industriepolitiek


industriepolitiek 1.0

politiek beleid dat industriële bedrijvigheid beoogt te ondersteunen of tot ontwikkeling te laten komen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Industriepolitiek…

is politiek

  • [Functie] dient om industriële bedrijvigheid te ondersteunen of tot ontwikkeling te laten komen
  • [Handelende persoon] wordt vooral gevoerd door de overheid
  • [Middel] wordt uitgevoerd door middel van beleidsbeslissingen, investeringen en subsidies

    Algemene voorbeelden


    De beleidsoverweging [...] was dat de overheid wilde dat er met gebruikmaking van wat er lag (de telecommunicatienetten van de NS en de Energiemaatschappijen, de omroepnetten van de Kabelmaatschappijen) snel een tweede landelijke infrastructuur naast die van KPN zou komen [...]. Het was centraal gestuurde industriepolitiek uit de oude doos.

    NRC,

    Een goede, op de behoefte van internationaal georiënteerde ondernemingen afgestemde industriepolitiek zou Nederlandse ondernemingen aanzienlijk meer kansen bieden om met succes op de buitenlandse markten te opereren. Die duidelijke industriepolitiek van de Nederlandse overheid, alsmede adequate export kredietfaciliteiten ontbreken nog.

    NRC,

    De VS vraagt aan Nederland een bijdrage van ruim 800 miljoen euro. Het Nederlandse bedrijfsleven kan in ruil daarvoor in de productiefase van het toestel vanaf 2008, tegenorders verwachten [...]. Het ministerie van Defensie is voor de ontwikkeling van de jager echter niet bereid verder te gaan dan een bijdrage van 432 miljoen euro. Als de bijdrage van de industrie daarbij wordt opgeteld, rest nog een gat van dik 350 miljoen euro. En het kabinet, lees Financiën en Economische Zaken, voelt er weinig voor zo'n groot gat te dichten. De tijd van ouderwetse industriepolitiek is niet meer.

    Sp!ts,

    U pleit voor een gerichte industriepolitiek door de overheid. Maar stimuleren subsidies innovatie? Sommigen menen dat het ondernemers lui en gemakzuchtig maakt.

    NRC,