kever


kever 1.0

afbeelding

Bron: J. Coelho
( CC BY 2.0 )

insect met in de plaats van voorvleugels verharde dekschilden die de achtervleugels bedekken; schildvleugelig insect; tor
In het meervoud ook in toepassing op een orde van schildvleugelige insecten (Coleoptera).

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kever…

is een insect; is een dier

  • [Afmeting] is, afhankelijk van de soort, 0,1 cm tot 16,7 cm
  • [Geluid] striduleert; maakt een stridulerend geluid
  • [Bouw] is ongewerveld; heeft zes echte poten
  • [Deel] heeft in de plaats van voorvleugels verharde dekschilden die de achtervleugels bedekken; heeft doorgaans vleugels; heeft een lichaam dat bestaat uit een kop, een romp of borststuk en een achterlijf
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Woongebied] komt vrijwel overal op de wereld voor
  • [Leeftijd] wordt, afhankelijk van de soort, 10 dagen tot enkele jaren oud
  • [Beweging] beweegt zich kruipend voort en kan doorgaans ook vliegen
  • [Gedrag] is een vleeseter, een planteneter of een alleseter
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft qua uiterlijk wel iets weg van een kakkerlak, maar verschilt van de kakkerlakken, onder andere doordat hij volledige gedaanteverwisseling kent
  • [Verscheidenheid] komt voor in meer dan 300.000 soorten

Rijk Animalia; Dieren
Stam Arthropoda; Geleedpotigen
Klasse Insecta; Insecten
Orde Coleoptera

Algemene voorbeelden


De huisboktor heeft zich gedurende de laatste decennia in ons land ontwikkeld tot één van de schadelijkste houtvernielende insecten. De larven van deze kever, die meerdere jaren in het hout leven, tasten vooral het hout van schuren en huizen aan, in het bijzonder het dakbeschot en de dikke steunbalken van de daken.

http://www.bedrijfshygiene.nl/

Insekten zijn de opruimers van afgestorven planten- en dierenresten. Daarnaast spelen ze ook een belangrijke rol bij de bestuiving van planten. Insekten zoals vlinders, libellen, kevers en zweefvliegen zijn er volop in het Wiedengebied.

Meppeler Courant,

Kevers hebben tot dekschilden verharde voorvleugels. Bij het vliegen worden de grotere vliezige achtervleugels gebruikt.

http://www.argo.be/scholen/geonatuur/waterdieren/

Dassen zijn echte alleseters. Een groot deel van hun voedsel halen ze uit het boerenland. 's Nachts speuren dassen er naar regenwormen, kevers, muizen en kikkerdril, valfruit en maïs.

http://www.dasenboom.nl

Het klopt dat sommige egels inderdaad in staat zijn een kippenei open te breken, maar dit zijn uitzonderingen. Kevers zijn een belangrijk bestanddeel van de voeding.

http://home.planet.nl/~rwilbers/voeding.htm

Kevers en larven leven roofzuchtig op vele cultuurplanten en vreten voornamelijk bladluizen, maar ook andere schadelijke insecten zoals spintmijten en schildluizen.

http://www.bayergarden.be/SCGARDENBLX/startpage_benl.nsf/LPSNavigationLUByContentID/JDRS-5JEEVQ?OpenDocument=JDRS-5JEFNL

Hoewel houtwespen, vlinders en termieten ook niet vies zijn van een hapje, zijn in onze contreien vooral kevers verantwoordelijk voor de aantasting van hout.

De Standaard,

Hoewel we praten over boktorren, parketkevers enz. zijn het niet de kevers (torren) maar de larven hiervan welke de schade in het hout aanrichten!

http://www.conserduc-renofors.nl/

De boswachter van Staatsbosbeheer legt het tijdens de wandelexcursie uit: hij laat zien dat dood hout voedingstoffen oplevert voor de natuur. Onder de schors stikt het van de kevers, duizendpoten, spinnen en mieren.

NRC,

Combinatiemogelijkheden


als subject bij een werkwoord


  • kruipen

Ik boog mij voorover. Naar de kever die over mijn been kroop.

Calvados, Elvis Peeters,

Daar stond een boom, een oude beuk met een grote kruin, kevers kropen over zijn schors, er was een vast spoor vanuit de aarde naar de schors en terug, en er cirkelde een vogel aan de hemel, een adelaar, denk ik.

Hongarije, Lieve de Boeck (ed.),

met adjectief ervoor


  • een bruine kever
  • een kobaltblauwe kever

Er was geen wind, en land en bomen vervaagden schimmig naar de zacht naderende avond. Een bruine kever liep tussen de gouden haartjes op mijn arm.

De lange geboorte, Lut Ureel,

Een kobaltblauwe kever. Dacht ik, ik weet niets van kevers. Misschien geen kobaltblauw. Maar hij kroop. Naar mijn knie.

Calvados, Elvis Peeters,

  • een grote kever
  • een jonge kever
  • jonge kevers
  • kleine kevers

De huisboktor is de meest destructieve drooghoutboorder welke uitsluitend naaldhout aantast. De grote kever (10 tot 25 mm) is bruinzwart van kleur. Typisch zijn de twee witte vlekken op de dekschilden en de lange voelsprieten.

http://www.aroo.be/index.htm

Nadat ze gepaard hebben, droppen de wijfjes hun eieren in barsten en houtporiën. Daaruit komen larven - ook wel houtwormen genoemd - tevoorschijn die galerijen graven in het hout en zich vervolgens verpoppen. Na een lange "rustperiode" kruipt er uit de pop een jonge kever die zich een weg baant naar de oppervlakte en in het hout een uitvliegopening achterlaat. De omstandigheden die hout kwetsbaar maken verschillen van keversoort tot keversoort.

De Standaard,

De iepenziekte is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel die bovengronds wordt verspreid door iepenspintkevers. Deze leggen hun eitjes bij voorkeur in zwakke (zieke) bomen. De jonge kevers vliegen 's zomers uit de zieke bomen en nemen daarbij de besmettelijke schimmelsporen met zich mee.

http://www.alkmaar.nl/gemeente/index.htm

Het voedsel van de Tureluur varieert naargelang van het jaargetijde en naargelang van de plaats waar hij verblijft. Aan de kust eet hij vooral kleine schaaldieren en weekdieren, zeepieren en andere wormen. In het binnenland eet hij kleine kevers en spinnen, slakjes en wormen en de larven van onder meer eendagsvliegen en kokerjuffers.

http://www.in.be/nl/redactie/groen/vogels/rd_weidevogels.html

met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • glimmende kevers

Rond een halfafgevreten vogelkarkas troepten mieren en gepantserde glimmende kevers bijeen. Als we het kreng met een stokje omkeerden, bleef er op het mos een bruine vochtvlek over waarin honderden kleine larven rondkropen.

De lange geboorte, Lut Ureel,

met adjectivisch voltooid deelwoord


  • gepantserde kevers

Rond een halfafgevreten vogelkarkas troepten mieren en gepantserde glimmende kevers bijeen.

De lange geboorte, Lut Ureel,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


kever 1.1

verzameling kevers, voorgesteld als een plaag waardoor vooral hout wordt aangetast

Betekenisbetrekking


metonymie
Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kever…

is een verzameling

      Algemene voorbeelden


      De Nederlandse museumdepots barsten uit hun voegen. Het zijn kerkhoven vol vergeten en soms ook verwaarloosd erfgoed. Vele miljoenen voorwerpen, die door de musea zijn aangekocht of verworven uit schenkingen en legaten, liggen opgeslagen in kelders, op zolders of in bunkers, vaak ten prooi aan schimmel, kever, luis en mot.

      Volkskrant magazine,

      De afgelopen weken zijn er door heel Meppel heen iepen gerooid, omdat deze besmet waren met de iepziekte. Deze ziekte wordt overgedragen door de iepe-spintkever [...]. Het ministerie van landbouw is 3,5 jaar geleden gestopt met de bestrijding van de kever. Het werk is toen overgedragen aan de gemeenten. Veel gemeenten zeggen niet over het geld te beschikken de ziekte een halt toe te roepen. De enige effectieve methode is het onmiddellijk opruimen van besmette iepen.

      Meppeler Courant,

      kever 2.0

      afbeelding

      Bron: SSt
      ( CC BY-SA 3.0 )

      kleine, populaire auto van de Duitse autofabrikant Volkswagen, met twee deuren, een bolle motorkap en dak, de kofferbak onder de voorklep en de motor achterin, die in grote aantallen werd gebouwd tussen 1938 en 2003
      Ook wel met een hoofdletter gespeld, als een soort van eigennaam.

      Betekenisbetrekking


      metafoor
      Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Een kever…

      is een auto; is een voertuig

      • [Uiterlijk] heeft twee deuren, een bol dak en bolle motorkap; heeft de kofferbak onder de voorklep en de motor achterin
      • [Vorm] heeft de vorm van een kever (het insect)
      • [Vervaardiging] werd gebouwd door de Duitse autofabrikant Volkswagen
      • [Tijd] werd gebouwd in de periode tussen 1938 en 2003

      Algemene voorbeelden


      Na de Tweede Wereldoorlog groeide de kever uit tot de meest verkochte personenauto aller tijden, ook in Nederland.

      NRC,

      Ik herken alleen die auto's die ik mooi vind: een MG - maar die komen hier zelden - of de overduidelijke: een kever, of een mercedes.

      Om de hoek, Liesbeth Eugelink,

      Het meest verkochte automodel ter wereld, de Kever van Volkswagen, zal ook in de komende eeuw op de weg zijn. Het Duitse autoconcern bevestigde korteling dat een voorlopig besluit is gevallen om aan het eind van de jaren negentig te beginnen met serieproduktie van een nieuwe versie.

      Meppeler Courant,

      Afgezien van het pontonvormige koetswerk wijkt het concept van de 1500 niet veel af van de Kever. Het is wederom een tweedeurs model op een plaatchassis met middentunnel en achterin gemonteerde luchtgekoelde boxermotor.

      http://users.pandora.be/vwcollectioncars/typ3history.htm

      De Braziliaanse economie holt zo dramatisch achteruit, dat de regering vorig jaar heeft besloten dat de Kever opnieuw in produktie wordt genomen om ook de gewone man in een autootje te kunnen laten rijden, een herhaling van het Duitse verhaal van voor de oorlog.

      NRC,

      De Duitse fabrikant Volkswagen hoopt met de comeback van de kever het marktaandeel in de Verenigde Staten weer wat op te krikken. Het nieuwe model zal minder brandstof verbruiken en wordt ook iets minder krap bemeten. De motor wordt naar alle waarschijnlijkheid een turbo diesel, een elektrische of een combinatie van beide. Maar, zo belooft Volkswagen, de kever behoudt in ieder geval zijn karakteristieke vorm.

      NRC,

      Bij de auto's komen de echte restaurateurs voor de dag met prachtige exemplaren variërend van 'de kever' tot aan de Bentley en de Rolls Royce maar ook sportwagens en bekende merken en types uit vervlogen jaren.

      Meppeler Courant,

      De laatste zondag van augustus viert Koksijde de dag van de kever. Bijna duizend eigenaars van VW-kevers houden dan hun jaarlijkse reünie in Koksijde.

      De Standaard,

      In de VS alleen reden al vijf miljoen Kevers rond tussen 1949 en 1977, waarmee het voertuig er de best verkochte auto van Europese komaf was.

      NRC,

      Combinatiemogelijkheden


      met adjectief ervoor


      • de nieuwe kever
      • de oude kever

      Volkswagen maakte deze week bekend, dat aan het eind van dit decennium een nieuwe Kever zal verschijnen. Maar het Concept 1, zoals Volkswagen de nieuwe Kever heeft gedoopt, wijkt aanzienlijk af van het oorspronkelijke ontwerp.

      NRC,

      Het Duitse autoconcern bevestigde korteling dat een voorlopig besluit is gevallen om aan het eind van de jaren negentig te beginnen met serieproduktie van een nieuwe versie. De produktie moet in 1998 of 1999 beginnen, vermoedelijk in Mexico, het enige land waar nu nog de oude Kever wordt gemaakt.

      Meppeler Courant,

      • de witte kever

      Met het autootje van ma bezoeken Reyer en zij Parijs. Ze zijn er twee dagen in de ban van een denkbeeldige diefstal: auto kwijt [...]. De volgende dag was de witte kever toch nog in het web rond de Arc de Triomphe teruggevonden. Ze waren vergeten waar ze hem precies hadden neergezet!

      Kriblijn, Barber van de Pol,

      met eigennaam


      • Volkswagen kever

      Het uiterlijk van de crossauto verraadt dat het om de oorspronkelijke Volkswagen kever gaat, maar de motoren zijn over het algemeen van Japanse makelij.

      Meppeler Courant,

      Hij dacht aan de Volkswagen Kever die hij op zijn achttiende verjaardag van zijn ouders cadeau had gekregen en waarmee hij twaalf jaar had rondgetoerd.

      De vijfde macht, Pieter Aspe,

      Zowat overal in Europa houdt men zich ijverig bezig om aan de werkende massa een economische auto voor te stellen: in Duitsland tekent Ferdinand Porsche de Volkswagen "Kever", in Italië lanceert men de Fiat 500, bij Citroën is het prototype van de toekomstige 2CV bezig om te ontstaan.

      http://www.dside.yucom.be/pag10.htm#academisch

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen