industrietak


industrietak 1.0

deelgebied binnen de industrie, onderscheiden van andere industriesectoren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een industrietak…

is een tak; is een deel

  • [Geheel] is een onderdeel van de industrie
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt onderscheiden van andere industriële deelgebieden
  • [Toepassingsgebied of bereik] heeft betrekking op het grootschalig en machinaal produceren van een bepaalde soort van grondstoffen, materialen of goederen

    Algemene voorbeelden


    Noch de ICT-industrietak, noch het model van het industriële district met vele kleine samenwerkende en concurrerende kleine bedrijven werd in Europa gezien als een zinvol rolmodel. Zozeer zat men gevangen in de traditionele Europese industrietakken (automobielen, chemie, textiel, machines) met hun grootschalige productiewijze.

    http://www.feweb.vu.nl/esi/bin/pdf/921.pdf,

    Maar dit keer was er, voorafgaand aan de stijging, in veel industrietakken al een recessie, die door een veel groter "oppep-pakket" tot nu toe niet is verdwenen.

    NRC,

    Geologen worden tewerkgesteld in de industrie [...]. De belangrijkste industrietakken zijn de aardolie-industrie en de industrie die industriële en ertsmineralen ontgint en verwerkt zoals bij de aanmaak van bakstenen, glas, vezelcement, tegels, betonproducten, metalen.

    http://www.kuleuven.ac.be/geologie/geo-werk.html

    industrietak 1.1

    geheel van gelijksoortige bedrijven die grootschalig en machinaal een bepaalde soort van grondstoffen, materialen of goederen vervaardigt; de bedrijven binnen een bedrijfstak

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een industrietak…

    is een groep van bedrijven

        Algemene voorbeelden


        Stow ontwerpt en realiseert complete opbergsystemen voor alle industrietakken die hun voorraadbeheer efficiënter willen beheren en plaats willen besparen.

        De Standaard,

        Technologische verandering binnen een bepaald regime of paradigma kan worden gezien als een cumulatief verbeteringsproces, en kan ertoe leiden dat bedrijven en volledige industrietakken 'gevangen' zitten (lock-in) in een bepaalde technologische benadering.

        http://www.kleurrijkvlaanderen.be/doc/serv_discussienota_milieu_en_innovatie.pdf,