jajem


jajem 1.0

((vooral) in Nederland; informeel)

sterkedrank, in het bijzonder: jenever
Een uitgebreid overzicht van de ontelbare benamingen voor jenever is te vinden in het Borrelwoordenboek. 750 volksnamen voor onze glazen boterham (1997) van Ewoud Sanders.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Jajem…

is jenever; is een drank; is een vloeistof

      Hoofdsemagram: jenever


      Algemene voorbeelden


      "En toch vind ik het een beetje on-kan dat we hier sap zitten te zuipen, in plaats van sopie." "Ik vind dat het zonder alcohol ook moet kunnen." "Ik heb een voorraadje in de kofferbak van m'n wagen; zal ik jullie glazen met wat jajem bijvullen?" "Jajem, jajem, ai, dat was lang geleden dat ik dit oer-Hollands woord voor 'jenever' hoorde."

      http://www.starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/29340,

      Het kostte Steken moeite de route door de duinen terug te vinden. 'Komt door de jajem,' mompelde hij, 'dat vreet aan je richtingsgevoel.'

      https://books.google.nl/books?id=69VeBAAAQBAJ&pg=PP7&lpg=PP7&dq=%22jajem%22&source=bl&ots=D4wtbphRAo&sig=MbG-yc6HKZ0mBpV0Y1T1WPU4pOI&hl=nl&sa=X&ei=CJSfVd2wBsLbUczajZgL&ved=0CDcQ6AEwBThu#v=onepage&q=%22jajem%22&f=false,

      Het is nog steeds voetbal wat de klok slaat. We zijn allemaal nog steeds in de ban van het voetbal. Vandaar om in de kleur te blijven vandaag twee veel voorkomende groene kleuren bij elkaar met een duidelijk Hollands tintje. Jajem in de majem. Hollandser kan toch niet, onze echte Hollandsche Genever in het Hollandse kroos van de sloot.

      http://leidseglibber.punt.nl/content/2008/06/jajem-in-de-majem,

      Er zijn van die dingen, je wilt niet dat ze gebeuren. Je vraagt je af, of ze gebeurd zouden zijn als ze je het niet hadden kennen vertellen. Het doet pijn, veel pijn. Maar op een gegeven moment weet je niet meer, hoe het zonder die pijn was. En de jajem helpt je, die pijn te dragen.

      http://www.us-net.nl/ikkees.htm,

      Een woord als jajem of bijgoochem zal men in de spreektaal noch de schrijftaal van de noordelijke provincies gauw horen bezigen. Daar staat tegenover dat het woord jajem althans bij de intelligentsia wel bekend is.

      http://members.chello.nl/e.hoekstra8/118WoordenboekPlat.htm,

      Deze site heeft achter de meeste Waterloopleinwoorden aangegeven of deze woorden uit het Jiddisch afkomstig zijn. Bargoense woorden zijn ook vaak afgeleid van het jiddisch. In deze woordenlijst miste ik een 'J' achter het woord jajem (drank) dat toch echt uit het Jiddisch afkomstig is. Van veel jajem val je in de majem.

      http://wspforum.nl/wsp/archive.php?f=2&t=2572,

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • jajem drinken
      • jajem schenken
      • jajem verkopen
      • jajem zuipen

      De jongens van Amok zouden op zaterdag toch mee ertwensoep gaan eten in visserscaffee "De gouden braschem" en daarna Jajem drinken in Bananenbar "De rectale chiquita".

      http://forum.zwaremetalen.com/forum_topic/832788/5,

      In 1908 nam drankhandelaar Jan Aart Peeman twaalf kiosken over van de Bond voor Drankbestrijding. De huisjes stonden langs de singels en invalswegen van de Waalstad. Daar werd geen jajem, maar melk en frisdrank verkocht aan het begin van de twintigste eeuw, een tijd van grote sociale problemen dus alcoholmisbruik. Het verkopen van alcohol lag gevoelig.

      http://www.binnenvaartkrant.nl/nieuws/rubriek/het-peemankeetje-klein-maar-gezellig-joechjachen/,

      De bijzonderste locatie van het festival is toch wel het IJsselmeer: Stichting Nieuwe Helden organiseert onder de titel Botter een schitterende vaartocht in een authentieke platbodem met bruine zeilen, met een praatgrage schipper die vertelt over botters, en zijn vader, die jajem schenkt, moppen tapt en liederen zingt.

      http://www.simber.nl/2011/07/,

      Tja, als je gaat verbieden komen er wel alternatieven. Zowel stiekem eigen jajem zuipen als gebruik van bijvoorbeeld qat, doornappel, ether, tri, tetra, het stikspelletje, nicotine, papaver, etc.

      https://forum.www.radartv.nl/viewtopic.php?f=32&t=54247&start=80,

      in voorzetselgroep


      • naar jajem rieken

      Ze kwam naast mij staan. Haar asem riekte naar jajem. Zo zo, Vera was aan de fles. Nou ja, wie niet. Nu ik erbij stilstond nam ik nog een slok van m'n blik pils.

      De droogte, Herman Brusselmans,

      met substantief ervoor


      • een fles jajem

      Juist, zo werkt het hier ook, alleen mijn contact is van de ondeugende kant, die wil geen chocolade maar een fles jajem.

      http://forum.indonesiepagina.nl/topic/12069/0/visum_verlengen_buiten_woongebied_van_sponsor.php,

      Uit het onderzoek komt naar voren wat wij eigenlijk al lang wisten: senioren hebben schijt aan alles. Ze zetten hun Agila neer waar zij dat willen, stappen vaker met een fles jajem achter de kiezen op de bestuurdersstoel, en beter vertel je ze helemaal niet dat ze een gordel moeten dragen, want dat bepalen de mensjes voor wiens AOW jij elke maand krom ligt zelf wel.

      http://www.autoblog.nl/nieuws/65-plussers-zijn-grootste-wegmisbruikers-71146,

      Het officiële gedeelte werd afgesloten door overhandiging van het traditionele geschenk: een fles jajem voor de Zandvoortse Reddingsbrigade, de KNRM en de strandpolitie.

      http://www.rbossink.nl/opening2008.html,

      • (een) liter jajem

      Overigens is destilleren zo mogelijk nog simpeler, maar dat is helaas niet legaal, tenzij u een vergunning heeft van de Douane en € 6,80 accijns per liter jajem wil aftikken.

      http://www.denhaagdirect.nl/haagse-arabesken-nr-156-3/,

      • een scheut jajem

      Doe er een flinke scheut jajem in. Het ligt niet aan teveel koffie, maar aan te weinig alcohol!

      http://forum.fok.nl/topic/568996,

      met ander, nevengeschikt substantief


      • jajem en bier
      • jajem of bier

      Nog even die levensgevaarlijke stromingen nemen in de straat Magellaan. Ware helden waren onze voorvaders maar één mazzeltje hadden ze want…… het ruim was geladen met jajem en bier en die welbekwame chirurgijn, hij schreef ons voor "de hele dag… brandewijn"!

      http://www.hetruimesop.nl/blog/ooo-hhh-ooo-anna-jacoba/,

      Allemaal bestelden ze jajem of bier en vaak spraken ze tot in de ochtenduren over actuele kwesties.

      https://books.google.nl/books?id=2yMzAgAAQBAJ&pg=PT36&lpg=PT36&dq=%22jajem%22&source=bl&ots=aQLhuKqjT1&sig=FBS6kY-Eh5sQgzw2rHnmvxYP0Jg&hl=nl&sa=X&ei=SpefVYDdFofvUqGxp7AL&ved=0CB8Q6AEwADi-AQ#v=onepage&q=%22jajem%22&f=false,

      Vaste verbindingen


      half onder de jajem

      1. halfdronken van de jenever

        Probeer wat dingen te weten te komen. Voor de rest is 't niet spectaculair, allenig dat die lui nooit meer in 'n vliegtuig krijg, hoogstwaarschijnlijk, maar ze moesten dus wel terug mee in 't vliegtuig, dus half onder de jajem zijn ze mee terug gegaan.

        http://www.fon.hum.uva.nl/IFAcorpus/SLcorpus/RecordingTexts/M56H2_Texts/M56H2VariableText.txt.

      in de jajem zijn

      1. dronken zijn van de jenever

        Veel gelachen op het terras en tent wat samenging met bier. Uiteindelijk waren Wien en Jan het haasje en behoorlijk in de jajem. Jan wilde overal wel "dood gaan" maar voornamelijk bij de WC en uiteindelijk door de goede zorgen van Gertie heeft hij het "overleefd".

        http://www.jateriele.nl/content/feestverhalen,

      onder de jajem zitten

      1. dronken zijn van de jenever

        "Zo'n zestig jaar geleden", vertelt een oude Zwartsluiziger in de wachtkamer van Joy en Health in Zwartsluis, "praktiseerde onze tandarts in café Roskam. Als je aan de beurt was zat je al van boven tot onder de jajem. Voelde je de pijn niet."

        http://www.destentor.nl/regio/met-een-glimlach-naar-de-tandarts-1.2978798,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding