kinine


kinine 1.0

basisch reagerende stof die van nature voorkomt in de schors van de kinaboom uit Zuid-Amerika, die in de geneeskunde vooral wordt gebruikt als koortswerend middel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kinine…

is een stof

  • [Smaak] is zeer bitter van smaak
  • [Herkomst of oorsprong] komt van nature voor in de schors van de kinaboom, die oorspronkelijk groeit in Zuid-Amerika, en in het hart van de ananas
  • [Stoffelijke eigenschap algemeen] is basisch en slecht oplosbaar in water
  • [Gebruikswijze] wordt in de geneeskunde vooral gebruikt als koortswerend middel, wordt in frisdranken als tonic en bitter lemon verwerkt als bittere smaakmaker en wordt soms verwerkt in heroïne (horse)

Formule C20H24N2O2

Algemene voorbeelden


Hahnemann had er geen flauw idee van dat malaria veroorzaakt werd door een parasiet in het bloed. Daarenboven legde hij weinig kritisch vermogen aan de dag tegenover z'n bevindingen en conclusies. Z'n observaties omtrent kinine gaan in tegen alles wat we nu over de werking van deze stof weten. Kinine lokt geen koorts uit, maar bestrijdt die juist.

http://www.skepp.be/thema/homeopathie_geloof_of_wetenschap.html

Een kilogram van die bruine plakkerige substantie kost grosso modo dertig dollar. Veranderd in ruwe morfine betalen wij ongeveer vijfhonderd dollar per kilogram en na de chemische bewerking, verkopen we het eindprodukt ongeveer twintigduizend dollar in de groothandel. Versneden tot "horse" met melksuiker en kinine, brengt het in de New Yorkse straten ongeveer driehonderdduizend dollar op.

Drugs, Jef Geeraerts,

'En nu gaan we van ruwe opium [...] ruwe morfine maken,' zei hij, nam enkele korrels uit het zakje en gaf ze aan Dürrinck. 'Proef ervan, dan vergeet je de smaak nooit meer,' beval hij. 'Kan het geen kwaad?' vroeg Dürrinck. Orsini bracht zelf een korrel naar zijn tong en likte 'm op. Dürrinck deed hetzelfde. Een bittere smaak als van kinine.

Drugs, Jef Geeraerts,

Woordfamilie


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


kinine 1.1

(gezondheid, geneeskunde en zorg)

medicijn op basis van de stof kinine dat lange tijd het belangrijkste geneesmiddel was tegen malaria; antimalariamiddel

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kinine…

is een medicijn; is een middel

  • [Functie] was het eerste en lange tijd tevens belangrijkste medicijn tegen malaria
  • [Werking of functionering] doodt bepaalde parasieten, zoals de malariaparasiet

    Algemene voorbeelden


    Arthemeter is als anti-malariamiddel zo effectief dat, bij toediening, het overlevingspercentage van erg zieke patiënten op 87,2 % ligt. Bij kinine, vandaag het meest gebruikte middel voor de behandeling van malaria, ligt dat op 63,3 %. Die effectiviteit dankt arthemeter vooral aan de snelheid waarmee het bloed vrijmaakt van malariaparasieten. Het middel zuivert het bloed in 54 uur. Bij kinine ligt dit op 78 uur.

    De Standaard,

    Medicijnen, traditionele medicijnen evenals moderne geneesmiddelen worden gemaakt van biodiversiteit; penicilline wordt aangemaakt door een schimmel, codeïne wordt bekomen uit papavers, digitalis uit vingerhoedskruid en kinine uit de schors van de kinaboom.

    http://bch-cbd.naturalsciences.be/belgie/convention/biodiversity-faq.htm

    Uw arts zal u een middel voorschrijven om de parasiet te bestrijden, zoals kinine. U moet dan een korte kuur met een hoge dosis volgen om er zeker van te zijn dat alle malariaparasieten worden gedood. Soms moet u alleen kinine gebruiken, maar het is ook mogelijk dat u een combinatie van kinine met andere malariamiddelen of antibiotica moet gebruiken.

    http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Medicijnen/kinine.aspx?mId=10698&rId=610

    Arenco Pharmaceutica [...] produceert een medicijn dat zelfs de meest resistente vormen van malaria in vijf dagen geneest. Het geneesmiddel in de tabletten heet artemether, een derivaat van artemisinine [...]. Studies wezen uit dat een behandeling van doodzieke malaria-patiënten met arthemeter veel effectiever is dan de traditionele behandeling met kinine.

    De Standaard,

    In 1920 was Nederland wereldleider op het gebied van de productie en distributie van kinabast en cocabladeren, respectievelijk het antimalariamiddel kinine en het tonicum cocaïne. Concurrenten als Duitsland, Engeland en de Andeslanden Peru, Bolivia en Equador hadden het nakijken.

    http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:faogT-FfwPUJ:www.knmp.nl/over-de-knmp/farmaciehistorie/oratie-toine-pieters-18-april-2011+%22antimalariamiddel%22+kinine&hl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESgqxdMdxALLyzKv5dLsZjPg5IYnW59KAeUSfc8rMdxeyi4ggIbH-c5loBhabhXYUUPFwUM45OokrfBokjXT8neKrc9RFM_1vRMITZOBeQrRsOTK5RhjZXAkrcjD41nkOxrr5vXZ&sig=AHIEtbRFWmmV7jLw2eXE2-LP6FWb3ohttw