katachtige


katachtige 1.0

dier uit de familie der katachtigen, een familie van roofdieren waartoe de leeuwen, tijgers en de kleine katten behoren; katachtig roofdier

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een katachtige…

is een zoogdier; is een dier

      Hoofdsemagram: kat


      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Chordata; Chordadieren
      Klasse Mammalia; Zoogdieren
      Orde Carnivora; Roofdieren
      Familie Felidae; Katachtigen

      Algemene voorbeelden


      We passeren de andere kant van het berengebied en naderen het territorium van de lynx. Deze katachtige is bekend om haar oortjes, die zeer spits zijn.

      http://www.pretparken.be/NL/Info/zoo/Zoo.asp

      De hondachtigen (en dus de vos) horen samen met onder andere de katachtigen, de marterachtigen en de beren tot de groep van de 'carnivoren'.

      http://www.vzz.nl/

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • grote katachtigen
      • kleine katachtigen
      • wilde katachtigen

      In de familie van de katachtigen maakt men een onderscheid in de kleine katachtigen (Felinae): spinnende katten die niet kunnen brullen en de grote katachtigen (Pantherinae): brullende katten die niet kunnen spinnen. Soms blijkt een dier echter moeilijk te "kwalificeren".

      http://www.stichtingspots.nl/index.php?page=240

      Zij beschikken niet alleen over talloze opnames van het gespin van huiskatten, maar hebben ook het wellustige brommen van poema's, jacht- en andere luipaarden, leeuwen en ocelots in hun archief zitten. (Van de grote katachtigen, spint alleen de tijger niet). Daaruit bleek dat het gespin van de huiskat grotendeels bestaat uit trillingen van 23-30 Hz. Bij de grotere katten valt het gespin binnen de reeks van 20-50Hz, en worden soms uitschieters gemeten tot 140 Hz.

      http://www.xs4all.be/~dvdavid/mag_science/Natuur/mag_science.20010320164519.nl.html