isotoon


isotoon 1.0

(Gezegd van oplossingen)
een gelijke spanning hebbend; een gelijke osmotische druk hebbend

Algemene voorbeelden


Een drank met een hoge osmolaliteit noemen we hypertoon. Een drank met evenveel deeltjes als het bloed (290 mOsm/L) noemen we isotoon en een drank met minder deeltjes dan ons bloed noemen we hypotoon.

http://www.wvc.vlaanderen.be/gezondsporten/voeding/

Als in een drank het aantal opgeloste deeltjes per liter gelijk is aan die in een levende cel van ons lichaam, dan noemt men de drank isotoon. Een drank die minder deeltjes bevat wordt hypotoon genoemd [...]. Een isotone drank wordt gemakkelijker opgenomen door het lichaam. Sportdranken zijn dus veelal isotoon om een snelle vochtopname te stimuleren.

http://www.hardlopen.nl/hlhypotoon.html

Combinatiemogelijkheden


met substantief


  • een isotone drank
  • een isotone energiedrank
  • een isotone sportdrank
  • isotone dorstlessers
  • isotone drankjes
  • isotone sportdrankjes

Een isotone drank heeft dezelfde osmotische druk als het lichaamsvocht, wat betekent dat hij ongeveer hetzelfde aantal deeltjes (suikers en elektrolyten) bevat per 100 ml en daardoor even snel of sneller wordt opgenomen dan water.

http://www.recreazw.be/

Naast de poeders en de klassieke dorstlesser bracht Isostar recentelijk ook een isotone energiedrank op de markt.

De Standaard,

Tijdens sportactiviteiten die langer dan één uur duren, kun je verdund vruchtensap drinken (twee eetlepels sinaasappelsap in één kop water) of een isotone sportdrank (Extran, Isostar).

http://home.tiscali.be/mardejonghe/body/vragen.htm

In de heuptas ('want een rugzak gaat zo zweten') zitten isotone dorstlessers en verantwoorde mueslirepen.

NRC,

Bij bewusteloosheid slachtoffer in stabiele zijligging leggen. Houd de EHBO-ruimte zo koel en rustig mogelijk. Het bloedsuikergehalte daalt bij veel soorten drugs, zorg dus voor isotone drankjes (AA, Isostar) of suikerwater. Stel eerst het slachtoffer gerust: het gaat over (geen schade) en ouders/politie worden niet gewaarschuwd. Maak nooit verwijten over het druggebruik.

http://www.drugsbase.com/

Het gebruik van isotone sportdrankjes kan nuttig zijn om het bloedglucosegehalte op peil te houden tijdens sportprestaties die langer duren dan anderhalf uur. Het is echter veel belangrijker om voldoende energie en koolhydraten op te slaan vóór de sportprestaties.

http://home.tiscali.be/mardejonghe/body/vragen.htm

  • een isotone zoutoplossing
  • isotone oplossingen

Isotone oplossingen worden ook vaak in ziekenhuizen gebruik in een infuus, omdat op deze manier de watervoorraad in het lichaam aangevuld kan worden. Een infuus bestaat uit een isotone zoutoplossing [...]. Het zoutgehalte van deze oplossing is dus gelijk aan deze in de lichaamscellen.

http://www.hardlopen.nl/hlhypotoon.html

met ander, nevengeschikt adjectief


  • hypotoon of isotoon
  • hypotoon, isotoon en hypertoon

Relatief verdunde oplossingen van suiker en natrium (hypotoon of isotoon) bevorderen de opname van water uit de dunne darm in de bloedbaan. Natrium stimuleert in feite niet alleen de opname van water, maar ook die van suiker, om welke reden het aan de meeste commerciële sportdranken is toegevoegd.

http://www.recreazw.be/

Wat is het verschil tussen hypotone, isotone en hypertone dranken? 1. Een hypotone drank heeft een relatief lage osmotische druk, wat betekent dat hij per 100 ml minder deeltjes (suikers en elektrolyten) bezit dan de eigen vochten van het lichaam [...]. 2. Een isotone drank heeft dezelfde osmotische druk als het lichaamsvocht [...]. 3. Een hypertone drank heeft een grotere osmotische druk dan het lichaamsvocht.

http://www.recreazw.be/