kiepen


kiepen 1.0

over één zijde vallen; kantelen; omslaan; omvallen

Semagram


Kiepen…

is een gebeurtenis

   Combinatiemogelijkheden


   met voorzetselgroep


   • van iets kiepen

   Met een uitgestoken onderbeen redde hij zijn evenwicht, in dezelfde duik ving hij zijn muziekstandaard op. 'Idioot, wat scheelt je!' Hij keek in het driftige gezicht van de klarinettist, die hem weer zo'n harde duw gaf dat hij opnieuw bijna van zijn kruk kiepte. Een schot hagel vol gefluisterde scheldwoorden. 'Hufter, waar blijf je nou?'

   't Is zo weer nacht, Joyce Roodnat,

   met bijwoord


   • overboord kiepen

   Het is druk geworden op de brug en er worden foto's genomen. Na een tijdje meldt Glenn zich opnieuw: "Meneer, ik ben zo moe, meneer, ik kan niet meer, ik ga dood, ik..." Zijn stem stokt en we zien hem in elkaar zakken en overboord kiepen. Als een leeggelopen stootkussen bungelt hij boven het water. Pas als twee matrozen hem op een oranje reddingsbrancard hebben afgevoerd trekken we traag, zonder dat iemand het merkt, de poolcirkel over.

   NRC,

   kiepen 2.0

   een kantelende beweging laten maken; doen kantelen; laten omslaan of omvallen

   Semagram


   Kiepen…

   is een handeling

     Combinatiemogelijkheden


     met voorzetselgroep


     • iets naar achteren kiepen
     • iets over dertig graden kiepen

     Lodewick is 62 en heeft al heel wat rolstoelmarathons gereden. Het downhillen vindt hij net als die lange afstanden prachtig. "Het is pure kracht en wendbaarheid. Je mag geen druk op je voorwieltjes zetten want dan loop je vast in de modder. En als je boomstronken voor je ziet dan moet je je stoel naar achteren kiepen. Het moeilijkste van alles is het balanceren."

     Trouw,

     3D-kaarten hebben een fijne ribbel die vertikaal over de kaart loopt. Al bij een verschil in kijkrichting van een graad of tien (de hoek tussen de assen van ogen die zich op een kaart op 35 centimeter afstand fixeren) kan het ene beeld in het andere overgaan. De 3D-ribbelkaart wordt stilgehouden en met twee ogen bekeken, het veel grovere kiepplaatje moet over wel dertig graden worden gekiept om 'bikini girl' een stapje te laten maken of 'winking girl' te doen knipogen. Er is geen voorkeur voor de ribbeloriëntatie, maar een horizontale ribbel kiept het lekkerst. Het ribbelraster dat de twee typen kaart gemeen hebben heet in vakkringen een lenticulair scherm of kortweg 'een lenticulair'.

     NRC,

     Woordfamilie


     Als deel van een afleiding


     • leegkiepen
     • omkiepen
     • omverkiepen
     • uitkiepen

     Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


     kiepen 3.0

     iets met een snelle, krachtige beweging gooien of storten; smijten
     Steeds in verbinding met een voorzetselbepaling die de richting waarin iets wordt gegooid of de plaats waar iets terechtkomt specificeert.

     Semagram


     Kiepen…

     is een handeling

       Combinatiemogelijkheden


       met voorzetselgroep


       • iets door iets kiepen
       • iets in iets kiepen
       • iets op iets kiepen
       • iets over iets kiepen
       • iets uit iets kiepen

       Een krankzinnig overwerkte bibliothecaris had dagenlang honderden boeken, duizenden, door de kamer geslingerd. De vloer werd gevormd door een heuvel van schots en scheef gestapeld boeken die hier naar binnen gekwakt waren of met een reuzenschop als kolen door het kelderraampje gekiept.

       Het verdriet van België, Hugo Claus,

       Ik ontwikkelde in 1965 een friet-automaat in een speciaal daartoe ingerichte kamer in ons huis. Je kon aan de voorkant van de automaat zien wat er binnenin gebeurde: honderd plastieken bakjes met voorgebakken friet werden op een kettingsysteem geplaatst en omgekiept in een ketel. Na het afbakken draaide de mand uit de ketel en werd de friet weer in het bakje gekiept, dat de klant uit een loketje kon pakken.

       NRC,

       Ze woelt in haar tas, kan iets blijkbaar niet vinden en kiept met een driftig gebaar de inhoud rinkelend op tafel.

       Een soort Engeland, Robert Anker,

       Hij voer op schepen met zulke van poëzie doorademde namen als Tabinta, Tarakan, Singkep, Karimun en Tawali. Maar daarover zou ik een andere keer vertellen. Over de voor Hollywood bestemde olifant, die in India was ingescheept maar onderweg was gestorven, net als de islamitische bedevaartgangers uit Indonesië, die met duizenden op een dek in het ruim lagen en van wie er op zee tientallen stierven en dan in de oceaan werden gekiept, nog vóór ze Mekka hadden bereikt om bij de Kaaba in een grote stroom pelgrims op te gaan en aan hun religieuze plicht te voldoen.

       Hier ben ik, Donald Niedekker,

       Uit de opslagkelder had ik de emmer loog gehaald. ik wilde de hele inhoud over de koppen van de twee schilders kiepen, zodra ze naast elkaar, op hun hurken, aan het onderste gedeelte van de muur bezig waren.

       De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

       Kwaad heeft hij de hele voorraad Spaanse vlieg, die hij in Port Said had aangeschaft, uit de patrijspoort gekiept.

       De Hunnen. Dl. 3: Vrede, Jan Cremer,

       • een glaasje naar binnen kiepen

       Gelukkig kwam tante af en toe uit de keuken om ook een glaasje naar binnen te kiepen en een bezopen liedje te zingen.

       De Standaard,

       Woordfamilie


       Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


       • wegkiepen