kidnapper


kidnapper 1.0

iemand die een persoon of groep personen kidnapt; ontvoerder

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kidnapper…

is een persoon

  • [Doel of bestemming] heeft meestal tot doel met zijn activiteit losgeld te verkrijgen
  • [Activiteit of handeling] kidnapt een persoon of een groep personen
  • [Legitimiteit] handelt tegen de wet in en is strafbaar

    Algemene voorbeelden


    Tegen de wil van de Belg werd hij per auto meegenomen naar Hoogeveen. Onderweg voerden de kidnappers telefoongesprekken met de echtgenote van de financier over een geldbedrag.

    Meppeler Courant,

    Op 25 maart werd Reemtsma in het park van zijn villa in de Hamburgse buitenwijk Blankenese door twee gemaskerde mannen overvallen. De kidnappers plakten zijn mond en ogen dicht en gooiden hun slachtoffer op een vrachtwagen.

    De Standaard,

    "Ze is gewond, ja, diep van binnen. Ze werd verkracht. Moest in bad met haar ontvoerders. Ze kreeg slechts droog brood en letterkoekjes te eten. Toen de kidnappers haar vorige vrijdag in de camionette duwden, stopten ze haar vol met medicamenten. Die spuwde ze uit, maar de daders propten nieuwe pilletjes in haar mond."

    De Standaard,

    Een twaalfjarige jongen (Steve Spedicato), zoon van een maffiabaas, is ontvoerd door een maffialid (Lello Arena). De jongen wordt verborgen gehouden in een verlaten herberg aan de voet van de Barraroberg. De kidnapper gaat als een vaderfiguur met de jongen om: hij geeft hem een computer cadeau en voetbalt met hem op het dorpsplein.

    http://www.pacinfo.be/film/tlz/turidi.htm,

    De meeste van deze nieuwe financiers deden hun werk in stilte en zijn slechts bekend in kleine kring. Dat is wel zo veilig; geen last van pottekijkers en geen foto's in de krant die kidnappers op een spoor kunnen zetten.

    NRC,

    Wie is de man die tégen de wet een heel bataljon soldaten gekidnapt heeft, en onvrijwillig naar Libanon gebracht heeft, waar ze nog straf krijgen als ze op wacht in slaap vallen? Die kidnapper heet Scholten. Komt hij nu voor de krijgsraad? Nee: nadat hij veroordeeld is, verandert hij gewoon de wet.

    ...honderd. Ik kom, Piet Grijs,

    Combinatiemogelijkheden


    als subject bij een werkwoord


    • dreigen
    • eisen

    De justitiële autoriteiten en ambassades verzwegen de ontvoering om het leven van het kind niet in gevaar te brengen. De kidnappers hadden telefonisch gedreigd het meisje te vermoorden indien er ruchtbaarheid aan de zaak werd gegeven.

    NRC,

    De vrouw, partner van een Amsterdamse "bingo-koning", werd in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt in een auto gesleurd en vervolgens vijf dagen in een woning vastgehouden en mishandeld. De kidnappers eisten een losgeld van een half miljoen gulden.

    NRC,

    met koppelwerkwoord


    • kiddnapper zijn

    Nu ik eraan denk, in plaats van paus zou ik ook graag kidnapper zijn. Als ik mij zo bezig hoor, moet dat redelijk veel geld opbrengen.

    http://users.pandora.be/erik.raeymaekers/brpaus.htm,

    met adjectief ervoor


    • een Duitse kidnapper
    • Palestijnse kidnappers

    De Spaanse paramilitaire politie heeft een van de vermoedelijke ontvoerders van de Hamburgse multimiljonair Reemtsma gearresteerd. Agenten van de Guardia Civil namen de Duitse kidnapper maandagochtend vast, nadat zijn huurwagen de avond ervoor in beslag was genomen.

    De Standaard,

    De arme Pompidou was president van Frankrijk en niet links. Dus zou Links voor al dat geld wel een betere bestemming hebben kunnen bedenken: Honderd kleuterscholen in de provincie. Hè ja. Bovendien wist iedereen heel zeker dat het monstermuseum de oude stadswijk waar het zou komen, volledig verpesten zou. En het zou jaarlijks grote sommen blijven verslinden, waarvoor Links ook al weer een veel betere bestemming wist: Het subsidiëren van de Baader-Meinhofgroep of de Palestijnse kidnappers; de suikercultuur op Cuba en de Zwitserse bankrekening van een Afrikaanse marxist - wat weet ik nog meer dat niets met kunst te maken heeft.

    Ik draag geen helm met vederbos, W.F. Hermans,

    • Nederlands beruchtste kidnapper

    Terwijl gevangenispredikant Joop Spoor naast hem op de kansel stond en honderden lang gestraften ademloos luisterden, bad Meijer: "Ik heb in het verleden grote misdaden begaan. Nu bid ik voor de heer Heineken. Genade vraag ik hem niet, dat zou wel erg gemakkelijk zijn." Nederlands beruchtste kidnapper verbrak na achttien jaar zwijgen tegenover De Telegraaf de stilte: "Ooit, als dit allemaal achter de rug is, hoop ik meneer Heineken persoonlijk mijn spijt te kunnen betuigen voor wat ik hem en zijn chauffeur in 1983 heb aangedaan. Dat is mijn grootste wens."

    De Telegraaf,

    in voorzetselgroep


    • het doelwit van (de) kidnappers

    Sommige guerrilla-eenheden hebben van kidnappen hun specialiteit gemaakt. Het losgeld noemen zij oorlogsbelasting. Tot medio jaren negentig waren de rijken het doelwit van de kidnappers. Maar zij hebben Colombia verlaten of worden dag en nacht bewaakt [...]. Dientengevolge zagen de ontvoerders zich gedwongen om te zien naar een andere markt: de middenklasse.

    de Volkskrant,

    • de eisen van de kidnappers

    Een spijtoptant van de mafia heeft verklaard dat Andreotti de journalist liet ombrengen omdat hij bang was dat deze op geheimen zou stuiten over de moord op de vroegere eerste minister Aldo Moro. Deze werd in 1978 ontvoerd door de Rode Brigades en vermoord toen de regering, die geleid werd door Andreotti, weigerde te voldoen aan de eisen van de kidnappers.

    NRC,

    Nonno zegt nog dat de regering niet aan de eisen van de kidnappers lijkt te willen toegeven.

    De jongen die alles goed wou denken, Ben Faccini,

    • nieuws van de kidnappers (ontvangen)

    Volgens bronnen bij de politie besloot de familie van de ontvoerde geen ruchtbaarheid aan de ontvoering te geven in de hoop nieuws van de kidnappers te ontvangen.

    NRC,

    met bezittelijk voornaamwoord


    • haar kidnappers
    • hun kidnappers

    Vorige week zag ik een film waarin een meisje voorkwam dat zodanig bleef doorratelen dat haar kidnappers er halfgek van werden.

    Dag en Nacht, Emile Pérez,

    De verhalen zijn verschrikkelijk. Over de kettingen waarmee de tieners werden geketend. Het water-en-brood-regime. Over de vele ruzies tussen de ontvoerders. Over de baden die de meisjes moesten nemen met hun kidnappers. Over de daders is de vrouw kort: "Liquideren. Dat is de enige oplossing."

    De Standaard,

    met ander, nevengeschikt substantief


    • drugshandelaren en wapenhandelaren, smokkelaars, kidnappers en terroristen
    • terroristen, moordenaars, kidnappers, drugdealers, kinderverkrachters

    Volgens recente schattingen verdienen drugs- en wapenhandelaren, smokkelaars, kidnappers en terroristen naar schatting tussen de 100 en 300 miljard dollar per jaar.

    NRC,

    'Wij bevinden ons in goed gezelschap,' zegt Mark. Verbitterd staart hij naar de presos op de patio die een partijtje voetbal spelen. Vermeende terroristen, moordenaars, kidnappers, drugdealers, kinderverkrachters.

    Costa del Crimen, Stan Lauryssens,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Overige woordfamilieleden