klunen


klunen 1.0

(sport en recreatie; (vooral) in Nederland)

met de schaatsen ondergebonden over het land lopen op plaatsen waar het ijs onberijdbaar is of waar er geen ijs is, zoals onder bruggetjes
Regelmatig in zelfstandig gebruik.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Klunen…

is een activiteit

      Algemene voorbeelden


      Inmiddels zijn de eerste toerrijders gestart om 5.45 uur [...]. De kwaliteit van het ijs is naar verhouding erg goed te noemen [...]. Daar waar de ijsvloer (erg) slecht was is die bijgeschaafd. Er hoeft ook weinig gekluund te worden. Ongeveer 300 meter in totaal. De eerste kluunplaats is in Sneek.

      http://www.drf.nl/sport/11steden/1997/default97.htm

      Bij het klunen vallen wel altijd gaten. Dat wordt Edward Hagen uiteindelijk fataal. Even voor Franeker (129 km) komt hij bij het klunen ten val. Hij verliest tijd en geeft totaal ontredderd op.

      De Standaard,

      Tegen de harde noordooster in schaatste ik naar de Blauwe Brug, en daar was ik gedwongen om een stukje te klunen.

      Het woeden der gehele wereld, Maarten 't Hart,

      Ik vertrouw het ijs onder het bruggetje niet. Ik stap de wal op en kluun naar de andere kant.

      De open plek; Verwoesting, Willem Janssen Steenberg,

      In de open lucht zwierde, zwaaide en kluunde het peloton over het honderd kilometer lange traject van de Oldambtrit.

      Meppeler Courant,

      "Moeten we klunen?" roept een groepje naderende schaatsers. "Glij maar lekker door. Alleen het hoofd wat intrekken, anders botst u zo tegen ons bruggetje aan", roept Tigchelaar terug.

      De Standaard,

      In Sneek, waar de afstand om te klunen te groot is, zal vandaag met een ijstransplantatie een eendenwak bij de Laatste-Stuiverbrug worden gedicht.

      De Standaard,

      Ze lieten de wedstrijd nog een keer zien, of hoogtepunten eruit, Barend kon het niet goed meer volgen. Je zag ze klunen, hierbij hoorde geluid. Barend draaide het gebonk op de houten vlonders keihard. De schaatsers bewogen zich voort in een soort paradepas, de knieën hoog opgetrokken. Het rampzalige klunen dat het ritme van het schaatsen onderbrak, 'een vak apart' noemde de verslaggever het.

      Oprechter trouw, Henk Romijn Meijer,

      Aan Sluis-Brugge-Sluis, over een afstand van 34 kilometer, namen dinsdag 140 schaatsers deel. Allain Vercamst, een 30-jarige West-Vlaming, won de wedstrijd. De schrijnwerker uit Oeselgem maakte vooral bij het klunen het verschil. De Nederlander Ferdi Wisse gaf meer dan twee minuten prijs.

      De Standaard,

      Woordfamilie


      Als deel van een afleiding


      Als linkerlid in samenstellingen en samenkoppelingen


      klunen 2.0

      (sport en recreatie; (vooral) in Nederland)

      met een kano, soms ook een roeiboot, over land lopen op plaatsen waar het water niet goed te bevaren is of waar water ontbreekt; overdragen

      Semagram (extra betekenisinformatie)


      Klunen…

      is een activiteit

          Algemene voorbeelden


          Bij het bevaren van beken zitten er vaak stuwen in de weg of verspert een omgevallen boom de doorgang. De kano wordt dan overgedragen. In plaats van "overdragen" spreekt men ook vaak van "klunen".

          http://nl.wikipedia.org/wiki/Klunen,

          Omdat het waterpeil uitzonderlijk hoog was, bleek de doorgang onder vier bruggen niet mogelijk. Na het klunen op de Prinsendijk dus nog meer sleep- en trekwerk in de blubber. De stemming werd er alleen maar beter op; je kan tenminste nu met een goed verhaal thuis komen.

          http://www.roeienzeil.nl/nieuw/index.php?option=com_k2&view=itemlist&task=category&id=5%3Aroeien&Itemid=87&limitstart=132,

          Het eerste obstakel, een overdraagplaats, wordt al na een paar kilometer gevolgd door een tweede. Het aquaduct, dat we op onze tocht moeten nemen, wordt gerenoveerd en is dus drooggelegd. Dit kwam ons op een paar honderd meter klunen over een opgeworpen baggerveld te staan, om de Ringvaart van de Zuidplaspolder te bereiken.

          http://www.kanorotterdam.nl/rcc/pages/rch188.shtml,

          Het Schuitengat zijn we deze keer eens zonder de grond te raken doorgekomen. Je voelt aan de sloep dat het ondiep is maar ondanks flinke stroom tegen blijft de sloep lopen en wij hoeven niet te klunen. Als we dan uiteindelijk oversteken naar de haven van Terschelling probeert de MS Friesland ons nog even in te halen maar dat kunnen we natuurlijk niet op ons laten zitten.

          http://roeiennaarterschelling.blogspot.nl/,