inheemse


inheemse 1.0

iemand die oorspronkelijk in het land zelf thuishoort en niet van elders ingeweken is; oorspronkelijke bewoner

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een inheemse…

is een persoon

  • [Plaats van herkomst] komt oorspronkelijk uit de plaats waarvan sprake is; is niet ingeweken vanuit een andere plaats

    Algemene voorbeelden


    Gelukkig had ik in Rome even gepraat met een inheemse die op de bus aan het wachten was. Om buiten Rome naar de zee te gaan is het beter anderhalf uur te rijden naar Terracina.

    http://www.tripadvisor.nl/Attraction_Review-g194931-d2733110-Reviews-Old_Town-Terracina_Province_of_Latina_Lazio.html

    Het moge dus duidelijk wezen dat de Arctische inheemse volkeren behoorlijk bang zijn voor de mogelijke gevolgen van een inperking van de bonthandel. Daarbij voelen zij zich zwaar onderdrukt door de veel kapitaalkrachtigere dierenrechtenbeweging. De inheemsen hopen dan ook op een zinvolle oplossing van dit probleem, waarbij de omschakeling naar het gebruik van diervriendelijkere klemmen [...] op een langere termijn kan gebeuren.

    De Standaard,

    inheemse 1.1

    ((vooral) in Suriname)

    Indiaan in Suriname

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Voor de komst van de eerste Europeanen rond 1500, werd Amerika uitsluitend bewoond door de inheemsen. In Europa wordt voor deze bevolkingsgroep de term 'indianen' gebruikt. Deze term berust echter op een misverstand. Toen Columbus als eerste Europeaan voet zette in Amerika dacht hij in Indië (Oost-Azië) te zijn aangekomen. Zodoende noemde hij bevolking die hij hier tegenkwam 'indianen'. Tegenwoordig gebruiken de indianen in Suriname liever de benaming 'inheemsen', omdat ze deze naam beter vinden kloppen.

    http://www.surinamewebquest.nl/inheemsen.html

    Hij is niet de enige die onder de indruk is van 'Pocahontas', die eigenlijk protocoldame is. Velen gaan met haar op de foto. Ook een 'opperhoofd' wordt staande gehouden om het moment met een 'echte' inheemse te vereeuwigen.

    http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/18619