jumelage


jumelage 1.0

overeenkomst tot vriendschappelijke betrekkingen tussen twee gemeenten in verschillende landen, aangegaan door de respectieve gemeentebesturen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een jumelage…

is een overeenkomst

  • [Doel of bestemming] wil de vriendschap tussen twee gemeenten bevorderen
  • [Activiteit of handeling] leidt vaak tot gemeenschappelijke culturele activiteiten
  • [Betrokkene] wordt aangegaan tussen gemeenten uit verschillende landen
  • [Handelende persoon] wordt officieel op bestuursniveau aangegaan tussen de gemeentebesturen

Algemene voorbeelden


De secretaris-generaal van de in 1951 opgerichte Raad der Europese Gemeenten en Regio's, Jean Bareth, bedacht voor deze ontmoetingen op lokaal niveau het woord jumelage. Dit fenomeen, waarbij twee gemeenten van verschillende nationaliteit elkaar plechtig erkennen als tweelinggemeente en culturele uitwisselingen organiseren, heeft sindsdien een tamelijk hoge vlucht genomen. De deelnemers logeerden bij elkaar, wat goedkoop was, maar ook als beste manier werd gezien om elkaars cultuur te leren kennen en te begrijpen, en zo vriendschapsbanden te kweken. Jumelage wordt daarom wel 'de diplomatie van het volk' genoemd.

NRC,

De doelstelling bij de meeste jumelages of verbroederingen is het verbeteren van de sociaal-culturele grensoverschrijdende contacten, via uitwisselingen en ontmoetingen.

http://www.cvn.be/samen/inh_020108_gemeenten.asp

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een jumelage aangaan

Hier en daar werd al de suggestie gedaan om een jumelage aan te gaan met Baselga di Piné, maar dat gaat volgens de eerste burger net iets te ver. Hij wijst op de jumelage met de Tsjechische gemeente Policka en het grote aantal werkzaamheden dat de gemeente nog te wachten staat.

Meppeler Courant,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen