klimatologie


klimatologie 1.0

wetenschap die zich bezighoudt met de studie van het klimaat en de klimaatsveranderingen; klimaatkunde

Semagram (extra betekenisinformatie)


Klimatologie…

is een natuurkundige wetenschap; is een wetenschap

  • [Activiteit of handeling] houdt zich bezig met de studie van de verschillende klimaten op aarde, de klimaatsveranderingen, de invloed op mens, plant en dier en tracht de waargenomen klimaatverschijnselen te begrijpen in het licht van de natuurkunde en de scheikunde

    Algemene voorbeelden


    De klimatologie houdt zich bezig met de statistiek van het weer. Wat is de gemiddelde januari-temperatuur in De Bilt? En hoe sterk kan die variëren van jaar tot jaar? Hoeveel neerslag valt er gemiddeld in augustus in Nederland? Wat is de kans dat de zon schijnt op een willekeurige dag in de herfst?

    http://www.knmi.nl/voorl/,

    Klimatologie is de studie van de gemiddelde toestand van de troposfeer, dat is het onderste deel van de atmosfeer. Eerst gaat aandacht naar de opbouw van de atmosfeer en naar de verschillende elementen die de toestand van de troposfeer kenmerken, namelijk temperatuur, luchtvochtigheid, neerslag, luchtdrukstelsels en windsystemen. Hun ontstaan en hun geografische, temporale en verticale wisselingen worden behandeld, samen met de energiebalans en waterhuishouding en tenslotte de klimaatsgeografie met klimaatsclassificatie en kwartaire klimaatswisselingen.

    http://geoweb.rug.ac.be/introduction/index.asp

    Een tijdvak van dertig jaar is een officiële standaardperiode in de klimatologie en dus was het nu het uitgelezen moment om de gegevens op een rijtje te zetten. Alle belangrijke weergegevens, zoals temperatuur, neerslag, wind en zon komen in afzonderlijke hoofdstukken uitgebreid aan bod.

    http://www.hetopenboek.nl/htm/recensieweerzien.htm,