).

http://www.gosmt.nl/Vakinfo/Onderz_man.htm

met voorzetselgroep


Voorzetsel: van

  • hypertonie van de musculatuur
  • hypertonie van de tongspieren

Rond het geblokkeerde gewricht wordt hypertonie van de musculatuur gevonden.

http://www.gosmt.nl/Vakinfo/Onderz_man.htm

Hypertonie van de tongspieren is een vaak gesignaleerd probleem bij de ziekte van Parkinson.

http://www.google.nl/search?q=cache:hs8jm5x_hroJ:home.zonnet.nl/schoutensjm/stemtherapie/pdf/parkinson.pdf+dentalen+site:.nl=nl=lang_nl,