hypnotiseren


hypnotiseren 1.0

door ontspanningstechnieken, concentratie enz. bij iemand een tijdelijke toestand van bewustzijnsvernauwing teweegbrengen waarin diens persoonlijkheid en zintuiglijke ontvankelijkheid worden uitgeschakeld en een sterke beïnvloedbaarheid ontstaat voor de aanwijzingen en suggesties van de hypnotiseur; onder hypnose brengen
Vaak in de vorm van het tegenwoordig deelwoord gebruikt als adjectief.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Hypnotiseren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Soms is het of hij mij wil hypnotiseren. 'Ontspan u, mevrouw. Ontspan u. U bent weer een kind. U ligt in de slaapkamer naast die van uw ouders. U ligt in een eenpersoonsbed. Wat hoort u? Wat ziet u? Wat voelt u?'

      Alle verhalen, Kristien Hemmerechts,

      Zo hadden Charcot, Breuer en ook hun assistent Freud vastgesteld dat personen gehypnotiseerd konden worden en dat zij in die toestand bevelen aanvaardden die ze, eens wakker gemaakt, ook uitvoerden, hoewel ze zelf niet wisten waarom.

      http://users.skynet.be/rkgo/projecten/sekten.htm

      Ik wil u weer een voorbeeld geven: Er is een hypnotiseur. Hij heeft iedereen gehypnotiseerd dat er iets zal gebeuren. Op een gegeven ogenblik ziet u het allemaal; maar dan zit er een, die zegt: "Wanneer komt het nou?" Als hij dat hard genoeg zegt, schrikken de anderen wakker en zeggen; "Ja , er is eigenlijk niets." De suggestie is weg.

      http://www.google.nl/search?q=cache:DBDVV3gRMnAJ:www.orde-der-verdraagzamen.nl/Brochures/083%2520-%2520Afschermen%2520van%2520invloeden%2520-%2520148%2520kB.pdf+fantasmagorie=nl=lang_nl

      Combinatiemogelijkheden


      met substantief


      • hypnotiserende blik
      • hypnotiserende muziek

      Als ik aan tafel zat, rende Siep kwispelend binnen en ging naast mij zitten. Hijgend en met hypnotiserende blik zat hij te kijken naar elke hap die in mijn mond verdween, hij ving de korst op die ik hem toegooide en vermaalde die met zijn stevige kaken.

      De Hunnen. Dl. 2: Bevrijding, Jan Cremer,

      De zigeuners spelen nog steeds een belangrijke rol in de volksmuziek van Rajasthan. Zij [...] ontmoeten elkaar op religieuze feesten van heiligen die zowel door moslims als Hindoes vereerd worden. Daar treden ze op met slangenbezweerders, illusionisten, fakirs en danseressen. De muziek is verwant aan de Quawwali ­ heilige Pakistaanse muziek - maar is te veelzijdig om in een hokje te plaatsen. De hypnotiserende muziek wordt gespeeld op een brede waaier van traditionele instrumenten.

      http://www.swil.nl/muziek.htm

      met een als-bepaling


      • als gehypnotiseerd

      Als gehypnotiseerd was hij achter haar auto aan gereden alsof de wereld tot twee rode achterlichten was geslonken.

      De kinderen van Arthur, Kristien Hemmerechts,

      Het was een bingohal. Wel honderd mannen zaten achter tafeltjes, met pen en papier in aanslag. Ze keken als gehypnotiseerd naar de televisietoestellen in de hoeken van de zaal.

      Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,