internetadres


internetadres 1.0

afbeelding

(Publiek domein)

(internet)

uniek adres, label van een website, een webpagina of een op internet geplaatst document of bericht, dat boven in het scherm van een computer of smartphone zichtbaar wordt en dat volgens bepaalde regels en met vaste onderdelen opgebouwd is; webadres; URL
Bijvoorbeeld: http://www.inl.nl/ en http://nl.wikipedia.org/.
Zie ook : URL

Semagram


Een internetadres…

is een adres

 • [Deel] bestaat in zijn meest volledige vorm uit een protocol (bv. http:), gegevens van de gebruikers (m.n. gebruikersnaam en wachtwoord), een domeinnaam, een poortnummer, een padnaam, een querystring en een fragmentidentifier
 • [Functie] dient voor de identificatie en terugvindbaarheid van een website, webpagina of op internet geplaatst document of bericht
 • [Plaats] is zichtbaar boven de browserbalk
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] mag geen speciale tekens en witruimte bevatten en is vaak ook gebonden aan een maximaal aantal te gebruiken tekens; is uniek

Hoofdsemagram: adres


Algemene voorbeelden


De Nederlandse organisatie Bits of Freedom (BOF), die opkomt voor "digitale burgerrechten", verwacht dat het opvragen van de naam en het woonadres bij een internetadres een standaardhandeling wordt, net zoals de controle van een kenteken van een fout geparkeerde auto.

NRC,

Het opzoeken op het internet neemt zeker overdag veel tijd in beslag, vooral als je het internetadres niet kent en aangewezen bent op één van de zoekmachines. Wil je echter informatie over organisaties opzoeken en je kent het adres, dan is internet een fantastische informatiebron.

http://users.skynet.be/aginfo/Documaak.htm,

Microsoft heeft de aanval op een van zijn websites door het MS Blaster-virus dit weekeinde afgeslagen. Het bedrijf had het internetadres waarop de aanval was gericht voortijdig afgesloten. Het MS Blaster-virus dat een week geleden opdook, heeft honderdduizenden pc's besmet. Het virus maakt gebruik van een lek in besturingssysteem Windows.

NRC,

Een domeinnaam is een uniek deel van het internetadres die de websitehouder in principe zelf kan kiezen. Diegene die als eerste een bepaalde combinatie laat registreren, behoudt in principe het verdere recht op deze domeinnaam. De populairste domeinnamen zijn volgens DNS internet.be, autos.be en sport.be. Internet.be werd 668 keer aangevraagd door 130 agenten. Agenten zijn organisaties, meestal internettoegangsleveranciers, waarlangs je een domeinnaam kan aanvragen.

De Standaard,

Rond de jaarwisseling zullen alle Belgen eender welk internetadres met de extensie .be kunnen aanvragen.

Gazet van Antwerpen,

Op basis van het internetadres van de site wordt de precieze verblijfplaats van de onwillige provider opgezocht.

de Volkskrant,

De computers die websites hosten worden 'servers' genoemd. Wanneer iemand uw website wilt bekijken, dan tikt hij of zij uw internetadres in en legt dan contact met de server die uw website host. Deze stuurt dan de benodigde informatie in digitale vorm naar de ontvanger.

http://www.contaqt.nl/

Webpagina's of websites die je wilt bijhouden, kan je toevoegen aan je bookmarks. ("Add bookmark" in Netscape Navigator) of favorites ("Add to favorites" in Internet Explorer). Hierbij bewaar je niet de pagina of de website zelf, maar het Internetadres (URL) van de pagina of site.

http://www.bib.kuleuven.ac.be/mfar/zoekwijzers/ZWInternet.pdf

De computerworm 'Code Red' zet vandaag een aanval in op de informatiemaatschappij. Haar publieke pleitbezorgers in het Pentagon en het Witte Huis vormen het doelwit. Twee weken geleden moest het Witte Huis in allerijl van internetadres veranderen om te voorkomen dat zijn website zou uitvallen. Sites van het Pentagon gingen wel onderuit.

Het Financieele Dagblad,

Behalve mokken, koektrommels, theelepels en wandklokken is er voor de echte liefhebbers van het Koninklijk Huis nog een zeer bijzonder hebbedingetje: een internetadres met de namen van Willem-Alexander of Máxima Zorreguieta. Zo’n adres is pas echt uniek.

Reformatorisch Dagblad,

Het internetadres www.viplanet.nl moet volgens de oprichters de grootste zogeheten voetbalportal van Nederland worden.

ANP,

internetadres 2.0

(soms, internet)

domeinnaam, een via het DNS (domain name system) aan het IP-adres gekoppelde naam van een groep computers, netwerken, webservers, mailservers e.d.
Bijvoorbeeld: nl.wikipedia.org.

Semagram


Een internetadres…

is een adres

 • [Functie] dient voor de identificatie en terugvindbaarheid van een groep computers, netwerken, webservers, mailservers e.d. die een gezamenlijk adres hebben
 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is gekoppeld aan een IP-adres via het domain name system (DNS)

  Hoofdsemagram: adres


  Algemene voorbeelden


  Een website moet op een bepaald internetadres geplaatst worden. Dit adres wordt een domain name genoemd. Aan deze domain name wordt ook uw emailadres gekoppeld. Een website plaatsen onder de domain name van iemand anders (bijv. uw internetprovider) is af te raden, omdat u dan geen controle heeft over dat adres: als u verandert van internet provider verandert ook uw internetadres. Een eigen domain name daarentegen is stabiel, en dus een eerste vereiste voor een website.

  http://www.twixel.com/consulting/intranet.html

  Een domeinnaam is de unieke aanduiding voor een Internetadres. Een domeinnaam kan worden gebruikt voor alle Internetdiensten, zoals de URL van een website of een e-mailadres. Een domeinnaam op Internet is het beste te vergelijken met een telefoonnummer. Net als bij een telefoonaansluiting heeft ook iedere gebruiker van Internet een uniek nummer. Omdat woorden gemakkelijker te onthouden zijn, is ervoor gekozen deze nummers te vertalen naar namen. Die namen worden weer terugvertaald naar nummers. Zo verwijst de naam www.domain-registry.nl naar het nummer 193.176.144.146. Net zoals de naam www.nic.nl overigens, want er kunnen meer namen naar hetzelfde nummer verwijzen.

  http://www.internetten.nl/

  Een domeinnaam is een unieke naam die wordt toegekend aan een internetadres (bvb www.uwnaam.be). Deze naam geeft aan waar uw website zich bevindt en biedt eveneens de mogelijkheid om emails te ontvangen (bvb. info@uwnaam.be).

  http://www.freehosts.be/