kaaiman


kaaiman 1.0

afbeelding

Bron: Miguelrangeljr
( CC BY 3.0 )

krokodilachtig reptiel met een tamelijk breed, plat lichaam met poten aan de zijkant, een geschubde huid, een lange staart, een korte, brede bek en veel tanden, die deels op het land en deels in het water leeft, voornamelijk in het noorden en noordoosten van Zuid-Amerika
In het meervoud ook in toepassing op een onderfamilie van krokodilachtigen (Caimaninae) en in het meervoud in combinatie met alligators ook in toepassing op de krokodillenfamilie Alligatoridae (alligators en kaaimannen).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kaaiman…

is een reptiel; is een dier

  • [Afmeting] wordt, afhankelijk van de soort, gemiddeld tussen 1,5 en 4 m lang
  • [Geluid] gromt; maakt een grommend geluid
  • [Kleur] is groenbruin
  • [Bouw] is gewerveld; heeft vier poten
  • [Deel] heeft een tamelijk breed, plat lichaam met poten aan de zijkant, een geschubde huid, een lange staart, een korte, brede bek en veel tanden
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Woongebied] komt voornamelijk voor in Midden-Amerika en het noorden en noordoosten van Zuid-Amerika
  • [Leeftijd] wordt, afhankelijk van de soort, 22 tot 40 jaar oud
  • [Gedrag] is een vleeseter
  • [Onderscheid of tegenstelling] is kleiner dan een krokodil
  • [Verscheidenheid] komt voor in 6 soorten, in 3 geslachten

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Reptilia; Reptielen
Orde Crocodilia; Krokodilachtigen
Familie Alligatoridae; Alligators en kaaimannen

Algemene voorbeelden


De kaaiman heeft een brede bek waarmee hij allerlei prooien eet.

http://users.skynet.be/zoekheteensop/reptielen.htm

Echte krokodillen, alligators, kaaimannen en de gaviaal behoren allemaal tot de orde van de Crocodylia. Ze worden gekenmerkt door hun direct herkenbare, hagedisachtige uiterlijk, hun huidbedekking van hoornige schubben en hun enorme krachtige kaken met gemeen uitziende, sterke tanden. Deze dieren, die meestal allemaal als krokodillen worden aangeduid, leven in de warmere gebieden van de wereld.

http://www.dessie.be/wildlife/krokodil.htm

De laatste eeuwen hebben mensen gejaagd op krokodillen, deels omdat de dieren een bedreiging vormden voor hun vee, deels omdat de mens zelf niet veilig voor ze was. Maar pas toen de wereldwijde rage op het gebied van modeartikelen van krokodillenleer op gang was gekomen, en ook de moderne vuurwapens in opkomst waren, begon de populatie krokodillen er werkelijk onder te lijden. Men schat dat er elk jaar 1 miljoen kaaimannen werden gedood in Zuid-Amerika.

http://www.dessie.be/wildlife/krokodil.htm

Eén van de warmste plekjes in Burgers' Zoo is vast en zeker de Burgers' Bush. Hiermee bedoelen we niet de president van de VS, maar wel een enorme jungle van tropische planten en tropische dieren. Zo kun je er zeekoeien, dwergotters en zelfs kaaimannen aantreffen.

http://www.pretparken.be/NL/Info/zoo/Zoo.asp

De man [...] waadde [...] in het water rond de boot die rechtstandig op de oever lag. Nauwkeurig inspekteerde hij de spanten van de huid die dakpansgewijs over elkaar heen lagen. De vele lagen verf leken zich goed te houden, maar aan de achterzijde waar de motor behoorde te hangen en beneden aan de iets terugwijkende boeg die vele malen per dag op takken en kaaimannen stootte, kwam het hout te voorschijn.

Heeresma helemaal, Heere Heeresma,

Combinatiemogelijkheden


met ander, nevengeschikt substantief


  • krokodillen en kaaimannen

Krokodillen en kaaimannen behoren tot de reptielengroep Crocodylia. Er bestaan veertien soorten krokodillen, zeven soorten alligators (waarvan er vijf kaaimannen genoemd worden) en één soort gavialen. Deze reptielen zijn carnivoren (vleeseters). Ze houden zich schuil in rivieren, meren en moerassen en grijpen elke prooi die hen voor de voeten komt.

http://users.skynet.be/zoekheteensop/reptielen.htm

Krokodillen en kaaimannen eten vis en kikkers in één hap op. Grotere prooien, zoals herten, worden onder water getrokken en aan stukken gescheurd. Soms worden ook mensen aangevallen en opgegeten.

http://users.skynet.be/zoekheteensop/reptielen.htm

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen