klimaatwaakhond


klimaatwaakhond 1.0

(neologisme)

instelling die erop toeziet dat de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van het klimaat gerespecteerd worden; toezichthouder op klimaatgebied

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een klimaatwaakhond…

is een toezichthouder

  • [Activiteit of handeling] ziet erop toe dat de wettelijke bepalingen en de regels op het gebied van het klimaat gerespecteerd worden

    Algemene voorbeelden


    De VROM-raad, een belangrijk adviesorgaan voor milieu en ruimtebeleid van verantwoordelijke minister Cramer, pleit voor de instelling van een 'klimaatwaakhond'. Nederland moet volgens een woensdag verschenen advies nú anticiperen op klimaatveranderingen en een impuls geven aan de strategische ruimtelijke ontwikkeling. VROM moet het voortouw nemen bij het formuleren van zulk beleid [...]. Een klimaatwaakhond kan partijen op langere termijn alert houden.

    Reformatorisch Dagblad,

    Ik ben van mening dat de instelling van een klimaatwaakhond niet noodzakelijk is. Gezien de reeds bestaande mogelijkheden van de planbureaus is het formaliseren van deze functie niet nodig.

    http://www.heeleuropa.nl/9353000/1/j9vvhtln60suxr8/vi3cc1qyy8zn#p1,

    Keenan schrijft over de moeite die hij en de twee andere klimaatwaakhonden deden om de data te krijgen.

    http://climategate.nl/2010/02/04/chinagateprimeur-the-guardian-is-doodsteek-phil-jones/,

    De Vrom-raad pleit voor een 'klimaatwaakhond' die Nederland bij de les houdt als het gaat om klimaatproblemen.

    https://www.trouw.nl/home/klimaatwaakhond-moet-nederland-bij-de-les-houden~a4e89e1d/,

    Combinatiemogelijkheden


    met adjectief ervoor


    • een internationale klimaatwaakhond

    Naast hun klimaatrapporten brengt de internationale klimaatwaakhond IPCC regelmatig korte documenten uit om politici te informeren over de stand van kennis wat betreft klimaatverandering.

    http://www.faqt.nl/recent/klimaatprofeten-blinken-uit-in-vaagheid/,

    met voorzetselgroep


    Voorzetsel: van

    • de klimaatwaakhond van de Verenigde Naties

    Chomsky doet deze uitspraken niet alleen omdat hij een milieuactivist is maar baseert zich op harde feiten van het World Meteorological Institute, de klimaatwaakhond en denktank van de Verenigde Naties.

    http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20161116_02574966,

    met substantief ervoor


    • een soort klimaatwaakhond

    Waar je in de startlocatie waar je maar wil kan bouwen en zelf de indeling van je gemeenschap bepaalt, ben je op de zuidpool van onze aarde onderhevig aan enkele spelregels. Zo moeten alle werknemers in de buurt van een warmtebron geplaatst worden en wordt je op de vingers getikt door een soort klimaatwaakhond wanneer je teveel uitstoot producteert of een handeling doet die het oppervlak van Antarctica schaadt.

    https://www.9lives.be/review/anno-2205,

    met eigennaam


    • klimaatwaakhond IPCC

    Naast hun klimaatrapporten brengt de internationale klimaatwaakhond IPCC regelmatig korte documenten uit om politici te informeren over de stand van kennis wat betreft klimaatverandering

    http://www.faqt.nl/recent/klimaatprofeten-blinken-uit-in-vaagheid/,

    • klimaatwaakhond Urgenda

    Nederland neemt de klimaatproblematiek opvallend serieus. Je ziet het in de plannen van veel lagere overheden, de komst van talloze duurzame initiatieven en de inzet van ondernemers. Ook de rechter legt de lat hoog: in een zaak tegen de staat gaf de rechter klimaatwaakhond Urgenda gelijk en verplichtte de regering daarmee de CO2-reductiedoelstelling naar 25% op te schroeven.

    http://www.banken.nl/nieuws/3519/abn-amro-door-een-circulaire-bril-zie-je-kansen,

    Etymologie


    Aard herkomst inheems woord
    Vroegste datering 2007
    Omstandigheden opkomst Kwam op in mei 2007 toen de VROM-raad minister Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu adviseerde om een dergelijke toezichthouder in te stellen.