karakterschets


karakterschets 1.0

beschrijving in woord of bewegend beeld die iemands karakter typeert door de belangrijkste kenmerken op een treffende wijze weer te geven; uitbeelding in woord of bewegend beeld die de hoofdkenmerken van iemands karakter typerend uitdrukt

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een karakterschets…

is een schets; is een beschrijving

  • [Object betroffen] heeft betrekking op iemands karakter

    Hoofdsemagram: schets


    Algemene voorbeelden


    Behalve een adequaat tijdsbeeld en een gave karakterschets van hoofdpersoon Victor krijgt de lezer, zoals bij elk goed historisch verhaal, indringende vragen voorgeschoteld.

    NRC,

    Uit Flussers psychologische karakterschets van Pilatus treedt niet de gevoelige en rechtvaardige man uit de evangeliën naar voren, die een pion was in de handen van joodse leiders, maar een wrede schurk en een meedogenloze heerser, die niettemin op cruciale momenten besluiteloos bleef en als politicus mislukte.

    http://www.xs4all.nl/~folkerts/open.html

    De 59-jarige Britse poetsvrouw Wendy Phillips kan binnenkort van het uitgaansleven in Hollywood proeven. Ze gaat immers haar dorp in Wales verlaten om in een Amerikaanse film een rolletje neer te zetten [...]. De producent probeert Tony Curtis en Oscarwinnaar Anthony Hopkins er toe over te halen de karakterschets van de poetsvrouw-met-sterallures uit te werken.

    De Standaard,

    karakterschets 1.1

    tekst waarin een karakterschets van iemand het hoofdbestanddeel vormt; tekst met een karakterschets

    Betekenisbetrekking


    metonymie
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Algemene voorbeelden


    Theophrastus beschreef 2300 jaar geleden een stuk of dertig karaktertypen waarin een bepaalde negatieve eigenschap, zwakte of ondeugd centraal stond. Hij schetste onder meer een beeld van de Opschepper, de Vleier en de Roddelaar. Zulke karakterschetsen, met veel sprekende voorbeelden, zijn nog lang populair gebleven. Ze hadden een moraliserende en opvoedkundige bedoeling.

    http://www.skepsis.nl/s-frames.html,

    Een curieus en oorspronkelijk boek is Der Ohrenzeuge, waarin hij vijftig karakterschetsen publiceerde van vijftig verschillende typen mensen.

    NRC,