hypotheekrente


hypotheekrente 1.0

(business, economie en financiën)

rente die betaald wordt over een hypothecaire lening; rente op een hypotheek

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een hypotheekrente…

is een rente

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is een rente die betaald wordt over een hypothecaire lening; is een rente op een hypotheek

    Hoofdsemagram: rente


    Algemene voorbeelden


    Het toptarief voor inkomstenbelasting gaat omlaag van 60 naar 52 procent: een topman uit het bedrijfsleven die een miljoen per jaar verdient, gaat er daardoor netto 54.000 gulden op vooruit, anderhalf modaal jaarsalaris. Verder blijft de hypotheekrente ook voor huizen van een miljoen of méér bestaan.

    http://www.sp.nl/nieuws/tribune/9910/miljoen.stm,

    Na de pensionering vallen weg: hypotheekrente en de premie voor de verzekering, premie kapitaalverzekering voor lijfrente, IB-bijtelling auto van de zaak en pensioenbijdrage.

    NRC,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • dalen
    • stijgen

    Leden van de huurdersvereniging willen graag hun huis kopen, omdat de huur is gestegen tot rond 750 gulden per maand en de hypotheekrente nog steeds daalt.

    Meppeler Courant,

    In tegenstelling tot de dalende spaarrente stijgt bij enkele hypotheekverstrekkers de laatste weken de hypotheekrente.

    https://fd.nl/beurs/1104723/spaarrente-daalt-hypotheekrente-stijgt,

    als object bij een werkwoord


    • de hypotheekrente aftrekken

    Mensen die een huis gekocht hebben, krijgen juist de garantie dat ze de hypotheekrente van de belasting mogen aftrekken.

    http://www.sp.nl/nieuws/tribune/200204/ewlvragen.stm,

    • hypotheekrente betalen

    Als een huiseigenaar op dit moment 8 procent hypotheekrente betaalt, is dat in werkelijkheid na belasting voor de doorsnee huiseigenaar 4 procent.

    NRC,

    • de hypotheekrente vastzetten

    De hypotheekrente wordt vastgezet voor een bepaalde periode. U kunt kiezen voor periodes van 1, tot 10, 15 ofwel 20 jaar.

    http://www. alterna. nl/

    • de hypotheekrente verhogen
    • de hypotheekrente verlagen

    Halifax heeft de hypotheekrente vandaag met bijna 0,4 procent verhoogd tot 8,5 procent.

    NRC,

    Begin mei verlaagden de banken de hypotheekrente dan nog eens.

    De Standaard,

    met adjectief ervoor


    • aftrekbare hypotheekrente

    De Top Koers Hypotheek is met recht een flexibele hypotheek. Het maandbedrag dat u voor deze hypotheek betaalt, bestaat enerzijds uit aftrekbare hypotheekrente over de geldlening waarvoor Bouwfonds als geldverstrekker optreedt. Daarnaast betaalt u premie voor een aan de hypotheek gekoppelde levensverzekering van AEGON.

    http://www.tekst-vorm.nl/html/mainframe.htm

    • een gunstige hypotheekrente

    Volgens de NCB zet die regeling, samen met de gunstige hypotheekrente, kandidaat-bouwers ertoe aan nog dit jaar hun bouwplannen te realiseren.

    De Standaard,

    • een lage hypotheekrente
    • hoge hypotheekrentes

    Hoge hypotheekrentes hebben de activiteit huizenmarkt enigszins afgeremd en de groei van de leningen is minder geworden.

    NRC,

    De lage hypotheekrente en een bescheiden btw-verlaging zorgen sinds het begin van dit jaar voor een opleving van de Vlaamse woningbouw.

    De Standaard,

    met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


    • een oplopende hypotheekrente

    Niet om een stagnerende economie of een oplopende hypotheekrente, ook niet om de aansluiting bij de Europese Unie en evenmin prikkelt aanstormend rechts het nationale geweten overmatig - nee, waar de gemoederen over verhit raken met een hartstocht die een burgeroorlog niet zou misstaan, is de vraag of het contract van Claus Peymann, artistiek leider van het Burgtheater, in 1996 al dan niet verlengd moet worden.

    NRC,

    met adjectivisch voltooid deelwoord


    • betaalde hypotheekrente

    Veel eigenwoningbezitters zullen hun effectieve woonlasten fors zien stijgen, wanneer zij alle betaalde hypotheekrente nog slechts tegen het basistarief van 37,65 procent kunnen aftrekken.

    NRC,

    • gestegen hypotheekrente

    Ook de gestegen hypotheekrente weerhield mensen een lening af te sluiten.

    de Volkskrant,

    in voorzetselgroep


    • aftrek van de hypotheekrente
    • aftrekbaarheid van de hypotheekrente

    De uitlatingen van staatssecretaris Bos van Financiën over de aftrek van de hypotheekrente hebben hem gisteren in de Tweede Kamer niet in politieke problemen gebracht.

    Reformatorisch Dagblad,

    Het is haalbaar in Nederland een voor iedereen geldend gelijk belastingtarief van 35 procent in te voeren zonder te tornen aan de aftrekbaarheid van de hypotheekrente en de pensioenpremies.

    Haarlems Dagblad,

    • daling van de hypotheekrente
    • verlaging van de hypotheekrente

    Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) en de drie maatschappijen van ING, de ING Bank, de Postbank en verzekeraar Nationale-Nederlanden, kondigden gisteren al een verlaging van de hypotheekrente aan met tussen de 0,3 procent en 0,4 procent.

    NRC,

    "We hebben een scherpe daling van de hypotheekrente gezien en dat zou de aankopen moetren aanjagen", zei een specialist van de Mortgage Bankers Association.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen