inzamelaar


inzamelaar 1.0

iemand die de vrijwillige giften van mensen in de vorm van geld of goederen ophaalt voor een zeker doel; ook: instantie die de ophaling van dergelijke giften organiseert

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een inzamelaar…

is een persoon

  • [Activiteit of handeling] verzamelt de vrijwillige giften van mensen in de vorm van geld of goederen voor zeker doel
  • [Belanghebbende of begunstigde] werkt vaak voor een charitatieve instelling of ten behoeve van een goed doel

    Algemene voorbeelden


    Bij een melding voor een inzameling van geld of goed moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan. Zo moet de inzamelaar tijdens het inzamelen een bewijs van de melding bij zich dragen en op verzoek aan iedereen tonen.

    http://www.margraten.nl/20060912T134506D5/gemmarg/up1/ZimpjymHmqC_Ha_2007_-_week_13.pdf,

    'In goede handen'. Dat is het motto van de kledinginzamelingen van Mensen in Nood, een stichting die werkt met vrijwilligers. Daardoor haalt Mensen in Nood van alle inzamelaars het hoogste rendement uit de ingezamelde kleding. Gevraagd wordt goede en nog draagbare kleding, schoeisel, dekens en huishoudtextiel. Het liefst ontvangt men de kleding in gesloten plastic zakken verpakt.

    Meppeler Courant,

    Van oudsher wordt in Nederland op ruime schaal een beroep gedaan op de liefdadigheidszin van het publiek door middel van collecten, inschrijvingen, verkoop van steunbonnetjes enz. Doorgaans gaan inzamelingsacties uit van volkomen betrouwbare instellingen. Incidenteel komt het voor dat bij de inzamelaar niet de charitatieve doelstelling voorop staat maar een ander (commercieel) belang. Hierbij wordt bij de burger de indruk gewekt dat de opbrengst naar het goede doel gaat terwijl dit voor maar een klein deel het geval is.

    www.veenendaal.nl/document.php?fileid=34375&m=1&f...1...

    inzamelaar 2.0

    iemand die voor zijn beroep zeker product inzamelt om het te onderwerpen aan een verdere behandeling zoals verwerking, recyclage of vernietiging; ook: instantie die of bedrijf dat de producten inzamelt

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een inzamelaar…

    is een persoon

    • [Activiteit of handeling] zamelt zeker product in om het te onderwerpen aan een verdere behandeling zoals verwerking, recyclage of vernietiging

      Algemene voorbeelden


      Horden schoolkinderen gebruiken de eerste dagen van hun vakantie om met het plukken van krenten een aardige zakcent te verdienen. En dat is met de rijke krentenopbrengst in de bossen van Dwingeloo en Ruinen geen moeilijke opgave. Inzamelaar is hovenier Evert Warnders uit Dwingeloo. In een speciaal voor dat doel aangelegde grote koelcel worden de geplukte vruchtjes bewaard voor hij ze verstuurt naar de kwekers, die er in Boskoop boompjes van proberen op te kweken.

      Meppeler Courant,

      De gemeente Ruinen wil de kadaverbakken opruimen. Dat kan, want de nieuwe destructiewet maakt dat gemeenten geen taak meer hebben in het inzamelen van kadavers. De dieren worden na aanmelding door de inzamelaar op de bedrijven afgehaald. Veehouders kunnen daarvoor met de inzamelaar een contract afsluiten.

      Meppeler Courant,

      Daarnaast is een aantal (steeds grotere) particuliere afvalbedrijven een steeds belangrijkere rol gaan spelen. De inzameling van het afval, het transport en de overslag worden voor een belangrijk deel door het bedrijfsleven verzorgd. Zo wordt de inzameling van bedrijfsafval grotendeels verzorgd door particuliere inzamelaars en de recyclingsector bestaat zelfs vrijwel geheel uit particuliere bedrijven.

      http://www.let.kun.nl/archeologie/publ.htm,

      Er zijn ook gemeenten die geen batterijen van beroeps- of bedrijfsmatige gebruikers aannemen. In dat geval moet de beroepsgebruiker de hulp inroepen van een erkende inzamelaar, die deze batterijen op zijn voorwaarden aanneemt. Hiervoor kunnen slechts in beperkte mate handling- en transportkosten worden berekend als de batterijen bij het bedrijf zelf worden opgehaald. De inzamelaar kan daarbij tevens acceptatievoorwaarden stellen met betrekking tot de verpakking en hoeveelheid. Er mogen zeker geen kosten in rekening worden gebracht voor handling/opslag op het depot van de inzamelaar en voor de verwerking/recycling.

      http://www.stibat.nl/pages/beroepsgebruikers.aspx,

      Combinatiemogelijkheden


      met voorzetselgroep


      Voorzetsel: van

      • inzamelaar van afvalstoffen
      • inzamelaar van oud papier

      Bent u handelaar, bemiddelaar, vervoerder of inzamelaar van afvalstoffen? MWH leidt u op voor het erkende examen Vakdiploma afvalstoffen bij de divisie CCV van het CBR. Sinds 1 mei 2004 moeten alle handelaren, bemiddelaars, vervoerders of inzamelaars van afvalstoffen op een landelijke VIHB-lijst vermeld staan (zie www.niwo.nl). Om de registratie te verkrijgen, moet u aantonen dat u voldoende kennis van afvalstoffenwetgeving heeft, betrouwbaar en kredietwaardig bent.

      http://www.vhcp.nl/13489/VHCP-VIHB.pdf,

      Begin vorig jaar nog moest een inzamelaar van oud papier aan de poort van de papierfabriek geld toegeven om zijn oude kranten en tijdschriften te slijten. De laatste maanden echter is het weer lonend om als huishouden of vereniging oud papier in te zamelen. Vanaf het voorjaar van 1994 is de prijs per kilo explosief gestegen.

      NRC,

      Woordfamilie


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen