ijsappel


ijsappel 1.0

((vooral) in Suriname)

appel; in het bijzonder: appel die afkomstig is uit Europa, met name uit Nederland
Zo genoemd omdat de vrucht in gekoelde vorm ingevoerd en bewaard wordt. Het koelen gebeurde vroeger met ijs. Gebruikt ter onderscheiding van de Surinaamse vrucht die appel wordt genoemd.

Semagram


Een ijsappel…

is een vrucht

 • [Herkomst of oorsprong] is vaak afkomstig uit Europa, met name uit Nederland
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is niet inheems, maar wordt ingevoerd

  Algemene voorbeelden


  In Suriname kocht ik elke forthnight een ijsappel. Dat was pure verwennerij voor mijn vriendin en haar zusjes en broertjes. De koude appel uit de vitrine van de Chinees was gewikkeld in wit papier en kostte mij 1,75 Surinaamse Gulden. Toen was dat bijna 3 Nederlandse guldens waard. De ijsappel werd met schil en al in zeven gelijke moten gesneden, ieder een stuk.

  http://www.waterkant.net/suriname/2009/10/14/suriname-moet-europese-subsidies-bestrijden/,

  Over appels en peren hoef ik niets te zeggen – behalve dan dat de Europese appel in Suriname ijsappel heet. Een peer is daar geen vrucht maar een gloeilamp. Een Surinaamse vriend schreef: "De enige peervormige vruchten die we hier kennen zijn de pomerak en de guave. Allebei overheerlijk."

  https://blogs.fu-berlin.de/nederlands/2014/06/15/groente-en-fruit/,

  Trots zijn op onze eigen producten is een voorwaarde voor ontwikkeling. En dat mis ik nog veel te veel bij mijn landgenoten. Ik koop nooit buitenlandse vruchtendranken, soft, zoutjes, broccoli, ijsappels, zelfs geen aardappelen. W'e lobi Sranan!

  http://archief.wereldomroep.nl/suriname/article/ch%C3%A1vez-ontvangt-bouterse-met-rode-loper-en-erewacht,