keepen

keepen 1.0

( Gezegd van een keeper)
bij balsporten als voetbal, hockey, handbal, ijshockey en waterpolo het doel verdedigen; als keeper optreden

Semagram (extra betekenisinformatie)

Keepen…

is een handeling

Algemene voorbeelden

Op één seizoen na als voetballer, keep ik al vanaf mijn zesde.

Meppeler Courant,

Brandsma vindt het prettig een speler in de groep te hebben die naast voetballen ook nog wat kan keepen.

Van der Sar stond gisteravond bij een temperatuur net boven nul toch in korte broek in zijn doel. Hij houdt er niet van om in een lange broek te keepen, legde hij uit.

NRC,

Ik doe regelmatig ijshockeykampen en vaak kun je dan direct zien of een jongen door moet gaan met keepen of beter kan stoppen.

Ik speelde liever linksbuiten maar de enige keer dat ze dat goed hadden gevonden, waren die jongens alles over rechts gaan spelen en had ik er voor Jan Lul bijgelopen. Dan kon je beter keepen.

Het Schot, Hilbert Kuik,

Pelé was de complete voetballer, hij kon alles: keepen en aanvallen, schieten, dribbelen, plaatsen en koppen.

NRC,

Fiege heeft duidelijk een andere visie over het omgaan met doellieden dan zijn voorganger Portengen, die zijn beide keepers bijna steevast elk een helft liet keepen.

• zwak keepend

De vraag is of De Goey geen last ondervindt van het aanvoerderschap? Zelf zegt hij geen moeite te hebben met de extra verantwoordelijkheid. Zoals hij ook ontkent minder sterk te keepen dan vorig seizoen, toen hij bijna wekelijks de meest onmogelijke ballen uit zijn doel ranselde.

NRC,

De verdediging speelde in die fase zeer sterk en kreeg veel steun van een uitstekend keepende Egwin Robaard.

Via een medespeler belandde het leer in handen van de foutloos keepende Henk Konings.

Peeper slingerde de bal tot bij Köller maar de lange Tsjech kon niet besluiten. Dat deed hij nog geen minuut later ook niet toen hij een goed keepende Houdenaert op zijn weg vond.

De Standaard,

Maar liefst viermaal moest de overigens prima keepende doelman Henk de Wolde de bal uit het doel halen.

Nog voor rust werd de matig keepende Stella de Hey twee keer gepasseerd uit dode spelmomenten.

NRC,

Albertini zorgde voor 2-0 uit een directe vrije trap die de steeds zwakker keepende ex-international Zenga volledig verraste.

NRC,

De drie internationals van Roda speelden een goede partij: doelman Ruud Hesp keepte attent, Johan de Kock heerste in de verdediging en Eric van der Luer strooide met slimme passjes.

NRC,

met voorzetselgroep

• keepen bij (een club, vereniging)
      • keepen voor (een club, vereniging)

Doelman Bogdan Stelea (die een tijdje voor Standard keepte) stond aan de aftrap van twee van de drie wedstrijden.

Piet Schrijvers is [...] enkele keren bij competitiewedstrijden van DESZ naar mij wezen kijken. Het resultaat was dat ik een proefwedstrijd bij FC Zwolle heb gekeept.

met infinitief

• moeten keepen

En, gelukkig voor ik iets hoefde te vragen: 'Ik moet vanmiddag keepen. Kom je kijken?' We spraken af om twee uur op het hockeyveld.

Het wil nog maar niet zomeren, Hannes Meinkema,

met een infinitief met te

• (attent, goed, slecht, sterk, uitstekend) staan te keepen

Dirk Rosez stond op de koop toe uitstekend te keepen.

Het resultaat is er voorlopig naar. In vier wedstrijden kregen we slechts één doelpunt binnen. Dat is ook de verdienste van Roland Velkeneers, die heel sterk staat te keepen.

Ook Fit Boys kreeg een goede scoringsmogelijkheid, maar Erik Streuker stond attent te keepen.

• een sublieme partij keepen

De gasten kwamen er ook enkele malen gevaarlijk uit, maar Marco Beens stond weer een prima partij te keepen.

In de veertig resterende minuten belandden de betere scoringsmogelijkheden van Lauwers, Lässen en Meyssen telkens in de grijpgrage en klemvaste armen van Aleksander Klak. Die keepte, net als de week voordien op KV Mechelen, een foutloze partij en stelde op die manier Antwerps zuinige zege veilig.

Bij VVAK stond Erik Streuker weer een gave partij te keepen.

De voor het eerst onder de lat staande Slot keepte een sublieme partij en hield tegen wat er tegen te houden viel.