journaille


journaille 1.0

(pejoratief)

journalisten die zich bezighouden met op sensatie beluste, weinig van verantwoordelijkheidsgevoel getuigende journalistiek; persmuskieten
Voor de etymologie van journaille, zie ook het artikel van Marc De Coster: http://www.fryske-akademy.nl/fileadmin/Afbeeldingen/Hoofdpagina/pdf_files/journaille.pdf.

Semagram


Journaille…

is pers

 • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] heeft het imago sensatiebelust, subjectief en onverantwoordelijk te zijn

  Algemene voorbeelden


  Geen van de journalisten liet iets van belangstelling merken en op het kleine clubje schrijvers na keek niemand naar de muzikanten [...]. De man van de platenmaatschappij kondigde onverstoorbaar aan dat de bandleden eerst een belangrijke mededeling zouden doen, waarna het journaille eventuele vragen kon stellen.

  Het leukste jaar uit de geschiedenis van de mensheid, Ronald Giphart,

  Is er overigens een fundamentele reden om te klagen over de parlementaire verslaggeving? Ik heb de afgelopen jaren een enkele keer meegemaakt dat de vraag opkwam en er zelfs een heus debat aan werd gewijd door de Nederlandse Vereniging van Journalisten. In het forum zaten politici en voorlichters, in de zaal het journaille. Zelden heb ik zo’n defensief gezelschap meegemaakt.

  http://www.d66.nl/thomdegraaf/article.php?sid=83=threaded=0,

  De Saedeleer: Voor de rust van jullie spelers is de Nederlandse pers een ernstige handicap. Kraay: Dat noemen ze journaille [...]. Een groot aantal voetbaljournalisten is 'starkisser'. Het enige waar ze in geïnteresseerd zijn, is de banen openhouden naar de bron van de vedetten. De vedetten worden niet aangepakt. Veel journalisten hebben een eigen aanspreekpunt in het elftal.

  NRC,

  Werd hij nu echt kwaad? Of was het gespeelde boosheid van Tony Blair? Soms weet het journaille het echt niet meer. Tijdens de dagelijkse persconferenties stond Blair deze week de media te woord als een tweede Louis van Gaal. Hoe durft een journalist hem te vragen naar het nieuwe schandaal rond de staatssecretaris voor Europese Zaken, Keith Vaz?

  de Volkskrant,

  Als er één beroepsklasse is die tegenwoordig vaak in het verdomhoekje staat, dan is het wel die van de journalisten. Persmuskieten, paparazzi, hoernalisten (een bedenksel van W.F. Hermans) en journaille, het zijn geen fraaie benamingen voor de vertegenwoordigers van wat ook wel positief de koningin der aarde wordt genoemd.

  http://www.fryske-akademy.nl/fa/uitgaven/trefwoord/jaargang-2005/journaille.pdf

  De dood is goed voor gevulde-koeketers in Libanon, voor gesjochten, broerloze NSB'ers, voor parasiterende werklozen in Twente, voor journaille dat alleen gespitst is op afbraak en verdachtmaking, voor inwoners van het onvrije oosten [...], voor alle slome burgers die werken voor hun loontje: maar de dood moet zijn plaats kennen, en gezag erkennen waar gezag heerst.

  ...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

  Combinatiemogelijkheden


  met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • het wachtende journaille

  Het wachtende journaille zag door de glazen deuren van het SER-gebouw werknemers- en werkgeversvertegenwoordigers schichtig van de ene naar de andere kant van de gang schieten.

  NRC,

  met adjectivisch voltooid deelwoord


  • het verzamelde journaille

  Bij de introductie van de 25-gulden van Jaap Drupsteen, het eerste biljet in een nieuwe serie die wegens de euro nooit zou worden voltooid, schonk de bankpresident het verzamelde journaille een echte flap in tegenstelling tot de traditie van zogenaamde 'specimen'.

  Het Financieele Dagblad,