kidnappen


kidnappen 1.0

( Met betrekking tot een persoon of groep personen)
tegen zijn of hun wil meevoeren, vaak met het doel om betrokkene(n) daarna naar een geheime locatie te brengen en aldaar vast te houden totdat losgeld betaald is; ook: tegen zijn of hun wil meevoeren met het doel om gedwongen bepaalde werkzaamheden of handelingen te laten verrichten; ontvoeren

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kidnappen…

is een handeling

  • [Legitimiteit] is onwettig en strafbaar

    Algemene voorbeelden


    Meer dan 45 procent van alle ontvoeringen ter wereld vindt plaats in Colombia. Gemiddeld wordt om de tweeëneenhalf uur iemand gekidnapt.

    De Standaard,

    Sommige guerrilla-eenheden hebben van kidnappen hun specialiteit gemaakt. Het losgeld noemen zij oorlogsbelasting.

    de Volkskrant,

    De boeren in de omgeving waren kennelijk gewend aan de guerrilla's en ze groetten ons allemaal. Gelukkig is er iemand die heeft gezien dat wij gekidnapt werden en zo verstandig geweest om daarover met de instanties te gaan bellen. Mede daardoor en doordat de guerrilla's er al snel achter waren wie met name Ruud Vreeburg was hebben ze besloten om ons vrij te laten.

    http://www.gifkikker.nl/

    Colombia is het enige land ter wereld met een speciale hulporganisatie voor slachtoffers van ontvoeringen, Pais Libre (Vrij Land) geheten. En er zijn radioprogramma's waar familieleden een boodschap kunnen inspreken voor de gijzelaars. Iedere tweeënhalf uur wordt er iemand gekidnapt. Dat kan overal gebeuren. Deze maand werd een negenjarige jongen vrijgelaten die uit de schoolbus was ontvoerd. Er zijn slachtoffers op klaarlichte dag in Bogotá op straat meegenomen.

    de Volkskrant,

    De separatistische Al-Faran-militie ontvoerde een jaar geleden in de Indiase deelstaat Kashmir vier westerse toeristen. Vandaag tasten westerse diplomaten nog altijd in het duister of de Amerikaan Donald Hutchings, de Britten Keith Mangan en Paul Wells en de Duitser Dirk Hasert nog in leven zijn. De eerste drie werden op vier juli vorig jaar gekidnapt.

    De Standaard,

    Hij was 's avonds iets gaan drinken en iemand heeft drugs in zijn glas gedaan. Ze hebben zijn geld gestolen en hem bewusteloos op straat achtergelaten. De politie heeft hem naar het ziekenhuis gebracht. Toen hij daar bij bewustzijn kwam, dacht hij dat hij gekidnapt was.

    http://www.wereldvlinders.be/diary/diary-full.html

    Mijn vader en moeder werden compleet gek. Ze belden de school op, de buren, al mijn vrienden, en toen niemand me had gezien waren ze ervan overtuigd dat ik gekidnapt was en belden ze de politie.

    De wolvenlus, Nicholas Evans,

    Bloedheet Rio bereidt zich al moordend en kidnappend voor op het carnaval, dat van oudsher zorgt voor een piek in de misdaadcurve.

    http://www.groene.nl/2000/8/rz_brasil.html,

    Combinatiemogelijkheden


    met object


    • automobilisten kidnappen

    De nieuwe trend onder de bandieten is om automobilisten te kidnappen en ze te dwingen met hun creditcard of bankpas al hun geld op te nemen.

    http://www.groene.nl/2000/8/rz_brasil.html,

    • een baby kidnappen

    Iedereen in Sweet Land Stories is op de vlucht, vooral voor zichzelf, niet zozeer omdat ze de wet hebben overtreden. En zo kan het voorkomen dat twee jonge mensen die uit "liefde" een baby kidnappen en ervandoor gaan het nieuws vernemen dat er door anderen losgeld is geëist: Het is toch niet te geloven hoe slecht deze wereld is? Dat een of andere stinker die arme mensen besodemietert om te profiteren van hun ellende?

    https://www.groene.nl/artikel/klein-wild-in-amerika,

    • een dame kidnappen

    De boevenbende kidnapt de mooie dame en houdt haar gegijzeld want de hacker wil nog wat centen lospeuteren alvorens zich wat meer in haar te verdiepen.

    De Standaard,

    • iemands dochter kidnappen
    • iemands vader kidnappen
    • iemands zoon kidnappen

    Binnen een half uur gebeurt het onvermijdelijke en rent Douglas weer eens als opgejaagd wild door de straten van Manhattan, een vertrouwd beeld. Douglas' dochter wordt namelijk gekidnapt door onverlaten die van deze kinderpsychiater verlangen dat hij aan een getraumatiseerd meisje (Brittany Murphy) een cijfercode ontfutselt.

    ANP,

    Het Braziliaanse televisiestation Globo heeft gisteren melding gemaakt van de ontvoering van Devair de Souza Faria, de vader van voetballer Romario. De vader van de Barcelona-ster werd maandag in Rio de Janeiro gekidnapt. Volgens bronnen bij de politie besloot de familie van de ontvoerde geen ruchtbaarheid aan de ontvoering te geven in de hoop nieuws van de kidnappers te ontvangen.

    NRC,

    "Mijn Oscar voor Braveheart was een hoogtepunt in mijn carrière. Dat ik door Hollywood als een vedette van actiefilms wordt bekeken, belet me niet om ook daarin niveau te halen. In alles wat ik doe, wil ik uitblinken." Die wens komt van Mel Gibson die in Ron Howards Ransom een vader speelt wiens zoon gekidnapt wordt.

    De Standaard,

    • een journalist kidnappen

    'Wat schrijft u daar?' 'Het verslag van mijn eerste dag als gegijzelde. Als een journalist gekidnapt wordt, lees je daar achteraf toch altijd een prachtige reportage over?'

    Walvis, Tom Naegels,

    ( Voor een specifiekere toepassing zie de betekenis 1.1.)
    • een kind kidnappen
    • kinderen kidnappen
    • iemands kinderen kidnappen

    Als ik geen paus was zou ik gerust timmerman willen zijn. Of boekhouder. Of vliegende keeper. Of marechaussee bij de bereden politie. En dan in galop boeven achterna zitten die zonet een bank hebben beroofd of een kind hebben gekidnapt, met een eis van tweehonderdvijftigduizend dollar.

    http://users.pandora.be/erik.raeymaekers/brpaus.htm,

    Op een dag stelde ik voor, de kinderen van Seyss-Inquart te kidnappen en in te ruilen voor een paar honderd van onze eigen mensen.

    De aanslag, Harry Mulisch,

    Opstandelingen van het "Verzetsleger van de Heer" (LRA) hebben de afgelopen twee jaar in het noorden van Uganda meer dan 3.000 kinderen gekidnapt. Dat meldde onlangs Unicef, de kinderorganisatie van de Verenigde Naties. Volgens de VN-organisatie moeten de meisjes de sekshonger van de manschappen bevredigen.

    De Standaard,

    • een leerling kidnappen

    Hij verkondigde overal dat het de school Siberisch liet dat een van de leerlingen was gekidnapt.

    Franklin, Thomas Lieske,

    • iemands man kidnappen
    • iemands vrouw kidnappen

    'Ik kan haar waarschijnlijk maar beter niet vertellen dat we ons hier schuilhouden voor de kleerkasten die haar man hebben gekidnapt.'

    Alle families zijn psychotisch, Douglas Coupland,

    Gangsterbaas Dominici is zeer onder de indruk als hij ziet hoe Jerry (Jackie Chan) het boeventuig met zijn vliegensvlugge vechtstijl naar buiten werkt. Hij kidnapt de toekomstige vrouw van Jerry's broer en dwingt hem zo mee te doen aan de Battle Creek Brawl, een jaarlijkse krachtmeting tussen de beste prijsvechters van de wereld.

    http://www.moviegids.be/artdet.cfm?tekstnr=90981=6

    Van de gebroeders Coen wordt Fargo vertoond, een no-nonsense film over een man die zijn vrouw laat kidnappen om aan geld te geraken. De ogenschijnlijk onschuldige ontvoering neemt onverwachte en bloederige wendingen.

    De Standaard,

    • een meisje kidnappen
    • meisjes kidnappen

    Een Canadees meisje dat woensdag in Paramaribo zou zijn gekidnapt, heeft haar ontvoering zelf verzonnen. Met de 12.000 dollar die de regering vrijdag aan losgeld betaalde wilde het veertienjarige meisje een paard kopen.

    NRC,

    Een 32-jarige psychisch gestoorde vrouw probeerde donderdagavond in Gent een tweejarig meisje te kidnappen. De moeder kon het kind uit de armen van haar ontvoerster redden.

    De Standaard,

    Naast de ontvoering van Julie en Mélissa, An en Eefje en Laetitia en Sabine - van wie alleen de laatste twee levend uit de kelders van Dutroux zijn gehaald - zouden er nog elf andere pogingen zijn geweest meisjes te kidnappen.

    de Volkskrant,

    De voornaamste reden dat de gedwongen prostitutie in het door Japan bezette Azië pas onlangs aandacht heeft gekregen, is dat de slachtoffers hun verhaal niet durfden te doen. Meisjes die door Japanners waren gekidnapt, werden na hun 'bevrijding' vaak ingezet in bordelen voor geallieerde soldaten. Zij waren gebrandmerkt.

    NRC,

    • een premier kidnappen
    • een presidentskandidaat kidnappen

    Nonno vertelt ons over Aldo Moro, de voormalige premier die onlangs is gekidnapt. Hij wordt gegijzeld door de Rode Brigade.

    De jongen die alles goed wou denken, Ben Faccini,

    In Colombia heeft de FARC, de oudste nog actieve guerrillabeweging ter wereld, deze week presidentskandidaat Ingrid Betancourt gekidnapt als represaille tegen het besluit van de regering om eindelijk militair op te treden tegen het 'bevrijde gebied' van de guerrilla.

    http://www.drugsbase.com/

    • soldaten kidnappen
    • een bataljon soldaten kidnappen

    Sinds Hezbollah een aantal Israëlische soldaten kidnapte, kan Barak in de verkiezingscampagne helemaal geen goede sier meer maken met de terugtocht uit Libanon.

    De Telegraaf,

    Wie is de man die tégen de wet een heel bataljon soldaten gekidnapt heeft, en onvrijwillig naar Libanon gebracht heeft, waar ze nog straf krijgen als ze op wacht in slaap vallen? Die kidnapper heet Scholten. Komt hij nu voor de krijgsraad? Nee: nadat hij veroordeeld is, verandert hij gewoon de wet.

    ...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

    • Charlie kidnappen
    • Julie kidnappen
    • Melissa kidnappen

    Charlie is pyrokinetisch begaafd en kan met haar blik zelfs mensen in vlam zetten. 'De Winkel' slaagt er uiteindelijk in om Charlie te kidnappen en zij dwingen Charlie haar gave maximaal te ontwikkelen. Hierbij vergeten zij echter een ding; hun dwang werkt averechts en langzaam elimineert Charlie haar gevoelens tot er een diepgeworteld verlangen overblijft: wraak!

    http://www.stephenking.nl/skogenvanvuur.htm

    Kidnapper-moordenaar Marc Dutroux uit Marcinelle, nabij Charleroi, heeft de voorbije dagen, beetje bij beetje, bekentenissen afgelegd. Eerst dat hij de meisjes Laetitia en Sabine ontvoerde en misbruikte, daarna dat hij Julie en Melissa kidnapte, later dat hij ook een medeplichtige ombracht, gisteren dat hij ook de Hasseltse meisjes An Marchal en Eefje Lambrechs meenam.

    De Standaard,

    voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


    • gekidnapte Europeanen
    • de, een gekidnapte baby
    • een gekidnapt kind
    • een gekidnapte generaal
    • een gekidnapte jongen
    • een gekidnapte militair
    • een gekidnapte vrouw
    • de gekidnapte Sean

    De politie bevrijdde woensdagavond twee gekidnapte Europeanen in de noordwestelijke stad Medellin.

    De Standaard,

    Tabit is een slaperig stadje van circa 7.000 inwoners in de West-Soedanese provincie Darfoer, dat op 31 oktober vorig jaar het Soedanese regeringsleger op visite kreeg. Voor de verbijsterde inwoners het begin van een ruim 36 uur durende horrorfilm. Ooggetuigen vertelden dat het leger een gekidnapte militair zocht, weer anderen melden dat het wilde voorkomen dat rebellen naar de stad zouden komen (wat complete onzin is, Tabit ligt niet in rebellengebied).

    http://www.zamanvandaag.nl/nieuws/blog/7865/het-luik-de-kelder-massaverkrachting-darfoer,

    Om te illustreren hoe triestig het gesteld is met de plotkunsten in Hollywood, volgt hier een opsomming van enkele actrices die alleen al dit jaar in de huid kropen van een gekidnapte vrouw.

    http://www.ad.nl/ad/nl/1003/You/article/detail/3552997/2013/11/28/Uitgemolken-idee-gekidnapte-vrouwen-in-hedendaagse-film.dhtml,

    'Ze gaan ervandoor met een rugzak vol geld, een gestolen wagen en een gekidnapte baby op de achterbank,' zei ik met zo'n filmtrailerstem.

    https://books.google.nl/books?id=CiyXz1eBHJoC&pg=PT84&lpg=PT84&dq=%22een+gekidnapte%22&source=bl&ots=05oTUql1CN&sig=tWv7Sl_WEcRhbjssOzUyVq7Ef8w&hl=nl&sa=X&ved=0ahUKEwip8tjJx_LMAhXKtBoKHcbOAgEQ6AEISDAJ#v=onepage&q=%22een%20gekidnapte%22&f=false,

    De gekidnapte baby van vijftien maanden oud uit Houthalen is terecht. Dat heeft directeur Luc Valkenborg van de gerechtelijke diensten van het arrondissement Hasselt maandag bevestigd.

    http://www.gva.be/cnt/oid311372/archief-gekidnapte-baby-uit-houthalen-is-terecht,

    Ik bedenk dat ik de papieren die bewijzen dat Armin met zijn andere achternaam en zijn andere nationaliteit echt mijn kind is en niet een gekidnapte jongen thuis heb laten liggen.

    De schaamte voorbij, Anja Meulenbelt,

    Bij de speurtocht naar de verblijfplaats van de gekidnapte Amerikaanse generaal James Dozier in Italië in 1981 werd eveneens de hulp van helderzienden ingeroepen.

    De Standaard,

    Kinderen worden ook in boeken ontvoerd. Vooral jeugdschrijvers vinden er stof in voor een spannend verhaal. Meestal wordt het gekidnapte kind gered door een kameraadje of een stel klasgenoten. Ofwel is het zelf zo vindingrijk en dapper dat het op eigen kracht ontsnapt. Soms bevrijdt de held daarbij nog slachtoffers.

    De Standaard,

    De regisseur geeft toe dat er zware discussie was over het tonen van de gekidnapte Sean. Velen wilden niet dat je zag hoe Sean mishandeld werd.

    De Standaard,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: uit

    • kidnappen uit Frankrijk
    • kidnappen uit de vluchtelingenkampen

    Ontvoering van zwervers om ze te gebruiken als proefkonijn voor een verdovend middel dat moest dienen om makkelijker Baskische separatisten uit Frankrijk te kidnappen en naar Spanje te brengen. Die beschuldiging aan het adres van de Spaanse militaire geheime dienst Cesid stond dinsdag in El Mundo. Volgens de Madrileense krant werden de experimenten "Operatie Mengel" genoemd, naar Joseph Mengele, de arts die in concentratiekampen van nazi-Duitsland medische proeven deed op gevangenen.

    De Standaard,

    Criminelen van Tirana verhandelen niet alleen Albanese vrouwen uit Albanië en Kosovo maar ook vrouwen uit Bosnië, Moldavië, Roemenië, Tsjetsjenië en Kazachstan [...]. Ze beloven werk of een huwelijk met een landgenoot in het buitenland. Ze worden gekidnapt uit de vluchtelingenkampen en naar de cafés van Pristina gebracht waar de soldaten komen. Ze worden gekocht voor 3.500 dollar en belanden in Italië of Griekenland in een prostitutienetwerk.

    http://www.vrede.be/nl/standpunten/slavernij.html,

    Voorzetsel: van

    • (het) kidnappen van buitenlanders
    • (het) kidnappen van hulpverleners
    • (het) kidnappen van jongens
    • (het) kidnappen van meisjes
    • (het) kidnappen van sekteleden

    In februari 1993 laat Massoed, dan minister van Defensie, honderden Hazara's afslachten in Afshar en Karteh Sahe, ten westen van Kaboel. De inwoners worden van hun bed gelicht en vierentwintig uur lang gaat het leger door met moorden, verkrachten, brandstichten en kidnappen van meisjes en jongens.

    http://www.ptb.be/scripts/print.phtml?object_id=10675,

    Het wordt reizigers afgeraden te reizen in Chechnië en Dagestan. Het is zowel hier als in Ingushetië niet veilig. Militaire oproer, kidnappen van hulpverleners en buitenlanders, geweld en berovingen zijn veel voorkomend.

    http://www.world-travellers.nl/landeninfo.html

    In januari 1993 richtten de Raëlianen samen met enkele andere sekten (maar op initiatief van de Scientologykerk) de FIREPHIM op, de Fédération Internationale des religions et philosophies minoritaires. Korte tijd later beschuldigde FIREPHIM een actiegroep gevestigd te Montréal, Info Cult, van het aanzetten tot en verdienen aan het kidnappen van sekteleden. Info Cult ontkende, en liet ook weten niets te maken te willen hebben met mensen die sekteleden willen ontvoeren om ze te 'deprogrammeren'.

    http://www.skepsis.nl/raelianen.html,

    met ander, nevengeschikt werkwoord


    • kidnappen, martelen en verkrachten

    Franca Rame komt halverwege de jaren zeventig zelf hardhandig in contact met een groep fascisten die haar kidnapt, martelt en verkracht.

    http://www.kuleuven.ac.be/up/jona/jona9900-2/p5_Dariofo.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als deel van een afleiding


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden


    kidnappen 1.1

    ( Met betrekking tot kinderen)
    ontvoeren met het doel om het eigen kind of de eigen kinderen aan het ouderlijk gezag van een (voormalige) echtgenoot of echtgenote te onttrekken; wegvoeren bij een (voormalige) echtgenoot of echtgenote

    Betekenisbetrekking


    specialisering
    Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

    Semagram (extra betekenisinformatie)


    Kidnappen…

    is een handeling

    • [Object betroffen] heeft betrekking op iemands eigen kind of kinderen

      Combinatiemogelijkheden


      met object


      • zijn kinderen kidnappen

      Tien maanden na de geboorte van hun derde kind, besluit Patsy Chaim te verlaten. Met de hulp van haar vader vlucht ze met de kinderen naar Brussel. Chaim wil haar dwingen terug te keren. Als ze weigert dreigt hij haar leven te zullen kapotmaken. Na een paar mislukte ontvoeringspogingen, slaagt hij er op 11 december 1986 in zijn kinderen te kidnappen.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      kidnappen 1.2

      ( Met betrekking tot een persoon of een groep personen)
      meevoeren alsof er sprake is van een ontvoering; min of meer tegen zijn of hun wil meevoeren

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Kindnappen…

      is een handeling

      • [Gelijkenis] lijkt op een kidnapping, een ontvoering

        Algemene voorbeelden


        In Luxor stappen we van de bus en we worden onmiddellijk 'gekidnapt' door een gezant van een vlakbijgelegen hotel. Hij laat zijn kamers zien en we nemen er 1 en boeken ook een dagtrip voor morgen naar de westelijke oever van de Nijl, namelijk de Valley of the kings.

        http://users.telenet.be/tomtorfs/egypte/egypte.html,

        Woordfamilie


        Als deel van een afleiding


        kidnappen 1.3

        ( Met betrekking tot dieren en zaken)
        wederrechtelijk en heimelijk wegnemen, wegvoeren; stelen; wegroven

        Betekenisbetrekking


        generalisering
        Betrokken betekenissen 1.0 : 1.3

        Semagram (extra betekenisinformatie)


        Kidnappen…

        is een handeling

        • [Legitimiteit] is wederrechtelijk en strafbaar

          Algemene voorbeelden


          Niet alleen Kolonel is blij dat hij weer op zijn eigen stekkie is, ook bij het echtpaar Klaarmond uit Leggeloo kan het geluk even niet op. Vorige week werd deze bijzondere haan gekidnapt. Niet alleen bijzonder omdat hij loopt als een kolonel door zijn poten hoog op te gooien, maar ook omdat hij zo één is met Ans en Robert Klaarmond en de kippen. De familie werd door een oplettende lezer gebeld, met de mededeling dat hij vrijwel zeker wist waar Kolonel zich bevond. 'Mijn man is op het bewuste adres gaan kijken en zag inderdaad dat het onze haan was. Wij hebben toen de politie gebeld, uiteindelijk hadden we hen ook ingeschakeld naar aanleiding van de diefstal', vertelt een zeer opgeluchte Ans Klaarmond.

          Meppeler Courant,

          Combinatiemogelijkheden


          voltooid deelwoord als adjectief gebruikt


          • de gekidnapte olifant Joep

          De zoektocht naar de gekidnapte olifant Joep is in volle gang. Olifant Joep, de bekende mascotte van stichting Villa Joep, is gestolen. Het knuffelbeest van zo'n 2 meter hoog is al drie dagen spoorloos. "Een grap is prima, maar het begint nu wel op een echte ontvoering te lijken." Joop van der Hor zit al het hele weekend met zijn handen in het haar. Hij is ambassadeur van Villa Joep en heeft de immense knuffel al anderhalf jaar bij zich om namens de stichting aandacht te vragen voor neuroblastoom kinderkanker.

          http://www.tvgids.nl/De_zoektocht_naar_de_gekidnapte_olifant_Joep_is_in_volle_gang/youtubevideo/281659/?cookieoptin=true,

          met voorzetselgroep


          Voorzetsel: van

          • het kidnappen van een politiewagen

          Johnston en zijn team proberen die schuifjes- of schijfjesstruktuur te doorbreken door enkele van de door het bord opgeroepen wezens een tweede keer te laten optreden. Alsof ze aan de goegemeente willen tonen hoe onvervaard de beesten durven te werk gaan. Het kidnappen van een politiewagen door een groep apen, is daarvan het meest duidelijke voorbeeld.

          De Standaard,

          kidnappen 2.0

          ( Met betrekking tot meisjes of vrouwen)
          als minnaar een geliefde met haar toestemming ontvoeren om haar aan het ouderlijk gezag te onttrekken en meestal met het doel om met haar te trouwen; een minnares ontvoeren; schaken

          Betekenisbetrekking


          specialisering
          Betrokken betekenissen 1.0 : 2.0

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Kidnappen…

          is een handeling

          • [Eigenschap of hoedanigheid algemeen] gebeurt met toestemming van de ontvoerde en doorgaans tegen de wil van haar ouders

            Algemene voorbeelden


            Hij reed in een rode sportwagen met schuifdak. Hij zei dat hij me kwam halen. Hij wilde nog altijd met me trouwen en heeft me gekidnapt. Vraag: Hoe gekidnapt? Xhina: Hij heeft me gewoon met zijn auto meegenomen naar Vlora. Daar heeft hij me naar een hotelletje gebracht, waar ik een week op een kamer gezeten heb.

            Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

            Wel vond hij dat westerse waarnemers het aantal ontvoeringen van meisjes zwaar overschatten. 'Dat komt omdat wij in het Albanees maar één woord hebben voor ontvoeren én schaken: 'rrembej'. Schaken betekent echter dat een jongen zijn meisje meeneemt mét haar toestemming, maar zonder die van haar ouders.' Rrembej. Was Xhina dan niet gekidnapt maar gewoon zelf van huis weggelopen?

            Zij kwamen uit het Oosten, Chris De Stoop,

            kidnappen 3.0

            volledig voor zich weten te winnen; inpalmen; inpakken

            Betekenisbetrekking


            metafoor
            Betrokken betekenissen 1.0 : 3.0

            Semagram (extra betekenisinformatie)


            Kidnappen…

            is een handeling

                Algemene voorbeelden


                Michel Rocard heeft Frankrijk weer wat te zeggen. Verbluffend van eenvoud is zijn opkomst. Begeleid door opzwepende campagnemuziek komt hij binnen. Geen spoor van de opgejaagde Europese lijsttrekker van vorig jaar, de door Mitterrand aan de kant gezette oud-premier, die in '93 de socialistische partij kidnapte en sindsdien zuchtte onder zijn roeping van 'de natuurlijke presidentskandidaat van links'.

                NRC,

                De wereld kidnappen, dat is het meesterplan achter de optredens van Spooks, een van de nieuwe hiphopsensaties van het afgelopen jaar. Met vier mc's en één zangeres zijn ze.

                De Standaard,

                Woordfamilie


                Als deel van een afleiding