inspirator


inspirator 1.0

(Met betrekking tot personen of groepen van personen)
iemand die door zijn optreden, prestaties of ideeën een ander tot eigen creativiteit of tot enthousiaste navolging aanzet, vaak op artistiek of intellectueel vlak

Semagram


Een inspirator…

is een persoon

 • [Activiteit of handeling] zet door zijn optreden, prestaties of ideeën een ander aan tot eigen artistieke of intellectuele creativiteit of tot enthousiaste navolging
 • [Betrokkene] beïnvloedt een of meer personen
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] maakt indruk door zijn optreden, prestaties of ideeën

  Algemene voorbeelden


  Hij krijgt de onderscheiding voor zijn verdiensten voor de ontwikkeling van het toneel, als inspirator, initiator en organisator.

  De Standaard,

  De krachtigste stem blijft echter die van Murray zelf, ook in het opgewekte titelstuk waarin hij basklarinet speelt. In een tijd dat honderden blazers bezig zijn met dezelfde licks blijft Murray een wonder van tegendraadsheid. Net als zijn grote inspirator Albert Ayler aan wie hij wederom eer bewijst in het blijkbaar niet stuk te krijgen Flowers for Albert.

  NRC,

  Roxy Music was met haar ongrijpbare cocktail van mode, romantiek en futurisme vooral ook een explosief collectief dat een absoluut eigen stijl ontwikkelde. In de jaren zeventig smaakmakend en revolutionair, sinds het uiteenvallen van de groep een inspirator voor bands als Placebo, Tindersticks en Pulp.

  Trouw,

  Combinatiemogelijkheden


  met voorzetselgroep


  • inspirator van kunstenaars
  • inspirator van onderzoekers
  • inspirator voor kunstenaars
  • inspirator voor onderzoekers

  Diaghilev was de inspirator van kunstenaars als Picasso, Cocteau en Matisse, en de ontdekker van componisten als Stravinsky en Prokofiev.

  http://www.beslist.nl/boeken/d0000473533/Diaghilev.html

  Crick domineerde lange tijd het vakgebied van de moleculaire biologie, en was een bezield inspirator voor vele onderzoekers.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Francis_Crick

  Ik denk ook graag aan de kunstenaar als directe inspirator voor de jongere academiestudent die het aandurft te leren uit de composities van zijn voorgangers.

  http://home2.planetinternet.be/cccnot/not/Boothuisje%20De%20Lee%20en%20Boel%2004.2002.htm,

  Woordfamilie


  Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • mede-inspirator

  inspirator 2.0

  (Met betrekking tot onstoffelijke zaken)
  iemand die aan de basis ligt van zekere gedachte, onderneming of plan en anderen ertoe aanzet om dit verder uit te voeren of te realiseren

  Semagram


  Een inspirator…

  is een persoon

  • [Activiteit of handeling] bedenkt iets of legt er de grondslag voor en zet anderen ertoe aan om dit verder uit te voeren of te realiseren

   Algemene voorbeelden


   Dehghani kan niet ontkennen dat terreuraanslagen in het Nabije Oosten de Amerikaanse argumenten in de kaart spelen. "Washington wijst Iran met de vinger als inspirator."

   De Standaard,

   Combinatiemogelijkheden


   met voorzetselgroep


   Voorzetsel: van

   • inspirator van een dekreet
   • inspirator van een project
   • inspirator van een criminele daad

   Korzjakov, in 1985 door de KGB aangewezen als beschermer van Jeltsin, is meer dan de bewaarengel van de president, hij is ook de inspirator van veel dekreten.

   De Standaard,

   Urbain Vandeurzen, gedelegeerd bestuurder van het technologiebedrijf LMS en inspirator van het vernieuwingsproject, lichtte gisteren al enkele krachtlijnen toe.

   De Standaard,

   De jury was streng voor de nummer twee van de bende. Deze man heeft volgens de jury leiding gegeven aan een aantal overvallen met dodelijke afloop. Ook was hij de inspirator van de ontvoering en afpersing van VDB.

   NRC,