intercity


intercity 1.0

afbeelding

Bron: Martijn van Vulpen
( CC BY-SA 3.0 )

sneltrein die niet, zoals de boemeltrein, bij ieder tussenstation stopt, maar slechts een beperkt aantal stations aandoet om de passagiers zo snel mogelijk te vervoeren tussen de grote steden van een land; intercitytrein

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een intercity…

is een trein; is een voertuig; is een vervoermiddel

  • [Functie] dient om passagiers snel van het ene station naar het andere station te vervoeren, vooral op trajecten tussen grote steden
  • [Pad of traject] rijdt over een traject dat de grote steden van een land met elkaar verbindt
  • [Snelheid of tempo] overbrugt de afstanden tussen grote steden snel door tussenstations over te slaan
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] stopt niet bij ieder tussenstation

Hoofdsemagram: trein


Algemene voorbeelden


De Nederlandse Spoorwegen heeft de eerste intercity met gratis internettoegang in gebruik genomen. De internetverbindingen en gratis actuele reisinformatie in de trein worden verzorgd door T-Mobile Nederland. Eind vorig jaar sloten de mobiele operator en de NS een driejarige overeenkomst voor het verzorgen van internetdiensten in treinen.

http://www.telecommagazine.nl/Nieuws/62730/NS-presenteert-intercity-met-internet-(1),

Het nieuwe jaar was nog geen dag oud toen roken in de intercity Leeuwarden-Zwolle al tot een vechtpartij tussen passagiers leidde.

Algemeen Dagblad,

We brachten hem naar de trein, de trein naar Parijs die toen in Nederland als intercity reed.

Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

De intercity die 200 kilometer per uur rijdt, kost in totaal ongeveer 6 miljard euro.

Brabants Dagblad,

In Utrecht halen reizigers uit Den Bosch in 49 procent van de gevallen de aansluitende intercity naar Amersfoort niet.

de Volkskrant,

Zo rijdt een intercity nu 140 en in 2010 160 kilometer per uur, terwijl een goederentrein circa 85 kilometer per uur rijdt.

NRC,

"We willen daarom flexibel zijn op het gebied van de inzet van onze mensen. Maar op de intercity's, sneltreinen en een groot deel van de stoptreinen zullen tenminste tot 2010 conducteurs blijven werken."

Brabants Dagblad,

Twee maanden geleden haalde de burgemeester van Amersfoort het NOS-Journaal met zijn klacht dat intercity's vanaf 1996 niet meer in zijn stad stoppen.

NRC,

Ik schudde de kaarten en toen ik ze begon uit te leggen dacht ik aan de intercity tussen Sittard en Roermond, zondagmiddag, een vrouw in de eerste klas, ze lijkt op Mieke Vestdijk, en een man die zijn tas bij haar neerzet, of ze even op zijn spullen wil passen, hij is alleen en hij moet naar de wc, en die man komt nooit meer terug, en in die tas blijkt alleen maar een pakje papieren zakdoekjes te zitten – een misdaadroman.

De man op de Middenweg, Koos van Zomeren,

Het kabinet heeft het noorden een snelle verbinding toegezegd. De komende maanden worden daarom alle mogelijkheden opnieuw onder de loep genomen. Behalve de zweefbaan zijn dat een opgewaardeerde intercity en een hogesnelheidstrein.

Algemeen Dagblad,

Maar als hij eenmaal boven is, als hij zijn longen heeft gevuld met de koele lucht die boven de rivier hangt en die naar zware metalen smaakt, dan komt er een vreemd soort welbehagen over hem, en voor een moment schijnt het hem toe dat hij zich probleemloos kan laten meevoeren tot aan de zee — langs dorpen en steden en jachthavens en veerponten, langs uiterwaarden vol koeien, langs dijken met fietsers en kades vol auto's, onder de bruggen door, dwars door het oorverdovende ratelen van intercity's en goederentreinen.

Lisa's adem, Karel Glastra van Loon,

Hij inhaleerde diep en staarde peinzend naar de overkant van de Spoorstraat, waar juist de laatste rijtuigen van de Intercity Amsterdam-Maastricht voorbij denderden.

De natte gemeente van Koos Tak, Rijk de Gooijer & Eelke de Jong,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen