inbreker


inbreker 1.0

iemand die ergens inbreekt en zonder weten van de eigenaar geld of goed wegneemt met de bedoeling het zich onrechtmatig toe te eigenen; iemand die inbreekt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een inbreker…

is een persoon

  • [Groep] kan deel uitmaken van een georganiseerde bende
  • [Tijd] opereert vaak 's nachts
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vlug en behendig
  • [Deskundigheid of vaardigheid] is vaak professioneel en gespecialiseerd in een bepaalde soort diefstallen
  • [Activiteit of handeling] breekt in bij gelegenheid dan wel beroepsmatig
  • [Gedrag] handelt sluw en stiekem
  • [Gedrag] is crimineel en wordt derhalve strafrechtelijk vervolgd

Algemene voorbeelden


Een vrouwelijk personeelslid van het Tonckenshuis in Zuidwolde kwam afgelopen nacht even voor één uur oog in oog te staan met een inbreker. De man, die aan de achterzijde het gebouw was binnengekomen en inmiddels ook een tussendeur had geforceerd, maakte zich spoorslags uit de voeten.

Meppeler Courant,

Wat te doen als er eventueel wordt ingebroken. Er snel op af? Maar stel je voor dat de inbreker een heftige beweging maakt met zijn breekijzer en we zouden dat opvatten als een poging tot geweld en we zouden terugslaan? Maak de officier van justitie dan maar eens wijs dat we de inbreker niet mishandeld hebben.

http://www.pphwn.nl/bezit.htm

De kans dat een inbreker in de gevangenis belandt, is tussen 1970 en 1990 met 75 procent afgenomen. Weliswaar wist de politie in 1992 drie keer zo veel inbraken op te helderen als in 1970, maar dit succes wordt volledig gecompenseerd doordat het aantal inbraken in dezelfde tijd is verachtvoudigd. Nu wordt slechts tien procent van alle bij de politie aangegeven inbraken opgehelderd.

NRC,

Inbrekers bepalen hun doelwit meestal pas op het laatste moment. Zorg dat ze uw pand voorbij lopen.

http://www.zibb.nl/eigenzaak/bedrijfspand_artikel.asp?artnr=573637,

Bij een bedrijf aan de Noteboomstraat is in de nacht van zondag op maandag ingebroken. De politie kreeg een tip en betrapte drie inwoners uit Nijmegen op heterdaad. Een oplettende buurtbewoner belde de politie met de mededeling dat er werd ingebroken bij het bedrijf. Toen de politie ter plekke arriveerde kwam net één van de inbrekers met de buit in zijn handen naar buiten.

Meppeler Courant,

Steeds meer huizen zijn het doelwit van inbrekers. De aanwezigheid van een beveiligingssysteem draagt er sterk toe bij om inbrekers af te schrikken.

http://www.hoekwater.nl/index2.html

Een Bekende Vlaming ontdekte een tijdje geleden dat hij 's nachts inbrekers op bezoek had gekregen. Er waren wat kleinere spullen verdwenen, maar de man stelde opgelucht vast dat zijn kredietkaarten nog op hun plaats zaten.

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een inbreker betrappen
  • inbrekers in de kraag vatten

Een patrouille van de rijkswacht van Haacht betrapte het afgelopen weekeinde in Rotselaar een inbreker op heterdaad.

De Standaard,

De betrokken familie, die liever niet met naam en toenaam in de krant wil staan, werd gisteren rond de klok van vijf verrast met ongenode gasten in hun huis. Na het slaan van alarm konden twee van de drie inbrekers in de kraag worden gevat.

Meppeler Courant,

met adjectief ervoor


  • een mogelijke inbreker
  • potentiële inbrekers

Een alarm moet afgaan en een signaal zenden zodra er iemand het huis probeert binnen te dringen. Sommige verzamelaars hebben een alarm buitenshuis die de aankomst van een mogelijke inbreker signaleren.

http://www.axa-art.be/nl/verzamel/tips.cfm#2,

In het leegstaande administratieve gebouw van Philips brandt op enkele verdiepingen dag en nacht licht. Ook dat moet potentiële inbrekers afschrikken.

De Standaard,

  • jeugdige inbrekers

De uit Ede en Huizen afkomstige kinderen bleken een ruit van de woning, waarvan de bewoners afwezig waren, opengebroken te hebben. De woning werd geheel doorzocht en ze verlieten deze weer met sieraden en cheques. Doordat buurtbewoners door glasgerinkel waren gealarmeerd, konden de beide jeugdige inbrekers na het verlaten van de woning en na een korte achtervolging worden aangehouden en overgegeven aan de politie.

Meppeler Courant,

  • (nog) onbekende inbrekers

Twee nog onbekende inbrekers hebben in een woning aan de Schuttevaerstraat een vrouw en een man overvallen, mishandeld en beroofd. De eigenaar van de woning [...] was tijdens de inbraak op vakantie. Alleen de 21-jarige dochter van de bewoners en een 33-jarige vriend van de familie waren thuis.

Meppeler Courant,

  • professionele inbrekers

De goed geïnformeertde bende nam 400 trainingspakken en verder dure merkkleding mee die middenin de zaak in rekken hingen. De schade bedraagt volgens een eerste schatting rond de honderduizend gulden. De inbraak nam nog geen vijf minuten in beslag, waarna de mannen ervandoor gingen. De politie vermoedt dat het professionele inbrekers zijn.

Meppeler Courant,

Uiterst professionele inbrekers hebben het voorbije weekend uit een Cera-filiaal in het Waals-brabantse Plancenoit drie bankkluizen en 202 partikuliere safes leeggeroofd.

De Standaard,

met voorzetselgroep


Voorzetsel: in

  • een inbreker in een huis
  • een inbreker in de woning
  • inbrekers in hun woningen
  • inbrekers in je tuin

De 34-jarige Rafael Santiago, een inbreker in een huis in een buitenwijk van Miami in de Amerikaanse staat Florida, liet bij de inbraak niet alleen zijn vingerafdrukken achter, maar zelfs zijn complete duim.

De Standaard,

Een in zijn vrije tijd langsjoggende politieman had de man, kort voordat die via het dakraam naar binnen wist te klauteren, verdacht zien rondscharrelen bij het huis en besloot poolshoogte te nemen. Terwijl de inbreker in de woning rondsnuffelde, zette de agent met behulp van een aantal voorbijgangers alvast de omgeving af en belde vanuit het buurhuis het politiebureau voor versterking.

De Standaard,

Toch zijn de meeste bewoners bang voor andere dingen. Zo vreest 34 procent voor inbrekers in hun woningen en 22 pocent is bang van zakkenrollers of bedreigers.

De Standaard,

"Ook leg je simpel in het hele huis een netwerk aan met allerlei toepassingen: via webcamera's vanuit de huiskamer in de gaten houden of de baby wel rustig slaapt en kijken of er geen inbrekers in je tuin rondsluipen."

Algemeen Dagblad,

Voorzetsel: op

  • een inbreker op de vlucht
  • inbrekers op de vlucht

De ene keer zien mensen plotseling iemand naast het bed staan, de andere keer betrappen zij een inbreker op de vlucht. Maar vaak ook zijn mensen gewoon niet thuis als er ingeslopen wordt.

Meppeler Courant,

In de nacht van woensdag op donderdag werd op drie plaatsen in het dorp ingebroken of een poging daartoe ondernomen. Bij een elektriciteitszaak ging het alarm af waarna de inbrekers op de vlucht sloegen.

Meppeler Courant,

in voorzetselgroep


  • tegen inbrekers beschermen

Je huis beschermen tegen inbrekers doe je door een stevig slot op je deur te plaatsen, je ramen te sluiten als je weg bent en, indien je waardevolle dingen in huis hebt, eventueel een alarmsysteem te plaatsen. Wel, hetzelfde zou je moeten doen voor je computer.

http://www.seniorennet.be/Pages/Thuis_op_internet/hackers.php

Vaste verbindingen


digitale inbreker

  1. hacker

    Synoniem: computerinbreker; computerkraker; hacker; elektronische inbreker; virtuele inbreker

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een digitale inbreker…

    is een inbreker; is een persoon

        Hoofdsemagram: hacker


        Is het internet dan zo onveilig? Niet onveiliger dan de echte wereld. Met één complicerende factor. Er heerst nog veel onwetendheid. Kennis over de gevaren is bij veel gebruikers niet of nauwelijks aanwezig. Hoeveel mensen zijn zich ervan bewust dat alleen al in Nederland dagelijks enkele duizenden digitale inbrekers aan de slag zijn? Meestal hebben deze inbrekers, 'hackers' genoemd, het beste voor met hun slachtoffers. Zij proberen het internet als een soort 'Guardian Angels' veiliger te maken, door andere gebruikers op nalatigheid te wijzen.

        NRC,

      elektronische inbreker

      1. hacker

        Synoniem: computerinbreker; computerkraker; hacker; virtuele inbreker; digitale inbreker

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Een elektronische inbreker…

        is een inbreker; is een persoon

            Hoofdsemagram: hacker


            Ethical hacking geraakte eind jaren negentig in opmars, toen bepaalde hackergroepen ineens hun diensten ter beschikking van bedrijven begonnen te stellen. Ondertussen bestaan er al initiatieven als rent-a-hacker, die als een soort interim-bureaus elektronische inbrekers uitbesteden aan bedrijven, maar die trend heeft ISS, een van de marktleiders op de beveiligingsmarkt, nooit echt gevolgd.

            De Morgen,

          virtuele inbreker

          1. hacker

            Synoniem: computerinbreker; computerkraker; hacker; elektronische inbreker; digitale inbreker

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Een virtuele inbreker…

            is een inbreker; is een persoon

                Hoofdsemagram: hacker


                Hackers kunnen onder meer via lekken in Windows, browsers en andere programma's pc's binnendringen. Wie regelmatig een Windows-update uitvoert, verkleint de kans op bezoek van virtuele inbrekers.

                NRC,

              Woordfamilie


              Als deel van een afleiding


              Als deel van een afleiding


              Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


              inbreker 1.1

              iemand die inbreekt in computersystemen, bv. om gegevens te stelen of om de zwakke plekken van een computersysteem bloot te leggen; digitale inbreker; elektronische inbreker; virtuele inbreker; hacker

              Betekenisbetrekking


              specialisering

              Semagram (extra betekenisinformatie)


              Een hacker…

              is een persoon

                  Hoofdsemagram: hacker


                  Algemene voorbeelden


                  Is het internet dan zo onveilig? Niet onveiliger dan de echte wereld. Met één complicerende factor. Er heerst nog veel onwetendheid. Kennis over de gevaren is bij veel gebruikers niet of nauwelijks aanwezig. Hoeveel mensen zijn zich ervan bewust dat alleen al in Nederland dagelijks enkele duizenden digitale inbrekers aan de slag zijn? Meestal hebben deze inbrekers, 'hackers' genoemd, het beste voor met hun slachtoffers. Zij proberen het internet als een soort 'Guardian Angels' veiliger te maken, door andere gebruikers op nalatigheid te wijzen.

                  NRC,

                  Combinatiemogelijkheden


                  met adjectief ervoor


                  • een nieuwsgierige inbreker

                  Een nieuwsgierige inbreker is er vooral op uit te achterhalen wat voor systeem je gebruikt en welke gegevens je op je harde schijf hebt. Indien hij geïnteresseerd is, kan hij ook enkele gegevens kopiëren. Dit zijn de minst gevaarlijke hackers, en zijn meestal mensen die nog maar aan het leren hacken zijn.

                  http://www.seniorennet.be/Pages/Thuis_op_internet/hackers.php

                  Woordfamilie


                  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen