kikkererwt


kikkererwt 1.0

afbeelding

Bron: Eitan f
(Publiek domein)

grote, lichtgrauwe, uit Azië en het Midden-Oosten stammende erwt die de basis vormt voor falafel en humus en die geliefd is bij vegetariërs

Semagram


Een kikkererwt…

is een groente

  • [Afmeting] is vrij groot
  • [Kleur] heeft een lichte, grauwgelige kleur
  • [Vorm] heeft een ronde vorm met een hobbelige buitenkant
  • [Geheel] is een peulvrucht
  • [Bereiding] wordt geweekt en gekookt en is het hoofdingrediënt van falafel en humus
  • [Herkomst of oorsprong] komt uit landen als Turkije, Israël, Iran, India, Pakistan
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] bevat veel eiwit
  • [Behandeling of bewerking] wordt gedroogd of als conserve verkocht
  • [Waardering] is geliefd bij vegetariërs, omdat het een goede vleesvervanger is
  • [Onderscheid of tegenstelling] heeft niets met 'kikker' te maken, maar komt van het Latijnse 'cicer', erwt

Wetenschappelijke naam: Cicer arietinum

RijkPlantae; Planten
StamEmbryophyta; Landplanten
KlasseSpermatopsida; Zaadplanten
OrdeFabales
FamilieLeguminosae; Vlinderbloemenfamilie
GeslachtCicer
SoortCicer arietinum

Algemene voorbeelden


Waren de Turk en de Chinees vroeger de enige culinaire gastarbeiders in een gemiddeld provincienest, dan kregen ze sinds de eeuwwende doorgaans al het gezelschap van Thai, Libanezen en Indiërs. En aldus werd het vegetarische aanbod van linzen en tofu aangevuld met kikkererwten en peulvruchten allerhande.

De Morgen,

David's eerste kookboek over de mediterrane keuken verscheen in 1950 en was opzienbarend omdat ze ingrediënten noemde waar je toen stad en land voor moest afzoeken, áls ze al te vinden waren: aubergines, paprika's, vijgen, olijfolie, salami, kikkererwten en knoflook.

NRC,

Zet de kikkererwten minstens 8 uur in water te weken. Kook de kikkererwten gaar in de bouillon.

NRC,

Woordfamilie


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


  • kikkererwtenmeel
  • kikkererwtenpuree