Jan en alleman


Jan en alleman 1.0

iedereen; de gewone man; de gemiddelde persoon; het gewone volk; met negatieve connotatie ook wel: het gewone volk, met weinig smaak of kritische zin

Semagram (extra betekenisinformatie)


Jan en alleman…

zijn personen

  • [Functie] staan voor iedereen, voor het gewone volk
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] zijn vaak niet erg kritisch of hebben weinig smaak

    Algemene voorbeelden


    Vroeger, ach vroeger, toen bankiers nog notabelen waren, met kantoren aan de Amsterdamse grachten waar de gewone man (laat staan de gewone vrouw) niets te zoeken had. Toen was geld iets bijzonders. Nu trekt Jan en alleman zijn flappen uit de muur.

    NRC,

    'Het punt is, ik ging gewoon met Jan en Alleman naar bed. Ik leefde er gewoon op los. Door al dat rondneuken had ik alles wat mijn hartje begeerde.'

    Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

    'Als 't niet van uw vader is, van wie is 't dan wel?' 'Ze weet het niet,' zegt ze. 'Weet ge wat dat wil zeggen? Dat mijn moeder het met Jan en alleman doet! Mijn moeder is een hoer!'

    Een lichtgevoelige jongen, Walter van den Broeck,

    Een Franstalige gaat in een Vlaamse gemeente wonen en spreekt Jan en alleman, bakker en buur in het Frans aan, zonder enige excuus, op een arrogante, agressieve manier, en met een misprijzende toon van "hoe durf je mij, beschaafd mens, in een andere taal dan in het Frans aanspreken, weet je dan niet dat dit grof en onbeleefd is?" en hoe reageren de Vlamingen?

    De Standaard,

    Zijn hofleverancier zorgde voor een elegant, goed zittend model met een lange puntneus. De graaf paradeerde ermee door de stad. Hij wekte aanvankelijk verwondering op, maar naderhand wilde Jan en alleman ook zo'n paar poulaines.

    De Standaard,

    "Een aantal mensen van die commissie vindt het gewoon leuk om ergens bij te horen. Dan zie ik ze rond de baan met Jan en alleman praten en blijkt vervolgens dat ze erg beïnvloedbaar zijn. Zo'n Commissie Topsport zou overal buiten moeten staan en zich om te beginnen in neutrale kleding moeten hullen."

    De Telegraaf,

    Waarom moet die klungel dat aan Jan en alleman gaan uitkramen dat hij hier een brief afgegeven heeft?

    Gras, Clem Schouwenaars,

    Meer recentelijk maakte Welten, als portefeuillehouder forensisch-technisch onderzoek van de Raad van Hoofdcommissarissen, zich sterk voor een zo breed mogelijk opgezette justitiële sporenbank: een computersysteem waarin niet alleen dna-profielen en vingerafdrukken van criminelen worden opgeslagen, maar van Jan en alleman.

    Het Parool,

    Hoewel volgens Steenbeek bodemonderzoek heeft uitgewezen dat een sanering niet noodzakelijk is, wil de gemeente voorkomen dat Jan en alleman er straks alsnog illegaal vuil stort.

    Meppeler Courant,

    Maar er zitten haken en ogen aan de financiële planner. Bijvoorbeeld het feit dat de titel niet beschermd is en dat Jan en alleman zich planner mag noemen.

    NRC,

    Hoe verwerkt u de aanhoudende stroom van geruchten? Slaapt u nog goed? Ik slaap goed omdat ik 's avonds kapot ben door me de hele dag te moeten verdedigen tegenover Jan en alleman. En ik slaap op beide oren, omdat ik weet dat wat wordt gezegd geen steek houdt.

    De Standaard,

    Nù moet er bij de SHB ineens commercieel worden gewerkt, terwijl Jan en alleman via allerlei uitzendbureaus in de Amsterdamse haven aan het werk is.

    NRC,

    Hij onderhield ons daar urenlang over, waarbij hij Jan en alleman, met een verbluffende kennis van hun geboortejaren, de revue liet passeren.

    Requiem voor een vriend, J.J. Voskuil,

    'Telkens weer herhaalde de geschiedenis zich: spelers roeren zich, de voorzitter komt een keer langs, de supporters moeien zich. Jan en alleman heeft oplossingen. Maar zo makkelijk is het niet.'

    De Standaard,

    'M'n hele leven heb ik aap wat heb je een mooie jongen gespeeld, tegenover Jan en alleman. Daar kap ik mee.'

    Het samenzijn, Jan Meyers,

    De achterlijkheid van de boerderij werd geïllustreerd door melkbussen. Jan en alleman hadden tanks aangeschaft die maar eens in de zoveel tijd geleegd hoefden te worden, op Blijdenstein werden nog avond aan avond bussen aan de dijk gezet.

    De hangende man, Koos van Zomeren,

    "Jij weet toch wel wie jouw moeder is, hè", vroegen Jan en alleman haar regelmatig.

    NRC,