kibbeling


kibbeling 1.0

afbeelding

Bron: Janericloebe
( Publiek domein )

stukjes kabeljauw of ook stukjes andere witvis die eerst door beslag gehaald en daarna gefrituurd zijn en die vaak bij een visboer gehaald en met een sausje als snack gegeten worden

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kibbeling…

is consumptievis

  • [Geur] ruikt naar zout, kruiden en vis
  • [Kleur] is van buiten bruin gefrituurd en van binnen wit
  • [Vorm] bestaat uit kleine stukjes
  • [Ingrediënt] heeft als ingrediënten stukjes kabeljauw of een andere witvis, beslag, vet en kruiden
  • [Bereiding] wordt gemaakt door stukjes kabeljauw door bloem of beslag met kruiden te halen en te frituren
  • [Grondslag] bestond oorspronkelijk uit gefrituurde kabeljauwwangetjes, maar werd later ook met andere delen van de kabeljauw gemaakt en tegenwoordig wordt de dure kabeljauw vaak vervangen door goedkopere witvis, zoals pollak, heek, wijting en koolvis
  • [Gebruikswijze] wordt vaak in een plastic bakje met saus (bv. remouladesaus of ravigotesaus) bij een visboer als snack gegeten, maar kan ook bij de hoofdmaaltijd genuttigd worden

Algemene voorbeelden


De alom bekende kibbeling wordt vaak gemaakt van deze wangen en keeltjes, maar ook andere vissoorten en delen van de kabeljauw kunnen als basis voor deze 'gezonde' snack dienen.

http://www.visbureau.nl/vissoorten.htm

Meer dan de helft van alle kibbeling die over de toonbank gaat, verdient die naam niet. De onkunde bij veel verkopers is schrijnend. Kibbeling wordt te vaak gebruikt als het afvoerputje van de gemiddelde viszaak, zo blijkt uit de AD-test. Waar is de kabeljauw in de kibbeling eigenlijk gebleven?

http://voeding.web-log.nl/voeding/2005/05/veel_mis_met_ki.html,

Terwijl ik kibbeling at in de viszaak om de hoek, moest ik aan de Troonrede denken die de koningin die middag had uitgesproken.

http://weblogs.nrc.nl/dag/2010/09/22/kibbeling/,

Bagels worden zoet of hartig belegd gegeten [...]. Belegsuggesties: verse roomkaas, gerookte zalm en dille, Griekse yoghurt of zure room, honing en bosbessen, guacamole, rookvlees en blokjes tomaat, mosterdmayonaise, rucola en kibbeling, verse roomkaas, ananas, kipfilet met kerrie, fijngehakte koriander.

http://www.brood.net/gesc_00.cfm

Combinatiemogelijkheden


met adjectivisch tegenwoordig deelwoord


  • gebakken kibbeling

En reken maar dat die visboer een goede omzet heeft gehad, de gebakken kibbeling en de Hollandse nieuwe trokken heel veel eters die ook net aankwamen voor het festival.

http://www.gomagazine.nl/artikel.jsp?articleId=1163,

Schalen vol gerookte paling, makreel, sprotjes, gebakken kibbeling, lekkerbekjes, viskoekjes, ballen gehakt van een droge, niet bij de eerste aanraking uit elkaar vallende, maar alleen met een scherp mes te doorsnijden substantie.

Eten met Emma, Herman Koch,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen