kiekendief


kiekendief 1.0

afbeelding

Bron: Andreas Trepte
( CC BY-SA 3.0 )

op de grond broedende, slank gebouwde dagroofvogel met een veelal bruin of grijsblauw verenkleed die vaak in veengebied, moerassen en heidegebied leeft
Men onderscheidt in onze streken als broedvogel vooral de bruine kiekendief, de blauwe kiekendief en de grauwe kiekendief.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kiekendief…

is een vogel; is een dier

  • [Afmeting] is, afhankelijk van de soort, ruim 40 tot 50 cm lang
  • [Geluid] piept, gilt, kekkert; maakt een piepend, gillend of kekkerend geluid
  • [Kleur] heeft, afhankelijk van de soort, vaak een bruine of grijsblauwe kleur
  • [Bouw] heeft een slanke bouw; is gewerveld; heeft twee poten
  • [Voortplanting] legt eieren
  • [Plaats] leeft in veengebieden, moerasgebieden en op heide
  • [Woongebied] komt wereldwijd voor
  • [Leeftijd] kan 18 jaar oud worden
  • [Gedrag] is een vleeseter; broedt meestal op de grond
  • [Verscheidenheid] komt voor in verschillende soorten, zoals de bruine kiekendief, de blauwe kiekendief en de grauwe kiekendief

Rijk Animalia; Dieren
Stam Chordata; Chordadieren
Klasse Aves; Vogels
Orde Accipitriformes
Familie Accipitridae; Havikachtigen

Algemene voorbeelden


Harriers of the World. Een wetenschappelijke uitgave over de kiekendieven van de wereld. Vooral gericht op gedrag, voeding in de natuur, enz. Voorzien van lijntekeningen en veel tabellen.

http://www.vogelboekhandel.nl/rubriek.asp?rubriek=g,

Van de drie soorten in Nederland broedende kiekendieven is de bruine kiekendief verreweg de algemeenste. Dit is altijd zo geweest, want Nederland bulkte van oudsher van geschikt leefgebied voor deze soort: moerasland [...]. Niet dat het nu een populaire vogel was, in tegendeel! De officiële Nederlandse naam (afgeleid van kuikendief) wijst op de voorheen grote impopulariteit van de bruine kiekendief. De bruine kiekendief is een echte moerasvogel, met een voorkeur voor rietland.

http://www.vogelbescherming.nl/nl/vogels_kijken/vogelgids/zoekresultaat/detailpagina/q/vogel/26,

Bovendien hebben roofvogels ook een groot jachtgebied nodig en ze willen dat jachtgebied het liefst rustig en stil hebben en dat gaat in Nederland steeds moeilijker [...]. De meest kenmerkende stootvogels zijn de kiekendieven. Er zijn drie soorten: de bruine, de blauwe en de grauwe. De bruine vogel leeft vooral bij moerassen, hij bouwt zijn nest in de rietvelden [...]. Het verschil in uiterlijk van de blauwe en de grauwe kiekendief is niet echt veel groter dan het verschil in naam. Alleen een beroepsvogelaar kan het verschil zien. Allebei jagen ze in veengebieden en boven de heide en in de terreinen maken ze hun nest.

http://proto.thinkquest.nl/~jrc181/dieren.htm

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen