klimaatsverandering


klimaatsverandering 1.0

(meteorologie; wetenschap)

verandering van de gemiddelde gesteldheid van de lucht en het weer

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een klimaatsverandering…

is een verandering

      Algemene voorbeelden


      5,5 miljoen jaar geleden had de paardenvoet slechts vier gespreide tenen zodat hij uit de voeten kon op een drassige bodem. De klimaatsverandering en het uitdrogen van de grond maakten dat hij steeds meer zijn middelste teen ging gebruiken en omdat de andere tenen overbodig werden, stierven zij langzaam af en verdwenen tenslotte geheel.

      http://www.paardenshow.nl/hoeven.htm#loopt

      Combinatiemogelijkheden


      als subject bij een werkwoord


      • toeslaan

      De klimaatsverandering die op het noordelijk halfrond het "tussen-ijstijdje" veroorzaakte had [...] niet alleen een wereldwijd karakter, maar sloeg ook overal tegelijk toe.

      NRC,

      met adjectief ervoor


      • een dramatische klimaatsverandering
      • deze reusachtige klimaatsverandering

      Een dramatische klimaatsverandering staat voor de deur. Indien we niet ingrijpen om de uitstoot van CO2 te verminderen stijgt de globale temperatuur met 4 graden Celsius vóór het jaar 2100. Het poolijs smelt dan, de zeespiegel stijgt met bijna één meter, laaggelegen landen stromen onder water, de regenval neemt overal toe en het windenpatroon verandert drastisch. Ekologische systemen worden ontwricht en de landbouw zal enorme schade lijden.

      De Standaard,

      Deze reusachtige klimaatsverandering verklaart waarom een enorm aantal warmbloedige zoogdieren, die toen leefden in een gematigd warm of (sub)tropisch klimaat, omkwamen.

      http://users.telenet.be/wouter.wylin/atlantisring/oorzaak.htm

      • eventuele klimaatsveranderingen
      • kleine klimaatsveranderingen
      • radicale klimaatsveranderingen
      • regionale klimaatsveranderingen

      Waar waren de vragen over gaten in de ozonlaag, over het broeikaseffect en eventuele klimaatsveranderingen? Waar bleven ze terwijl nu juist het milieu een heet hangijzer is en misschien wel bepalend voor de toekomst van de jonge examinandi.

      NRC,

      De bovenstromen in het Mississippigebied blijken zeer gevoelig te zijn voor kleine klimaatsveranderingen.

      NRC,

      Wat we in ieder geval wel weten is dat radicale klimaatsveranderingen altijd al hebben plaatsgevonden, lang voordat de mens zware industrie had ontwikkeld die deze zou kunnen beïnvloeden. Denk maar bv. aan de ijstijden; die waren toch echt niet het resultaat van milieuvervuiling door de mens.

      http://www.transcedo.org/

      Doel is het afleiden en onderzoeken van signalen van regionale klimaatsveranderingen uit bestaande databestanden, met name t.a.v. extreem weer.

      http://www.knmi.nl/

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      klimaatsverandering 1.1

      (meteorologie; wetenschap)

      huidige wereldwijde klimaatverandering, gezien als een proces dat negatieve gevolgen kan hebben voor de leefomstandigheden op aarde; klimaatopwarming
      Wordt ook wel de opwarming van de aarde genoemd.
      Zie ook : klimaat

      Betekenisbetrekking


      specialisering
      Betrokken betekenissen 1.0 : 1.1

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      De klimaatsverandering…

      is een verandering

          Algemene voorbeelden


          In het recente rapport 'Fossiele Brandstoffen in een Veranderd Klimaat' wijst Greenpeace erop dat er gestopt moet worden met het lozen van nog meer CO. De klimaatsverandering richt zich anders tegen onszelf.

          NRC,

          Combinatiemogelijkheden


          als subject bij een werkwoord


          • bedreigen

          De klimaatsverandering bedreigt de toekomstige welvaart en economische vooruitgang van de hele planeet. Efficiënt internationaal optreden is noodzakelijk om emissies te verminderen.

          http://premier.fgov.be/topics/reports/report_prior/prioriteitennota_nl.pdf

          als object bij een werkwoord


          • de klimaatsverandering versterken

          Wereldwijd wordt erkend dat de voorraden aan fossiele brandstoffen eindig zijn, en dat de verbranding van deze stoffen door de uitstoot van CO2 de klimaatsverandering versterkt.

          http://www.vinex-locaties.nl/Infocorner/VijfdeNotaH1.PDF,

          in voorzetselgroep


          • door de klimaatsverandering

          Door de wereldwijde handel en het toegenomen toerisme verhoogt het risico op de invoer van exotisch ongedierte in onze contreien. Door de klimaatsverandering verhoogt de kans dat ze in noordelijker streken langer stand houden.

          http://www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=1908,

          klimaatsverandering 2.0

          verandering van de algemene sfeer en omstandigheden, bijvoorbeeld binnen een organisatie, een bedrijfssector of een land

          Semagram (extra betekenisinformatie)


          Een klimaatverandering…

          is een verandering

              Algemene voorbeelden


              Blüm moest zich onlangs in het CDU-bestuur laten afsnauwen door Kohl omdat hij een verhoging eist van de btw om de pensioenskas te steunen. En dan is er nog een groep jonge CDU-fractieleiders in verschillende deelstaten die hun misnoegdheid niet meer onder stoelen of banken steken. [...]. Ongehoord was [...] dat ze hun kritiek niet inslikten nadat ze door Kohl openlijk op het matje waren geroepen. Kenners van de partij noemen dat een "klimaatsverandering". Kohl slaagt er niet zo gemakkelijk als vroeger meer in dwarsliggers de mond te snoeren.

              De Standaard,

              Combinatiemogelijkheden


              als subject bij een werkwoord


              • optreden

              Telting meent dat de afgelopen maanden een politieke klimaatsverandering is opgetreden.

              NRC,

              als object bij een werkwoord


              • een klimaatsverandering afwachten

              De Nieuwe Leeuwarder Partij heeft voorgesteld van Huizum weer een echt dorp te maken door de plaatsnaam in ere te herstellen. [...]. We zullen een klimaatsverandering moeten afwachten, voordat het verzoek serieus in behandeling kan worden genomen.

              https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%22+klimaatsverandering%22&coll=ddd&sortfield=datedesc&page=2&identifier=ddd:010623394:mpeg21:a0272&resultsidentifier=ddd:010623394:mpeg21:a0272,

              met adjectief ervoor


              • de hele klimaatsverandering
              • de, een politieke klimaatsverandering

              Hij betreurt de hele klimaatsverandering in de gezondheidszorg. 'Ik ben bang dat de zorg en liefde waarmee patiënten vroeger werden omringd, verder worden uitgehold.'

              http://www.nvve.nl/,

              Tot nu toe zijn 160 rechters met een vuile toga ontdekt. Voor hen daagt hoop. Want er zijn aanwijzingen dat de politieke klimaatsverandering fataal wordt voor de maffiabestrijding. In het huidige klimaat van politieke restauratie is de Operatie Vuile Handen volop in de aanval tegen de anticorruptierechters.

              https://www.delpher.nl/nl/kranten/view?query=%22+klimaatsverandering%22&coll=ddd&sortfield=datedesc&identifier=ABCDDD:010870891:mpeg21:a0078&resultsidentifier=ABCDDD:010870891:mpeg21:a0078,

              Telting meent dat de afgelopen maanden een politieke klimaatsverandering is opgetreden. "Iedereen, ook de vakbeweging, is er nu van doordrongen dat we met de monetaire financiering totaal op de verkeerde weg zaten."

              NRC,

              met adjectivisch voltooid deelwoord


              • de veroorzaakte klimaatsverandering

              Gerard Cremer schreef begin 1994 [...] dat Schmitz van zijn positie als hoge magistraat misbruik maakte, maar niemand ging daar op in. "Het algemene klimaat was voor die dingen niet rijp. Wij moesten wachten op de door de affaire-Dutroux veroorzaakte klimaatsverandering."

              De Standaard,

              met voorzetselgroep


              Voorzetsel: bij

              • een klimaatsverandering bij de overheid

              Op de bijeenkomst in Nijkerk benadrukte topambtenaar Kuijken dat de uitverkiezing getuigt van een klimaatsverandering bij de overheid.

              https://leiden.courant.nu/issue/LD/1999-02-10/edition/0/page/9,

              Voorzetsel: in

              • de klimaatsverandering in de gezondheidszorg

              Hij betreurt de hele klimaatsverandering in de gezondheidszorg. 'Ik ben bang dat de zorg en liefde waarmee patiënten vroeger werden omringd, verder worden uitgehold.'

              http://www.nvve.nl/,

              Woordfamilie


              Als deel van een afleiding