inrijperiode


inrijperiode 1.0

periode waarin men voorzichtig rijdt om een nieuw vervoersmiddel of nieuwe onderdelen voor te bereiden op intensief gebruik; periode waarin een vervoersmiddel of onderdelen daarvan worden ingereden

Semagram


Een inrijperiode…

is een periode; is een tijd

 • [Functie] dient om een vervoersmiddel voor te bereiden op volledige belasting
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] wordt gekenmerkt door een voorzichtige rijstijl met een geringe belasting van de bewegende delen en door technische controlebeurten
 • [Object betroffen] heeft betrekking op vervoersmiddelen met een motor, een fiets, of onderdelen daarvan zoals banden enz.

  Hoofdsemagram: periode


  Algemene voorbeelden


  Voor een dieselmotor wordt tijdens de inrijperiode aangeraden binnen het bereik van 1800 tot 3000 tpm te blijven: de huidige motoren worden tot op een 100e micron nauwkeurig gefabriceerd, dus is inrijden niet langer verplicht.

  http://www.tuningbox.com/nl/powerbox/begrippenlijst.htm

  In het instructieboekje van je motor staat meestal wel aangegeven dat je de eerste 100 km onder de x toeren moet blijven [...]. In het instructieboekje staat meestal niet aangegeven dat je vooral ook niet te weinig toeren moet draaien. Je motor laten rijden met (te) weinig toeren betekent dat je 'm zwaar belast [...]. Een richtlijn is: tijdens de inrijperiode niet onder de 3000 toeren komen.

  http://www.luiemotorfiets.nl/techniek/inrijden/#hoe

  Op alle nieuwe fietsen bieden wij een eerste onderhoudsbeurt volledig gratis aan, binnen drie maanden na aankoop. Zo ben je er zeker van dat jouw fiets na deze inrijperiode als nieuw blijft rijden.

  http://www.renspetiet.nl/onderhoud/,

  Elke nieuwe band heeft een inrijperiode nodig. Voor het inrijden moet gedurende de eerste 200 à 300 kilometer met matige snelheid worden gereden om de prestaties van de band te verbeteren voor de lange termijn. Het wordt aangeraden om niet te snel te accelereren noch plotseling te remmen in de eerste kilometers, de tijd om het rijgedrag aan te passen aan de nieuwe banden.

  http://www.banden-pneus-online.nl/inrijding-en-slijtage-advies.html,