kinderpardon


kinderpardon 1.0

(politiek en bestuur; (vooral) in Nederland; neologisme)

algemeen geldende pardonregeling voor kinderen die weliswaar als asielzoeker te boek staan, maar die, omdat zij in Nederland geboren en/of opgegroeid zijn, alsnog een verblijfsstatus krijgen; algemeen pardon voor asielkinderen

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kinderpardon…

is een pardon

  • [Toepassingsgebied of bereik] betreft kinderen die weliswaar als asielzoeker geregistreerd staan, maar die in aanmerking komen voor een verblijfsstatus, omdat zij in Nederland zijn geboren en/of opgegroeid

    Hoofdsemagram: pardon


    Algemene voorbeelden


    Nadat er binnenkort schoon schip is gemaakt, verdwijnt het kinderpardon als laatste reddingsboei voor uitgeprocedeerde gezinnen. Ook neemt het kabinet de discretionaire bevoegdheid weg bij de staatssecretaris van Asielzaken. De beoordeling van zogeheten 'schrijnende gevallen' komt te liggen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

    de Volkskrant,

    Iedereen met meer dan anderhalve hersencel weet dit natuurlijk al járen, maar in de linkse ambtenarenkwartieren van Den Haag komen ze er nu ook eindelijk achter: als je een ordelijk asielbeleid wil, moet je ophouden met 'generale pardons', 'kinderpardons', 'discretionare bevoegdheden' en andere fratsen waardoor uitgeprocedeerde asielzoekers niet terugkeren naar hun thuisland.

    https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/06/goh-linkse-ambtenaren-dokteren-het-ook-eindelijk-uit-pardon-voor-asielzoekers-werkt-averechts/,

    Een groep bekende Nederlanders roept minister Leers voor Immigratie en Asiel op tot een kinderpardon. BN'ers onder wie Marco Borsato, Angela Groothuizen en Khalid Boulahrouz ondertekenen vandaag als eerste een petitie op www.kinderpardon.nu. De petitie is een initiatief van GroenLinks.

    http://nos.nl/artikel/323475-bners-roepen-op-tot-kinderpardon.html,

    Bekende Nederlanders scharen zich achter een campagne voor een 'kinderpardon'. Zij proberen stemmen in te zamelen zodat jonge vreemdelingen in Nederland kunnen blijven. Het kinderpardon zou moeten gelden voor ongeveer 1000 tot 2000 kinderen, die hier al zo lang zijn dat ze hier inmiddels zijn geworteld.

    http://politiek.blog.nl/algemeen/2011/12/19/bekend-nederland-pleit-voor-kinderpardon,

    Er is nog steeds geen goede wet om kinderen die al lang in Nederland zijn en hier geworteld zijn te laten blijven, schrijven de BN'ers. "Als wij niks doen, ligt hun toekomst in Irak, Afghanistan, Eritrea, Angola. Landen waar ze de taal niet van spreken, waar ze niemand kennen, waar ze vreemden zijn. Wij laten dit niet gebeuren. Deze kinderen horen hier. Wij willen een kinderpardon. Wij willen ze uit onzekerheid halen en welkom heten in hun land."

    http://nos.nl/artikel/323475-bners-roepen-op-tot-kinderpardon.html,

    De petitie voor een Kinderpardon van GroenLinks-Kamerlid Dibi heeft kwaad bloed gezet bij zijn collega-Kamerleden Spekman (PvdA) en Voordewind (ChristenUnie). Het tweetal wil middels hun zogenoemde 'wortelingswetsvoorstel' bereiken dat alle gewortelde minderjarige asielzoekers die langer dan acht jaar in Nederland verblijven, een verblijfsvergunning krijgen.

    http://www.actueel.nl/nieuws/91671/kinderpardon-van-tofik-dibi-wekt-valse-verwachtingen,

    De petitie voor een kinderpardon is ondertekend door 96.211 mensen.

    http://provinciegroningen.groenlinks.nl/node/77711,

    Het kinderpardon gaat ervan uit dat kinderen die zich aan Nederland hebben aangepast mogen blijven. Daarmee trappen de initiatiefnemers in de culturalistische val, stelt Jan Willem Duyvendak. Wat als Mauro geen Limburgs accent had gehad en Sahar een hoofddoek had gedragen?

    http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3118352/2012/01/12/Het-kinderpardon-roept-veel-vragen-op.dhtml,

    Woordfamilie


    Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2009
    Bijzonderheden Een groep bekende Nederlands riep in 2011 op om een petitie te tekenen voor het kinderpardon, waarvoor GroenLinks al sinds 2009 pleitte.