hypnose


hypnose 1.0

tijdelijke toestand van bewustzijnsvernauwing die een hypnotiseur teweegbrengt bij iemand door ontspanningstechnieken, concentratie enz., waarin de persoonlijkheid en de zintuiglijke ontvankelijkheid van de gehypnotiseerde worden uitgeschakeld en een sterke beïnvloedbaarheid ontstaat voor de aanwijzingen en suggesties van de hypnotiseur; bewustzijnstoestand na hypnotiseren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hypnose…

is een bewustzijnstoestand; is een toestand

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is tijdelijk en wordt gekenmerkt door een bewustzijnsvernauwing waarbij de persoonlijkheid en zintuiglijke ontvankelijkheid van de gehypnotiseerde worden uitgeschakeld en een sterke beïnvloedbaarheid ontstaat voor de aanwijzingen en suggesties van de hypnotiseur
  • [Handelende persoon] wordt teweeggebracht door een hypnotiseur

    Algemene voorbeelden


    In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is hypnose of trance geen opzienbarend verschijnsel. Bijna iedereen maakt in het dagelijkse leven trance-achtige toestanden mee. Je bent zo in een boek verdiept dat je iemand niet hebt horen binnenkomen; je rijdt met je auto langs een bekende route en ineens realiseer je je dat je de laatste vijf minuten niets hebt opgemerkt om je heen en dat je dus op 'de automatische piloot' moet hebben gereden.

    http://www.xs4all.nl/~maaikem/hypnotherapie.html

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • diepe hypnose
    • lichte hypnose

    Het in hypnose zijn kent verschillende gradaties; er wordt wel gesproken van een lichte of diepe hypnose. In een diepe hypnose ontstaat een natuurlijke vorm van anesthesie (pijn wordt niet meer gevoeld). Iemand die in hypnose is, voelt niet altijd het verschil met de gewone staat van bewustzijn.

    http://www.hypnosementor.nl/mediapool/83/834278/data/gewichtsmanagement.pdf

    Ook als we overdag zo nu en dan in gedachten uit het raam staren is dat een toestand van lichte hypnose.

    http://www.re-incarnatietherapie.nl/HypnoseGevaarlijk.htm

    in voorzetselgroep


    • in hypnose gaan
    • in hypnose komen
    • in hypnose zijn

    In principe kan iedereen die dat wil, in hypnose gaan. Voor de een zal het wat gemakkelijker gaan dan voor de ander, maar er is vrijwel niemand bij wie het volstrekt niet lukt. Voor iemand met veel fantasie en een flexibele geest zal zelfhypnose niet moeilijk zijn.

    http://www.xs4all.nl/~maaikem/self1.html

    Als je in hypnose bent, treden er soms 'bijzondere' verschijnselen op. Op grond van het al of niet voorkomen van deze verschijnselen heeft men een soort lijst opgesteld van 50 punten die aangeeft hoe diep de trance zou zijn waarin je je bevindt.

    http://www.xs4all.nl/~maaikem/self1.html

    • onder hypnose raken

    De toestand van hypnose is een van de vele soorten trance waarin wij kunnen verkeren. We raken onder hypnose als iemand hypnotische suggesties tot ons spreekt. Als wij eenmaal in een lichte hypnotische trance zijn geraakt, werken hypnotische opdrachten of suggesties effectiever, waardoor de trance zich verder verdiept.

    http://www.atma-instituut.org/

    • iemand onder hypnose brengen

    Op het einde van de roman wordt ze door een kwakzalver onder hypnose gebracht en in die toestand bekent ze medeplichtig te zijn aan de moorden.

    De Standaard,

    De eerste onderzoeksgroep kreeg de opdracht zichzelf onder hypnose te brengen. Nadere instructies werden niet verstrekt. De proefleider zei alleen: 'Sluit je ogen en hypnotiseer jezelf... Dat zal je wel lukken. Iedereen weet hoe het moet, al heb je het nog niet eerder gedaan. Ik geef je drie minuten om zo diep mogelijk in hypnose te komen.' Een tweede onderzoeksgroep kreeg vrijwel dezelfde opdracht. Het enige verschil was dat het woord 'hypnose' door 'ontspanning' werd vervangen.

    http://www.skepsis.nl/pseudoherinneringen.html,

    • uit hypnose komen

    Sommige mensen stellen wel eens de vraag of het kan gebeuren dat je niet meer uit hypnose komt. Het gebeurt wel eens dat iemand de hypnose zo aangenaam vindt dat hij er niet (onmiddellijk) uit wil komen. Na enige tijd komt de cliënt meestal vanzelf weer uit hypnose. Mocht de cliënt echter veel weerzin hebben om uit hypnose te komen, dan kan het zijn dat de cliënt de trancetoestand veel aangenamer vindt dan de waaktoestand. Dit gegeven kan therapeutisch worden benut om uit te zoeken waarom dat zo is.

    http://www.atma-instituut.org/

    • iemand uit hypnose halen

    Na afloop van de hypnotherapeutische sessie haalt de hypnotherapeut de cliënt weer uit hypnose.

    http://www.hypnotherapie.com/index.html

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    hypnose 2.0

    het teweegbrengen van een hypnotische toestand bij iemand; het onder hypnose brengen

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Hypnose…

    is een handeling

    • [Functie] dient als therapie bij bepaalde lichamelijke of geestelijke klachten, om iemand gedachten, gevoelens of gegevens openbaar te laten maken of om hem bepaalde handelingen te laten uitvoeren
    • [Wijze] gebeurt door middel van ontspanningstechnieken, strijkende bewegingen door de hypnotiseur, concentratie op iets enz.
    • [Handelende persoon] wordt verricht door een hypnotiseur
    • [Gevolg of resultaat] brengt iemand in een tijdelijke toestand van bewustzijnsvernauwing waarbij de eigen persoonlijkheid en zintuiglijke ontvankelijkheid worden uitgeschakeld en een sterke beïnvloedbaarheid ontstaat voor de aanwijzingen en suggesties van de hypnotiseur

    Algemene voorbeelden


    Een groep psychologen belegde deze week een persconferentie om de partij ervan te beschuldigen dat ze de kiezers via de televisie had gehypnotiseerd. Zjirinovski zou daarvoor de kracht hebben gekregen van de nummer tien van zijn lijst, de hypnotiseur Anatoli Kasjpirovski, die in 1989 furore maakte met zijn wonderbaarlijke televisieshows [...]. De centrale verkiezingscommissie heeft inmiddels laten weten dat ze de beschuldiging van hypnose niet zal laten onderzoeken.

    NRC,

    Bij de vergelijking van de methoden van het bataljon en de handleiding van de CIA zijn de overeenkomsten frappant, aldus The Sun. Hoewel de handleiding marteling afraadt, wordt erin gezegd dat ondervragers "andere methoden" kunnen bedenken om verdachten te bedreigen en te ondervragen. Onder die methoden vallen eenzame opsluiting, hypnose, het toedienen van drugs of het veroorzaken van pijn en angst.

    De Standaard,

    Combinatiemogelijkheden


    in voorzetselgroep


    • via hypnoses

    De Twent heeft daarbij nog steeds de handicap dat hij in de afdalingen niet voluit durft te gaan. Onder andere via hypnoses probeerde de Limburgse medisch-specialist Vonheugem tot nu toe tevergeefs om Veldscholten van die angst af te helpen.

    https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010565678:mpeg21:a0269,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen