kneuzing


kneuzing 1.0

beschadiging van onderhuids weefsel als gevolg van een val, slag of stoot, met als verschijnselen pijn, blauwe plekken door bloeduitstorting en soms ook zwelling

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kneuzing…

is een aandoening

  • [Verloop] geneest na een aantal weken
  • [Behandeling of bewerking] kan best gekoeld worden met ijs, een natte doek, koude compressen of lauw water; geneest door rust, maar een drukverband kan indien nodig wat comfort bieden
  • [Ondervinder] komt voor bij mensen en dieren
  • [Oorzaak, reden of aanleiding] ontstaat door stomp geweld, bijvoorbeeld door een val, slag of stoot; is een veel voorkomende sportblessure, maar kan ook het gevolg zijn van een ongeval of gevecht
  • [Gevolg of resultaat] kan tot gevolg hebben dat men het beschadigde lichaamsdeel enige tijd niet goed kan gebruiken
  • [Symptoom] is herkenbaar aan blauwe plekken, bloeduitstortingen en pijn; kan ook gepaard gaan met zwelling
  • [Onderscheid of tegenstelling] wordt vaak verward met een verstuiking (verzwikking, verrekking), maar een verstuiking is eigenlijk een verschuiving van de uiteinden van de gewrichten ten opzichte van elkaar, waardoor de er omheen liggende kapsels worden opgerekt of soms zelfs gescheurd; ontstaat door een val, slag of stoot, terwijl een verstuiking meestal het gevolg is van een verkeerde beweging

Algemene voorbeelden


De termen kneuzing en verstuiking worden ten onrechte nogal eens door elkaar gebruikt. Een kneuzing is een beschadiging van het onderhuids weefsel door een val, slag of stoot (bijvoorbeeld van een hamer op de duim). Een verstuiking, ook wel 'verrekking' of 'verzwikking' genoemd, is een verschuiving van de uiteinden van de gewrichten ten opzichte van elkaar, waardoor de er omheen liggende kapsels worden opgerekt of soms zelfs gescheurd.

http://www.kring-apotheek.nl/zz/zz21.html

Een blessure zoals een verstuiking, een kneuzing of een verstrekking van spier of pees moet zo snel mogelijk na het ontstaan met ijs worden behandeld.

http://www.dierenartsabc.nl/ijstherapie.htm?http://www.dierenartsabc.nl/ijstherapie_frame.htm

Valpartijen zijn goed voor bijna de helft (47,8 %) van de ongevallen en richten vooral schade aan bij kleine kinderen en senioren. Kneuzingen (28,5 %) komen het meest voor, gevolgd door open wonden (20,3), breuken (18,9) en verstuikingen (16).

De Standaard,

Combinatiemogelijkheden


als object bij een werkwoord


  • kneuzingen hebben
  • kneuzingen oplopen

Het toestel had dertig gewonden aan boord als gevolg van hevige luchtschokken en mogelijk ook blikseminslag [...]. Het merendeel heeft kneuzingen en blauwe plekken.

De Standaard,

De chauffeur liep kneuzingen op en mogelijk een gebroken elleboog.

De Standaard,

De man kwam op de grond te liggen, waarna de agent zijn knuppel met twee handen beetpakte en op hem in begon te rammen. De chauffeur liep kneuzingen op en mogelijk een gebroken elleboog.

De Standaard,

met adjectief ervoor


  • een inwendige kneuzing
  • een lichte kneuzing
  • een zware kneuzing

De Mechelse aanvaller kreeg bij een duel een trap in de onderbuik. Daar gevreesd werd voor inwendige kneuzingen werd de Oostenrijker afgevoerd naar een Mechels ziekenhuis.

De Standaard,

Hij stapte met lichte kneuzingen uit zijn zwaar verongelukte wagen.

NRC,

Een drugsverslaafde wordt bij een poging tot inbraak in een winkel betrapt en slaat met een hamer in op de eigenaresse van de zaak. Hij raakt haar op het lichaam zodat zij zware kneuzingen oploopt.

http://www.slachtofferhulp.nl/

met voorzetselgroep


Voorzetsel: aan

De tweede doelman van het Nederlands elftal, herstellende van een kneuzing aan het sleutelbeen, hoopt de week erop van de partij te kunnen zijn bij de interlandwedstrijd Schotland - Nederland.

Meppeler Courant,

Voorzetsel: van

In eerste instantie werd gevreesd voor een scheenbeenbreuk, maar achteraf bleek het mee te vallen en bleef het bij een zware kneuzing van het onderbeen.

Meppeler Courant,

met onbepaald voornaamwoord


  • allerlei kneuzingen
  • diverse kneuzingen
  • enkele kneuzingen
  • verschillende kneuzingen

'In die kwestie is er sprake van een tragisch misverstand.' 'O, heet dat zo, tegenwoordig?' vraagt Snetlage sarcastisch. 'Een gebroken arm, allerlei kneuzingen en een paar uitgeslagen tanden? Zoiets noem ik mishandeling.'

Dossier vrouwenhandel, Ed van Eeden,

Op een bepaald moment begon één van de verdachten tegen hem te zeuren waarna hij door alle drie werd geslagen. De aangever hield er een gezwollen gezicht en diverse kneuzingen aan over.

Meppeler Courant,

Haar vriendinnetje hield enkele kneuzingen aan de aanrijding over.

Meppeler Courant,

Ze had verschillende kneuzingen en schaafwonden.

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

met ander, nevengeschikt substantief


  • blauwe plekken en kneuzingen
  • kneuzingen en blauwe plekken
  • een kneuzing of verstuiking
  • een verstuiking of kneuzing
  • verstuikingen en kneuzingen
  • kneuzingen of breuken
  • verstuikingen, kneuzingen, spier- en peesscheuren
  • kneuzingen en schaafwonden

Het toestel had dertig gewonden aan boord als gevolg van hevige luchtschokken en mogelijk ook blikseminslag. [...] Het merendeel heeft kneuzingen en blauwe plekken.

De Standaard,

De oren van de vrouw bleken ingeknipt. Over de rest van haar lichaam had ze blauwe plekken en kneuzingen. De mishandeling zou hebben plaatsgehad tijdens een zogenaamde duivelsuitdrijving.

Meppeler Courant,

Deze olie werkt niet enkel ontspannend en rustgevend bij massages, ze kan ook prima gebruikt worden bij verstuikingen en kneuzingen.

http://users.skynet.be/sky88638/

Verstuikingen, kneuzingen, spier- en peesscheuren. Al deze letsels worden gekenmerkt door pijn, zwelling en inwendige bloeding en een verminderde bruikbaarheid van het getroffen ledemaat.

http://www.jeugdwerknet.be/spelensite/doc/Cursus/c10.htm

Ze had verschillende kneuzingen en schaafwonden.

Ritueel des doods, Willem Zebregs,

Woordfamilie


Als deel van een afleiding


Als rechterlid in samenstellingen en samenkoppelingen


kneuzing 2.0

handeling van het kneuzen
Vooral in toepassing op het pletten van bladeren, zaden of andere delen van planten en kruiden om het aroma vrij te maken.

Semagram (extra betekenisinformatie)


Kneuzing…

is een handeling

      Algemene voorbeelden


      De langwerpige bladeren geven bij kneuzing een lichte muffe geur af.

      De Standaard,

      De onderzijde van het blad is bezaaid met gele kliertjes, die bij kneuzing een citroen- of sinaasappelgeur afgeven.

      http://nl.wikipedia.org/wiki/Stippelvaren

      Verder staan er onder andere een doodsbeenderenboom, Chinese zakdoekjesboom en een amberboom waarvan de bladeren bij kneuzing een heerlijk aromatische geur geven.

      http://www.natuurvereniging-ridderkerk.nl/hetnme/