kerststress


kerststress 1.0

(neologisme, Kerstmis [feestdagen], stress [maatschappelijke vraagstukken])

vorm van stress die optreedt in verband met of tijdens de kerstdagen; stress rond de kerstdagen; stress rond de feestdagen; stress rond de kerst

Semagram


Kerststress…

is stress

 • [Tijd] treedt op tijdens of in verband met de kerstdagen
 • [Oorzaak, reden of aanleiding] treedt bijvoorbeeld op omdat men veel sociale verplichtingen heeft, veel cadeaus moet kopen en veel boodschappen moet doen en uitgebreider of voor veel mensen moet koken

  Hoofdsemagram: stress


  Algemene voorbeelden


  Kerst is een gezellig, warm familiefeest. Althans, dat zou het moeten zijn. Vaak echter regeert de kerststress: verplichtingen bij familie, lekkere diners verzorgen en kaarten versturen. Hoe zorg je dat Kerst leuk blijft? Tips van een psycholoog.

  http://www.gezondheidsnet.nl/geest/artikelen/323/hoe-houden-we-de-feestdagen-leuk

  Vrouwen en kerststress, misschien horen die twee wel een beetje bij elkaar. Ruim eenvijfde van de vrouwen zou de feestdagen dit jaar dan ook weleens over willen slaan en meer dan de helft gaat liever op vakantie naar een tropische bestemming. Dit blijkt uit een enquête gehouden onder bijna drieduizend vrouwen.

  http://www.careforwomen.nl/nieuws/ga-de-kerststress-te-lijf

  Uit onderzoek blijkt dat een groot deel van de Nederlanders last heeft van kerststress. Daardoor kunnen de spanningen tijdens de kerstdagen behoorlijk hoog oplopen. Jenny van Elderen weet daar alles van en biedt mensen de helpende hand om met de kerststress om te kunnen gaan.

  http://www.ncrv.nl/uitzendinggemist/fragment/kerststress

  Etymologie


  Aard herkomstinheems woord
  Vroegste datering2000
  Periode opkomst2004