indoctrineren


indoctrineren 1.0

iemand bepaalde, vaak politieke of godsdienstige leerstellingen en opvattingen als enig juiste doen aanvaarden door stelselmatig, eenzijdig onderricht en sterke druk

Semagram (extra betekenisinformatie)


Indoctrineren…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      Mensen kunnen op een dusdanig misleidende wijze gemanipuleerd en geïndoctrineerd worden dat zij hun eigen gevoelens, denkvermogen en vaardigheid in het maken van volwassen beslissingen gaan wantrouwen. Kwaadaardige sektes zijn er op uit mensen te misbruiken om hun macht te vergroten en om geldelijk gewin. Zij bestaan om totalitaire dictators, en niet om de leden ervan, te dienen.

      http://www1.tip.nl/~t961736/sekte.htm

      Combinatiemogelijkheden


      met object en vast voorzetsel


      • iemand indoctrineren met zeker gedachtengoed

      Het Turkse Ministerie van Onderwijs gebruikte in 2003 'de geschiedenis als middel om de jeugd te indoctrineren met opinies die met rassenhaat zijn doorspekt', aldus het Europees Parlement in haar rapport van maart 2004.

      http://www.europa-nu.nl/9353000/1/j9vvh6nf08temv0/vhbtd3uv6urb,

      Op dit moment krijgen veel moslimkinderen koranles in een hardvochtige variant van de zondagsschool: in 'stinklokalen' worden ze onderwezen door imams met radicale ideeën die het Nederlands niet of nauwelijks machtig zijn, lijfstraffen uitdelen en de kinderen indoctrineren met fundamentalistische ideeën, aldus Marcouch.

      http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article1038004.ece/Marcouch_komt_met_verkeerde_oplossing,

      met voorzetselgroep


      • geïndoctrineerd zijn door zekere opvattingen
      • geïndoctrineerd zijn met zekere opvattingen

      De jongen die mij aanspreekt klinkt als een toegewijde speurder. Zijn versie van de feiten is waterdicht, alleen de bewijzen ontbreken. 'Daar laten we ons door intimideren, door die bewijzen. Ze willen natuurlijk dat wij de spelregels respecteren. Ondertussen doen ze achter onze rug volop hun goesting en trekken zij zich natuurlijk geen bal aan van de spelregels.' 'Die "spelregels", zoals jij ze noemt, zijn toevallig wel de fundamenten van onze rechtsstaat.' 'Zie je,' zegt de jongen tegen mij, 'zelfs mijn eigen lief is compleet geïndoctrineerd door dat soort bullshit.' Zijn vriendin werpt een blik hemelwaarts en begint een gesprek met iemand anders.

      Open gelijk een mond, Jeroen Olyslaegers,

      Hoewel ik mij snel aan de Gooise taal en folklore aanpaste bleef ik links, want het feit dat mijn zusje en ik geïndoctrineerd waren met links-politieke overtuigingen, wilde nog niet zeggen dat links ongelijk had.

      Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding