klimaatdrammer


klimaatdrammer 1.0

(natuur, milieu en energievoorziening; pejoratief; neologisme)

iemand die overdreven fanatiek strijdt voor maatregelen ter vermindering van de CO2-uitstoot om de opwarming van de aarde tegen te gaan; klimaatfanaat
Heeft veel overeenkomsten met een milieudrammer.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een klimaatdrammer…

is een persoon

  • [Geslacht] kan een man of een vrouw zijn
  • [Activiteit of handeling] strijdt overdreven fanatiek voor de vermindering van de CO2-uitstoot met als doel de klimaatverandering tegen te gaan; legt zijn of haar eigen ideeën over hoe de CO2-uitstoot moet worden verminderd dwingend op aan andere mensen

    Algemene voorbeelden


    Nu het klimaat een upgrade heeft gekregen tot Nieuwe Nationale Splijtzwam, valt pas op hoeveel mediagenieke potentie er eigenlijk in het thema zit. 'Klimaatspijbelaars', 'klimaatdrammers', 'klimaathysterie' – het bekt allemaal zo lekker dat De Telegraaf zich de vingers blauw tikt deze dagen.

    https://www.volkskrant.nl/cultuur-media/niet-lullen-maar-poetsen-deze-winter-houdt-klimaatkitsch-ons-warm~b5c8d64a/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2Furl%3Fsa%3Dt%26rct%3Dj%26q%3D%26esrc%3Ds%26source%3Dweb%26cd%3D3%26ved%3D2ahUKEwj7gPb0xPDjAhUKLlAKHVNDB9gQFjACegQIARAB%26url%3Dhttps%253A%252F%252Fwww.volkskrant.nl%252Fcultuur-media%252Fniet-lullen-maar-poetsen-deze-winter-houdt-klimaatkitsch-ons-warm%7Eb5c8d64a%252F%26usg%3DAOvVaw3FouV3j9-Or80QTmjLrdus,

    Als het aan de klimaatdrammers ligt, is groen & duurzaam voortaan verplicht. Daarom hebben de milieumoralisten vanmorgen een 850 kilo zware en 12 meter lange windmolenwiek voor de deur van toeristenfuik Heineken Experience gelegd.

    https://www.geenstijl.nl/3503291/filmpje_isis_legt_uit_wat_rww/,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • linkse klimaatdrammers

    De klimaatbeweging moet verbreden, we moeten laten zien dat we niet gewoon maar een stelletje linkse klimaatdrammers zijn. Het klimaat is niet links of rechts, uiteindelijk ervaren we allemaal de effecten, ook Klaas Dijkhoff.

    https://dwars.org/overdwars/waarom-we-donderdag-naar-den-haag-moeten-gaan/,

    in voorzetselgroep


    • lijnrecht tegenover de klimaatdrammers

    De omschakeling van een fossiele economie naar een duurzame, klimaatneutrale economie is een grote, maar ook een hele leuke klus. Dat doen we niet alleen om het klimaat te redden. Door dat als reden te gebruiken krijgen we de polarisatie die we de afgelopen maanden steeds sterker zien worden: in de politiek staan klimaatontkenners als Thierry Baudet lijnrecht tegenover de klimaatdrammers.

    https://www.thefctre.com/nl/vergeet-de-klimaatverandering-en-de-eu-het-is-de-energietransitie-die-telt/,

    met eigennaam


    • klimaatdrammer Jetten

    Dijkhoff neemt afstand van 'klimaatdrammer' Jetten. [...]. Het Kamerlid vindt dat de discussie over klimaatmaatregelen wordt gedomineerd door "drammers" die in zijn ogen "een lichtend voorbeeld" van Nederland willen maken: "Als Jesse Klaver van GroenLinks op tv praat over het klimaat dan daalt het draagvlak met één procent. Rob Jetten (D66) is dat nu ook aan het doen. Hij is nu aan het drammen, ja."

    https://nos.nl/artikel/2267098-dijkhoff-neemt-afstand-van-klimaatdrammer-jetten.html,

    Woordfamilie


    Als deel van een afleiding


    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2013
    Periode opkomst 2019
    Omstandigheden opkomst Het woord werd in januari 2019 in een NOS-kop gebruikt naar aanleiding van een interview met VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff, en nam opeens een hoge vlucht.
    Samenhangende woorden (betekenis) klimaatgekkie