illusionist


illusionist 1.0

iemand die, ter vermaak van het publiek, illusies opwekt door middel van goocheltrucs; goochelaar die illusies opwekt

Semagram


Een illusionist…

is een artiest; is een persoon

 • [Activiteit of handeling] wekt illusies op door middel van goocheltrucs; goochelt

  Algemene voorbeelden


  Owen Darque is uniek in de wereld van illusionisten. Het lijkt erop dat hij menselijk gedrag kan voorspellen en controleren. Hij beweert zelf geen gedachtelezer te zijn! In plaats daarvan beschrijft hij zijn kunst als een mix van toegepaste psychologie, magie, misleiding en showmanship. Hoe u het ook noemt, zijn optreden verbaast en beroert iedereen die hem ziet.

  http://www.theaterverkoopzeeland.nl/22_jan_spth.htm,

  Dan was er nog de showproducer die samenwerkte met de afdeling voor de bouw van het decor en voor de creatie van de illusies. Samen met verschillende illusionisten werd nagedacht over de manier waarop het "vliegen" kon worden gerealiseerd zonder dat het publiek bijvoorbeeld kabels zou te zien krijgen.

  http://www.meetmagic.yucom.be/jay.htm

  Combinatiemogelijkheden


  met koppelwerkwoord


  • (een) illusionist zijn

  Georges Méliès was geen uitvinder, laat staan een wetenschapper - hij was een illusionist, werkzaam in de onderste regionen van het theater tussen goochelaars, jongleurs, boeienkoningen en overige kermisklanten: een entertainer, een amuseur, een kunstenmaker.

  http://www.digischool.nl/ckv2/moderne/invalshoek4.htm

  met eigennaam


  • illusionist Mr. Black
  • illusionist Jerry Andrus
  • illusionist Hans Klok

  De donderdagavond is gereserveerd voor een gevarieerd programma met een optreden van de illusionist Mr. Black. Deze zal de bezoekers met een hypnoseshow vermaken.

  Meppeler Courant,

  En zo zijn er meer van dit soort opstellingen, waarvan we het foefje kennen, maar dat toch altijd weer een lichte verbazing sorteert. Dat doet ook een een draaiende spiraal gemaakt door de illusionist Jerry Andrus. Als je daar een poosje naar hebt gekeken, begint het beeld naar alle kanten te verwringen waardoor je letterlijk tureluurs wordt. Richt je de ogen vervolgens op iets anders dan vertoont ook dat een kolkende beweging. Deze zogeheten 'waterval-illusie' schijnt te maken te hebben met in beweging gespecialiseerde hersencellen die zich aanpassen aan de waarneming.

  http://www.delta.tudelft.nl/archief/j29/12485

  Het uitproberen van een nieuwe truc is voor illusionist Hans Klok geëindigd in het gips. Het was de bedoeling een meisje te laten zweven op een fontein. Dat bleek in de praktijk echter nog lastiger dan het al klinkt.

  http://www.actueelnieuwsnederland.nl/artikel/100015686/illusionist-hans-klok-in-het-gips.html,

  met ander, nevengeschikt substantief


  • goochelaars en illusionisten

  Onze tijd kent bijna geen mysterieuze geheimen meer: de wereld lijkt te worden geregeerd door nuchterheid en berekenbaarheid. Des te sterker maken goochelaars en illusionisten opgang. We laten ons graag vermaken door kunstenaars die de natuurwetten op hun kop zetten, kaarten en ballen uit het niets grijpen en weer laten verdwijnen, die gedachten lezen, meisjes doormidden zagen of in de lucht laten zweven.

  http://users.pandora.be/koen.bossuyt/hoofdpagina.htm

  • goochelaar en illusionist
  • illusionist en goochelaar

  Het is de vierde keer dat Manro in Meppel optreedt. Het is zijn negende jaar als goochelaar en illusionist.

  Meppeler Courant,

  's Middags treedt de bekende illusionist en goochelaar Manro Potman op voor onder- en bovenbouw. 's Avonds kunnen de ouderen van zijn acties genieten.

  Meppeler Courant,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • goochelaar-illusionist

  Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • illusionistenact
  • illusionistenduo
  • illusionistenshow
  • illusionistentruc

  illusionist 2.0

  iemand die gelooft in een wereld die niet bestaat of die schijnwereld aan anderen voorspiegelt; iemand die illusies opwekt

  Betekenisbetrekking


  metafoor
  Betrokken betekenissen1.0 : 2.0

  Semagram


  Een illusionist…

  is een persoon

  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is oneerlijk
  • [Activiteit of handeling] wekt illusies op

   Algemene voorbeelden


   Schröder staat dus alleen in zijn partij. Stoiber in zijn christen-democratische CSU niet. Het was een van zijn partijgenoten die de euro ooit als "esperantogeld" doodverfde. Een jaar of twee, drie geleden sprak ook Stoiber al bikkelharde taal. Kanselier Kohl kreet hij toen uit voor "Europees illusionist" en hij fulmineerde tegen volksvreemde "luxe-politici" in Bonn die volgens hem geen oren meer hadden naar de beslommeringen van de kleine man.

   De Standaard,

   Combinatiemogelijkheden


   met koppelwerkwoord


   • een (ware) illusionist zijn

   Koch is op zijn manier ambitieus, maar ik koester ambities die de zijne verre overtreffen. O, hoe verlustigde Koch zich in zijn eigen scenario's vol manipulaties. Hij is een ware illusionist, maar wel een die het slachtoffer zal worden van zijn illusies. Ik ben hem op het spoor gekomen toen ik, zonder dat hij het wist, mijn steentje bijdroeg aan zijn vermaarde film over Peter Stuyvesant.

   Het paradijs, Anton Haakman,