jasbeschermer


jasbeschermer 1.0

afbeelding

Bron: Asterduc
(CC BY-SA 3.0)

halfrond scherm op een fiets dat aan weerszijden de bovenhelft van het achterwiel grotendeels bedekt en belet dat een kledingstuk van de fietser zoals een jas daarmee in aanraking komt of vuil wordt door opspattend water

Semagram


Een jasbeschermer…

is een gebruiksvoorwerp

  • [Vorm] is halfrond
  • [Attribuut] heeft een andere jasbeschermer van dezelfde soort als noodzakelijk toebehoren; paar
  • [Deel] is een deel van een fiets
  • [Materiaal] is meestal van kunststof
  • [Functie] dient om te beletten dat de jas of rok van de fietser met het achterwiel in aanraking komt of vuil wordt door opspattend water
  • [Plaats] wordt bevestigd aan weerszijden van een fiets over de bovenhelft van het achterwiel
  • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] is vaak transparant of krijgt een kleur die bij de fiets is geassorteerd

Algemene voorbeelden


De berijder wil zoveel mogelijk zijn beschermd tegen de kans dat een kledingstuk tussen de spaken komt of als gevolg van een nat wegdek wordt ondergespat. Maar duidelijk mag zijn dat de jasbeschermer bijdraagt aan de veiligheid. Tegenwoordig maken jasbeschermers ook een belangrijk deel uit van de kosmetica van de fiets en wordt ook duidelijk meegenomen in het ontwerp. Het resultaat zijn sierlijk vormgegeven, veelal kleurige en met wonderschone 'screening' bij de fiets passende beschermers.

http://www.fietsrai.nl/kennisbank/

Houd er rekening mee dat jasbeschermers niet de gehele bovenhelft van het achterwiel bedekken. Bij het monteren van een kinderzitje moet u er dus op letten dat de voetjes van de kleine passagier niet buiten de afdekking van de jasbeschermers kunnen komen.

http://www.gazelle.nl/HTML/info/afstelonderh.htm

Een kleine rondgang langs de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zadels, versnellingssystemen, sturen, banden, pedalen, remsystemen, kettingkasten, jasbeschermers, bagagedragers, verlichting, reflectie, fietscomputers, fietshelmen, fietstassen, fietsaanhangwagens, kinderzitjes, fietsdragers en fietskleding.

http://www.fietsrai.nl/kennisbank/