improvisator


improvisator 1.0

iemand die onvoorbereid optreedt voor een publiek en ter plaatse bedenkt wat hij zegt, ten gehore brengt of vertoont; iemand die bij optredens improviseert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een improvisator…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] treedt op voor een publiek, als spreker, musicus enz.
  • [Wijze] werkt onvoorbereid en bedenkt ter plaatse

    Algemene voorbeelden


    Hij heeft in België en in Nederland een grote reputatie opgebouwd als voordrachtskunstenaar, als voorlezer, improvisator en redenaar, die maar met moeite in bedwang en aan de tijd gehouden kan worden.

    http://www.goudenganzenveer.nl/TL_laudatio.html,

    Duinkerken, Anton van, pseudoniem van Wilhelmus Johannes Maria Antonius Asselbergs (Bergen op Zoom 2 januari 1903 - Nijmegen 27 juli 1968), had door zijn publicaties maar ook als boeiend spreker en geestig improvisator, een belangrijk aandeel in de definitieve emancipatie van het rooms-katholieke volksdeel in Nederland.

    http://www.cubra.nl/antonvanduinkerken/biobiblio.htm,

    Terwijl de componist alle tijd kan nemen, staat de improvisator alleen de tijd van de uitvoering ter beschikking.

    NRC,

    Woordfamilie


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    improvisator 2.0

    iemand die in een onverwachte situatie op het ogenblik zelf een oplossing bedenkt; iemand die in situaties improviseert

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een improvisator…

    is een persoon

    • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is creatief en reageert snel
    • [Activiteit of handeling] bedenkt in een onverwachte situatie op het ogenblik zelf een oplossing

      Algemene voorbeelden


      Ook in haar nadagen was de Sovjet-Unie een supermacht met een in ruime mate voorspelbaar gedrag. In veertig jaar van in het algemeen geweldloze confrontatie was er een continuïteit ontstaan, hadden de blokken spelregels ontwikkeld en legden ze zich erop toe, alarmerende verrassingen te vermijden. Gorbatsjov is de laatste die een buitenlandse politiek in deze traditie heeft gevoerd. Jeltsin is als improvisator begonnen, en voor iets meer dan dat is hem geen tijd gegund. Degenen die hem nu naar het politieke leven staan hebben een heel ander programma.

      NRC,

      De Franse media raken niet uitverteld over hun nieuwe president [...]. Eén vraag wordt nergens beantwoord, en zelfs niet gesteld. Is die alomtegenwoordigheid allemaal uitgekiende strategie? Of is Sarkozy een briljant improvisator met een goed team om zich heen, die snel reageert op wisselende omstandigheden? Waarschijnlijk is het van beide wat.

      http://www.volkskrant.nl/buitenland/article458489.ece/De_prins_die_Frankrijk_wakker_kuste,

      Met de kennis achteraf valt er in een volgende editie nog wat te optimaliseren. Zo moet nog even goed gekeken moet worden naar het programma en de paneldiscussie (panel zat wat ver van het publiek, met 4 personen iets te langdradig, de zaal was bereid meer te vertellen dan vooraf gehoopt, kwam echter weinig aan bod [...]. Gezien de opzet kan de organisatie toch terugkijken op een goede invulling. Ook hier toonde Mevr De Cunha zich een ware improvisator om de wachttijden (uiteenvallen en terugkeer van de workshops) zo aangenaam mogelijk te maken.

      www.besluitvormingamsterdamzuidoost.nl/.../Evaluatie-wijkbeurs-bewonersdag-Dutch-View--evaluatie-cie-WD.pdf,