keukenmeid


keukenmeid 1.0

dienstmeid die werkzaamheden in de keuken verricht, zoals de maaltijd bereiden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een keukenmeid…

is een vrouw; is een persoon

  • [Plaats] werkt in de keuken
  • [Geslacht] is een vrouw
  • [Activiteit of handeling] verricht werkzaamheden in de keuken; bereidt de maaltijd; kookt
  • [Belanghebbende of begunstigde] bereidt de maaltijd voor anderen

Algemene voorbeelden


Ze kende ook al de achtergrond van waarom dan eens mevrouw, dan mijnheer, de gouvernante of de huisprelaat met een aanval van migraine had af te rekenen. De kinderen kregen een minder volumineus en eenvoudiger menu. Aan de speciale opdrachten die van boven kwamen wist ze dat het weer eens zover was met een van de vier die voor de keukenmeid natuurlijk zijn of haar identiteit niet bekend gaf. Soms kreeg ze wel eens het gevoel alsof ze kookte voor schimmen, niet voor echt levenden hoewel die dan weer geen echt voedsel nodig hadden.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

Binnen een paar seconden stond de marmeren keukenvloer geheel blank. Ik haal de politie, schreeuwde de mevrouw terwijl ze de gang inliep. Je dòèt maar, zei moeder. En tegen de meid zei ze: daar hééft ze nou d'r natte boel [...]. Ze duwde de keukenmeid die een poging deed de stop weer in de tobbe te steken met een flinke duw van zich af en zei dreigend: áls je er áán komt.

Twee vorstinnen en een vorst, R.J. Peskens,

Waar wonen al die mensen nu? 's Nachts wonen ze in bungalows en woningwetwoningen en overdag zitten ze allemaal op kantoor. Al die dienstboden, kindermeisjes, butlers, flessentrekkers, bellenpoetsers, bordenwassers, koks en keukenmeiden - waar zitten ze? Op kantoor. Zoals ze zich vroeger identificeerden met hun meneer en mevrouw en status ontleenden aan de grootte en befaamdheid van het huishouden waarin zij dienden, zo identificeren zij zich thans met het kantoor waarop zij werken.

Twee eendjes en wat brood, Renate Rubinstein,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • een keukenmeid hebben

"Jullie hadden toch een butler en een keukenmeid?" "Een echtpaar. Ze waren al jàren bij ons. Hun loon kregen ze, als we toevallig geld hadden: mijn vader was advokaat, maar is als reserve-officier in de oorlog gesneuveld. De uitkeringen kwamen onregelmatig."

Congres in Salzburg, Monda De Munck,

Bolle zat in kamerjas en met half gekamde haren de krant te doorbladeren in de eetkamer, waar voor ons twee de ontbijttafel nog gedekt stond [...]. We namen ons ontbijt, waarbij Bolle naar het einde toe de keukenmeid voor meer koffie belde.

De baan van gaan en gissen, Bruno Bartels,

met bezittelijk voornaamwoord


  • haar keukenmeid

Omdat ze er niet meer aan gewend was aan zoveel licht, zag ze niet direct hoe kwaad mevrouw wel was. Streng zei deze dat ze haar keukenmeid niet meer dezelfde vond zoals haar keukenmeid vroeger was en naar haar adellijke mening behoorde te zijn en dat haar adellijke verantwoordelijkheid groot was en zwaar.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

Want mevrouw, ten zeerste verontrust over het minutenlang uitblijven van haar keukenmeid zonder wie het protocol helemaal in het honderd liep, had het allemaal bekeken door een spleet in de gordijnen hoe vulgair zij had staan zoenen in het licht van de dag.

Het blauwe meisje en de andere kleuren van de verschrikking, Greta Seghers,

Vaste verbindingen


gillende keukenmeid

  1. vuurwerk dat in de aanloop naar de knal een hoog, fluitend geluid voorbrengt

    Synoniem: grondhuiler; luchthuiler

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Een gillende keukenmeid…

    is vuurwerk

    • [Geluid] maakt een hoog, fluitend geluid; klinkt als gegil

      Een eervolle vermelding krijgt de kreeft. Wanneer die in kokend water wordt ondergedompeld, ontsnapt de uitzettende lucht vanonder het pantser en maakt hij een geluid als een gillende keukenmeid. Vuurwerk, maar wel zonder knal op het einde.

      http://www.nrc.nl/koken/2012/08/23/de-top-drie-van-mooi-doodgaan/,

      Nergens ter wereld lijkt Oud en Nieuw uitbundiger dan in Australië [...]. Hou er wel rekening mee dat het niet overal is toegestaan (zelf meegebrachte) alcohol te drinken tijdens de festiviteiten. En een fontein of gillende keukenmeid de lucht in schieten is er ook niet bij. Zelf vuurwerk afsteken is in Australië namelijk verboden.

      http://www.australie.nl/nb/indexaus72_site.html

      Ma kwam nog even truste zeggen en zei dat we vannacht niet moesten gaan schrikken. Buurjongen Herman, aan de overkant van de Duikerstraat, ging om twaalf uur een Gillende Keukenmeid afsteken.

      http://ericalekkerwater.nl/2012/01/silvester/,

      Precies om twaalf uur 's nachts begint er een nieuw jaar. Maar eerst moet er op oudejaarsdag zelf nog veel gebeuren. Iedereen zeult met de laatste boodschappen: appels om appelflappen van te maken, olie om oliebollen in te bakken, flessen knalchampagne, rotjes, gillende keukenmeiden en ander vuurwerk.

      http://www.kbspirouette.nl/kinderen/hoezitdat/hoezitdat.htm

      Een strandvakantie zonder vuurwerk, dat kan niet. Dit jaar is het de beurt aan Koksijde-Bad om ter gelegenheid van de Vlaamse feestdag op 11 juli honderden zevenklappers en gillende keukenmeiden de hemel in te schieten.

      De Standaard,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen