in genen dele


in genen dele 1.0

(formeel)

in het geheel niet; totaal niet; geenszins; in geen enkel opzicht

Algemene voorbeelden


Otterspeer stelt dat een universiteit die louter marktgericht denkt, in genen dele nog beantwoordt aan het middeleeuwse ideaal.

De Standaard,

Hij gaf tegenover haar toe, dat ik, Richard S. Vernon, in genen dele op een Amerikaan leek, maar eerder op een Oostenrijker, een Wener, dan op een Hollander.

In liefdesnaam, Adriaan van der Veen,

In genen dele is het onze bedoeling het model als een keurslijf te laten fungeren. Hierdoor zouden wij immers net zo ver van de historische werkelijkheid af komen te staan als nu vaak het geval is.

http://www.ssnr.nl/

Pervers aan dit voorstel - en dat werd door volksvertegenwoordigster Alexandra Colen in deze krant scherp aangetoond - is dat het de individuele burger verbiedt in zijn privéleven bepaalde keuzes te maken, zelfs als die in genen dele de burgerrechten van anderen schenden en ook al kunnen ze berusten op zwaarwichtige persoonlijke redenen.

De Standaard,

De eigen verantwoordelijkheid zijner ondergeschikten ontheft hem in genen dele van de verantwoordelijkheid welke hij zelf draagt.

http://www.europarl.eu.int/codex/default_nl.htm

Maar door de auto moest zij zich niet laten weerhouden - 'in genen dele' -, hij bracht haar zonder mankeren thuis, reed altijd, drank of geen drank, kwestie van principe, haha!

Het samenzijn, Jan Meyers,

De eruditie van mr. dr. J.A. van Praag werd algemeen bewonderd, zijn positie in de kringen der hispanisten was onbetwist - hoewel voor de oorlog de enige kenner van het Spaans met de titel van professor C.F.A. van Dam was, kon deze in genen dele bogen op het prestige van Geers, Brouwer of Van Praag.

Het weerbarstige woord, Anton Constandse,

Bij een leugen hoopt de leugenaar dat de hoorder hem gelooft, terwijl ik dat thans in genen dele hoop.

Televisie, psychiaters, computers en andere griezelverhalen, Piet Grijs,