kga


kga 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; (vooral) geschreven taal)

klein gevaarlijk afval
Vaker gespeld als KGA.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kga…

is afval

      Algemene voorbeelden


      Het verschil tussen klein chemisch afval (kca) en klein gevaarlijk afval (kga) is als volgt: kca is afkomstig van particulieren en kga is afkomstig van bedrijven. Het kca dat door burgers naar het gemeentelijk kca-depot wordt gebracht, wordt echter kga zodra het het gemeentelijk depot verlaat; het is dan bedrijfsafval geworden.

      http://www.nautadevogel.nl/index-alt.htm,

      In 2000 werd er 20 ton KGA meer opgehaald dan in 1999. De opgehaalde hoeveelheid blijft hiermee jaarlijks stijgen. De ophaaldagen van KGA staan sinds 2000 mee op de ophaalkalender. Er werd ook een sensibiliseringscampagne rond KGA gevoerd.

      http://www.antwerpen.be/MIDA/

      De cijfers van Kelchtermans zijn gunstiger dan die van zijn voorganger Norbert De Batselier (SP). Die meldde anderhalf jaar geleden dat ruim 43 procent van het kga in de verbrandingsoven verdwijnt.

      De Standaard,

      Klein Gevaarlijk Afval (KGA) bestaat uit kleine hoeveelheden gevaarlijk afval afkomstig van bedrijven tot 200 kg per afvalstof en per afgifte.

      https://www.publicspaceinfo.nl/media/uploads/files/MINIENM_2012_0003.pdf,

      Klein gevaarlijk afval (KGA): zoals verf, medicijnen, insecticiden, batterijen, spuitbussen, TL-lampen, schoonmaakmiddelen, enz.

      http://www.geraardsbergen.be/nederlands/containerpark.htm

      Combinatiemogelijkheden


      als object bij een werkwoord


      • inzamelen

      Voeren zamelt ook KGA in, maar deze gegevens zijn bij Ovam niet bekend omdat Voeren het afval aan de Luikse intercommunale Intradel aanlevert.

      De Standaard,

      in voorzetselgroep


      • tot het kga behoren

      De afvalstoffen die tot het KGA behoren zijn aangewezen in het Besluit inzamelen afvalstoffen. Voorbeelden hiervan zijn afgewerkte olie, laboratoriumchemicaliën, verfresten en amalgaam.

      https://www.publicspaceinfo.nl/media/uploads/files/MINIENM_2012_0003.pdf,

      met substantief ervoor


      • kleine hoeveelheden kga
      • een partij kga

      Wettelijk gezien moet elk bedrijf het eigen afval volgens voorgeschreven regels afvoeren, maar kleine bedrijven hebben de mogelijkheid kleine hoeveelheden kga te brengen bij de gemeentewerf.

      Meppeler Courant,

      Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor een correcte afgifte van hun gevaarlijk afval aan een inzamelaar of verwerker. Kleine hoeveelheden gevaarlijk afval worden klein gevaarlijk afval (KGA) genoemd. Het gaat hierbij om hoeveelheden tot 200 kg per afvalstof en per afgifte. Dus een partij van 150 kg verfafval en bijvoorbeeld 50 liter fixeer kan als een partij KGA worden afgegeven.

      http://www.vrom.nl/pagina.html?id=10288#b24119

      Woordfamilie


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen