hypotoon


hypotoon 1.0

(sport en recreatie; politiek en bestuur; specialistisch)

( Gezegd van oplossingen)
een lage spanning hebbend; een lagere, verlaagde spanning hebbend; een lage osmotische druk hebbend; een lagere, verlaagde osmotische druk hebbend

Algemene voorbeelden


Als in een drank het aantal opgeloste deeltjes per liter gelijk is aan die in een levende cel van ons lichaam, dan noemt men de drank isotoon. Een drank die minder deeltjes bevat wordt hypotoon genoemd [...]. Een isotone drank wordt gemakkelijker opgenomen door het lichaam. Sportdranken zijn dus veelal isotoon om een snelle vochtopname te stimuleren.

http://www.hardlopen.nl/hlhypotoon.html

Water is behoorlijk hypotoon. Dat wil zeggen dat de concentratie van opgeloste deeltjes in je lichaam veel hoger is. Hierdoor wordt de maaglediging bemoeilijkt. Water kan dus letterlijk gaan klotsen. Onderzoek bij triatleten laat zien dat misselijkheid en een opgeblazen gevoel langer duurt wanneer er water gedronken wordt ipv dorstlesser. Dit is allemaal te voorkomen door per bidon een klein mespuntje keukenzout toe te voegen.

http://marmotte.bizland.com/,

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een hypotone drank
  • hypotone dranken
  • hypotone sportdranken

Gemiddeld genomen bevat een hypotone drank minder dan 4 g suiker per 100 ml.

http://www.recreazw.be/

Voor een training van 1 tot 1½ uur is het prima gewoon water drinken. Voor langere trainingsperioden en tijdens competities en toernooien is het echter verstandig om niet alleen het vocht, maar ook de mineralen en koolhydraten aan te vullen. Hypotone of isotone dranken zijn hiertoe uitstekend geschikt.

http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

De keuze van de drank hangt af van de te verwachten duur en intensiteit van training of wedstrijd. Bij tenniswedstrijden die minder dan 1 uur duren is water belangrijker dan koolhydraten. Hypotone sportdranken, met minder dan 5% koolhydraten, zijn hiervoor geschikt.

http://www.tennisdeleyhorst.nl/home1.htm

met ander, nevengeschikt adjectief


  • hypotoon of isotoon
  • een isotone of hypotone drank
  • hypotone, isotone en hypertone dranken

Relatief verdunde oplossingen van suiker en natrium (hypotoon of isotoon) bevorderen de opname van water uit de dunne darm in de bloedbaan. Natrium stimuleert in feite niet alleen de opname van water, maar ook die van suiker, om welke reden het aan de meeste commerciële sportdranken is toegevoegd.

http://www.recreazw.be/

De osmolaliteit van een drank kan een effect hebben op de maaglediging. Een hypertone drank zal langer in de maag blijven en daardoor minder vocht toevoeren dan een isotone of hypotone drank. Normaal gesproken neemt door een toename van het koolhydraatgehalte ook de osmolaliteit toe.

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/voeding/

Wat is het verschil tussen hypotone, isotone en hypertone dranken? 1. Een hypotone drank heeft een relatief lage osmotische druk, wat betekent dat hij per 100 ml minder deeltjes (suikers en elektrolyten) bezit dan de eigen vochten van het lichaam [...]. 2. Een isotone drank heeft dezelfde osmotische druk als het lichaamsvocht [...]. 3. Een hypertone drank heeft een grotere osmotische druk dan het lichaamsvocht.

http://www.recreazw.be/

Woordfamilie


Overige woordfamilieleden


hypotoon 1.1

(gezondheid, geneeskunde en zorg; specialistisch)

( Gezegd van (delen van) spieren)
een lage spierspanning hebbend; een lagere, verlaagde spierspanning hebbend

Algemene voorbeelden


Of spieren nu hyper- of hypotoon zijn: ze zijn uit balans. Door het houden van deze spieren in een verkorte ontspannen staat (niet alleen verkort) kunnen de proprioceptoren, zoals de spierspoeltjes, aan de hersenen doorgeven de spanning in de spier te veranderen.

http://www.topki.nl/paginas/biokinetische-oefeningen.htm

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een hypotone spier
  • hypotone spieren
  • hypotone vezels

Bij een hypotone spier zijn door verslapping van de spier de Golgi(pees)receptoren ontspannen en de spierspoelen niet actief. De behandeling moet nu in het teken staan van diepe, doelgerichte massagetechnieken die de spierspoelen rekken en daar door een ontlading (vuren) in gang zetten, die de alpha- en de gammaneuronen prikkelen en daarmee een verhoging van de spiertonus veroorzaken.

http://www.gosmt.nl/Tekst/literatuurstudie.htm

Vaak is er spake van overbelasting van het kaakgewricht. Om dit gewricht te ontzien kan gedacht worden aan het toepassen van tweezijdig kauwen [...]. Dan wordt overgegaan tot massage van de spieren regio kaakgewrichten en vervolgens van alle andere hypertone spieren in het orofaciale gebied. Door de ontspannende massage zal de hypertonus van de spieren afnemen en zullen de in dit kader altijd aanwezige hypotone spieren de mogelijkheid krijgen om weer actief te worden.

http://home.zonnet.nl/schoutensjm/stemtherapie/pdf/Orofacialeth.pdf

Het is dus mogelijk, dat bij een uitvoering van de massage de handgrepen met een verschillende intensiteit en tempo worden uitgevoerd, waarbij het evenwicht tussen de hypotone en de hypertone vezels door toniserende en de detoniserende uitgevoerde handgrepen wordt hersteld (normotoniserend).

http://www.gosmt.nl/Tekst/literatuurstudie.htm